Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký letní pneu?

Od: david01* odpovědí: 15 změna:

Zdravím všechny,
mám pneumatiky Barum brillantis 2 165/70 R14 s dezenem 5,9mm na všech 4 kolech. Jezdím každý den, okrsky, město a převážně silnice I.tříd... Nové bych chtěl 185/60 R14 - lepší stabilita, jezdím svižnější jízdou
Má někdo zkušnost s pneu Barum a jinými? Je to různé někteří si ty barumky chválí jak jsou skvělý (za mě řidiči co neměli nic jineho) a jiní zas jak jsoi strašný.. koukal jsem po Nokian iLine, Continental PremiumContact 5
Je ten rozdíl na silnici fakt znát u lepších pneu než u barumek?
Díky!

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x

Při svižnější jízdě rozdíl poznáš. Všechny letní Barumky co jsem jel měly problém za mokra, byly i dost citlivé na aquaplanning.. 185/60R14 a 185/55 R15 je stejný kolo jen větší ráfek. R15 líp sedí ale víc drncá.. Širší/těžší kolo je horší na spotřebu i akceleraci (roztáčíš/ brzdíš těžší setrvačník), citlivější na aquaplanning.v hlubší vodě. Lepší zase v zatáčkách a výdrži. Na svižnou jízdu po dobrých silnicích bych dal 185/55 R15, na špatné silnice185/60 R14.. Pneu - největší výdrž jednoznačně Michelin.. Poslední dobou vozim Dunlop Blu response (FF, 195/60 R15) - výborná guma, tichá, nedrncá, super i na spotřebu. Výdrž střední. Hlavně na mokru sedí jak přibitá, chová se skoro jak na suchu - celkově můžu doporučit. Pozor jsou dvě verze, rozdíl v ceně je asi stovka = určitě brát tu lepší. Continental C5 taky OK, Hankook taky dobré - těch velmi dobrých je víc... Určitě ale nečekej, že z Fabky tim uděláš sporťák, to bys musel podvozek překopat na RS (jezdil jsem s dvoulitrem Fabkou, ta RS podvozek měla a jezdilo to pěkně). Rady "nevyplatí se" - Stávající ještě prodáš, budeš mít nový gumy, pokud jezdíš hodně tak se to vyplatí... A oproti starším Barumkám budeš koukat jaký to je rozdíl - můžeš si teď se starýma najet např. kruháč jak rychle to jede než se začne sunout a pak to vyzkoušej s novýma - jasně uvidíš jestli to jsou kecy nebo tam rozdíl opravdu je...

david01*
hodnocení

Tuhle odpoved jsem čekal! Paradní shrnutí.. moc dík. Sportáka od toho nečekám.. spíš pujdu do R14.. za rok dám 30tis.. a to mokro na barumkách jsem si už zažil.. tak jsem doufal jestli to někde pujde líp.. díky

hodnocení

1x

Než začneš blbnout, tak se podívej, co ti dovolí techničák.

david01*
hodnocení

Tyto rozměry mi techničák dovoluje, co jsem sem psal.

hodnocení

0x

Máte vzorek 5,9mm a budete měnit pneu?

Já jsem tedy osobně v tomto rozměru rozdíl mezi "korejskými" pneu a novými Dunlop Blue response téměř nepoznal.

Ale je pravda, že nejezdím na hraně. Ano, DBR jsou výrazně měkčí...asi i přilnavější (dle pneuservisu se ale o poznání dříve sjedou), ale vážně mi to nijak výrazně lepší nepřišlo.

Teď na novém autě mám letní Michelin Primacy 3, jezdí to výborně...ano. V zimě mám Barum Polaris 5..a jezdí také velmi dobře (jistě..letní vs. zimní). Ale to je 225/55...

david01*
hodnocení

Nechtěl bych nové pneu z důvodu,že mi 5,9 přijde málo, ale z důvodu.. jestli ten rozdíl v lepších pneu oproti barumkám je fakt znát a vyplatí se koupit nové pneu. Díky za nazor!

kalbour
10.04.19 17:29

nevyplatí

mathew
hodnocení

0x

V tomhle rozměru spíš rozdíl nebude, navíc podle rozměru je to nákupní taška a ta stejně líp nepojede... mimochodem jde tam ten tvůj rozměr co chceš vůbec legálně nasadit?

david01*
hodnocení

je to na fabii 1 ... ano určitě to nebude sedět jako pneu 205/55 R16 a vejš.. ale podle TP mužu mít 155/80 R13 (s těmi jsem to koupil, strašná užovka - pneu barumky), další rozměr je 165/70 R14 - pruměr, ale stále uzké, 185/60 R14 -- širší pneu, stabilita je prý znát... pak tam je povolený v TP už jen dva z rozměru R15 ..195/50 a 185/55 - moc velké kolo, nepohodlné.. muže škrtat v podbehech při zatačení, težké na výkon auta.. takže nejvíc připada v uvahu rozmer 185/60 R14... máš zkuešnost s barumkama?

Já bych se na to vybodnul. Možná, až by byly tyhle pneumatiky ojetý.
Jen se zeptám, v jakém rozměru se liší 185/60 R14 a 185/55 R15?

jenyk: ve výšce profilu a průměru? *smich*

tycoon*
hodnocení

0x

Pokud si tam měl 13" kola, tak máš pravděpodobně Juniora nebo jinou "ohlodanou" verzi bez posilovače řízení. V tom případě nemá smysl dávat cokoliv širšího než 165/70 R14. Pokud přece jen máš posilovač a silnější motor, tak bych tam dal něco širšího. Fabia má tak široké podběhy, aby se do nich vlezl největší povolený rozměr u silnějších motorizací 205/45 R16, takže se nemusíš bát, že bys s 15" koly škrtal. Pozor na to, žepro 165/70 R14 Škodovka určuje ráfek 5Jx14, zatímco pro 185/60 R14 má být širší 6Jx14.

david01*
hodnocení

@tycoon® Ano mám ohlodanou verzi.. ty 15tky tam už ani nechci z duvodu, že by to už bylo moc na neposilovač. Tedka mám 165/70 R14 zimní.. a řízení v provozu není znát (bez posilovače) akorát na místě při parkovaní to jde težko, ale jsme chlapy.. tak nám nevadí pořádně zabrat, že a je to v pohodě :D Ovšem 185/60 R14 bych si tam chtěl dát.. protože mi přijde, že to nebude až takový rozdíl.. ale díky! Protože na tohle jsem vubec nekoukal.. že nedám na stejný ráfek co mám ted na tech zimákách 5J, tak tam nedám pneu 185/60.. kde musí bejt 6J ... To znamená zbavit se disku 5J
asd1

185/60R14 a 185/55R15 budou pro posilovač naprosto stejné - šířka a vnější obvod pneu jsou stejné, liší se jen nižším profilem = průměrem ráfku.. Při parkování stačí při natáčení kol nestát na místě ale jet, pak se s volantem nemusíš prát. Jestli máš i slabý motor, tak tam možná nech úzký kola. Širší kolo = těžší setrvák = horší akcelerace... Jiné disky = kola prodat jako celek obuté na ráfku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]