Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o laskavou radu. Dědeček má řidičák, je v dobrém zdravotním stavu, ale Je velmi sociálně slabý, i když se snažím ho podporovat, potřeboval by nějaké ojeté auto, protože všude má daleko. Rozhodla jsem se koupit mu malé ojeté auto, mám už vybráno, budu platit benzín,, ručení, údržbu,když tam budu, budu si auto brát i pro své využití. Chci ho nechat napsané na sebe , jak je to právně s odpovědností majitele auta při nějakých problémech? Autonehoda atd.? Doporučíte mi prosím jak co nejlépe tuto situaci řešit? Jsem naprostý laik.Děkuji.
Odpovědnost za škodu má řidič který ji způsobil, povinné ručení - pojištěné je vozidlo a jde to na pojistníka (bonusy, malusy atd.). Přestupky kde platí obecná odpovědnost vlastníka/ provozovatele jdou za ním, ale pouze pokud není známý řidič (např. parkování nebo automatický radar/ překročení rychlosti). Ideálně když uvedeš sebe jako vlastníka a jeho jako provozovatele...
Jinak i když máš vybráno, malé auto doporučuju Pandu 1,2 8V - do města ideální (výhled, velikost, jízda po městě), vysoký posez = pro staršího dobré nastupování (jako na židli), jednoduché spolehlivé auto s výborným motorem, levné náhradní díly, vyzkoušená ověřená. Váží skoro tunu = má slušnou bezpečnost. Pandu 2 (2003-2012) seženeš v dobrém stavu za 50k, když trošku hledáš tak za 30 Pokud máš vybráno něco jiného a v Pandě jsi nejela, tak doporučuju vyzkoušet...
Povinné ručení je samozřejmě na řidiče - tj. aktuální řidič vozu bez ohledu na vlastníka je chráněn tímto pojištěním. Pokuty jdou také za řidičem. Jen když není řidič zjištěn-prokázán, odpovídá za např. špatné parkování právě vlastník.
Směr máte správný - tj. mít vůz na sebe, řešit pojištění, technickou způsobilost a servis - dědečkovi vůz půjčovat. Jen si dávejte pozor i na jeho zdravotní stav - jako starší osoba musí mít k platnosti ŘP také lékařskou prohlídku - ta je pravidelná dle věku. Pokud by neměl platné řidičské oprávnění, můžete jako osoba, která mu vůz půjčila, částečně odpovídat za případnou nehodu.
Povinné ručení není na řidiče, ale v podstatě na vozidlo...! Na pojistníka, a to může být v podstatě kdokoliv! Ale na řidiče by bylo logičtější, ale u nás to zatím není...
jasný - Povinné ručení z odpovědnosti řidiče vozidla - evidované na VIN vozu - konkrétní vůz, hradí se škody způsobené vozem... jenže také jednáním řidiče... no je to slovíčkaření - 99 lidí ze sta pochopilo moji reakci, jeden mne potřebuje opravit.
Pardon, prostě jsem se neovládl.
Nejsem si jistý, že to 99 procent lidí pochopilo, připadalo mi to jako zavádějící informace, ale ani to odemne nebylo myšleno vůbec ve zlém...
- ok - takže takto: Povinné ručení je samozřejmě na vozidlo - tj. aktuální řidič vozu bez ohledu na vlastníka je chráněn
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.