Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
mám pneumatiky Barum brillantis 2 165/70 R14 s dezenem 5,9mm na všech 4 kolech. Jezdím každý den, okrsky, město a převážně silnice I.tříd... Nové bych chtěl 185/60 R14 - lepší stabilita, jezdím svižnější jízdou
Má někdo zkušnost s pneu Barum a jinými? Je to různé někteří si ty barumky chválí jak jsou skvělý (za mě řidiči co neměli nic jineho) a jiní zas jak jsoi strašný.. koukal jsem po Nokian iLine, Continental PremiumContact 5
Je ten rozdíl na silnici fakt znát u lepších pneu než u barumek?
Díky!
Při svižnější jízdě rozdíl poznáš. Všechny letní Barumky co jsem jel měly problém za mokra, byly i dost citlivé na aquaplanning.. 185/60R14 a 185/55 R15 je stejný kolo jen větší ráfek. R15 líp sedí ale víc drncá.. Širší/těžší kolo je horší na spotřebu i akceleraci (roztáčíš/ brzdíš těžší setrvačník), citlivější na aquaplanning.v hlubší vodě. Lepší zase v zatáčkách a výdrži. Na svižnou jízdu po dobrých silnicích bych dal 185/55 R15, na špatné silnice185/60 R14.. Pneu - největší výdrž jednoznačně Michelin.. Poslední dobou vozim Dunlop Blu response (FF, 195/60 R15) - výborná guma, tichá, nedrncá, super i na spotřebu. Výdrž střední. Hlavně na mokru sedí jak přibitá, chová se skoro jak na suchu - celkově můžu doporučit. Pozor jsou dvě verze, rozdíl v ceně je asi stovka = určitě brát tu lepší. Continental C5 taky OK, Hankook taky dobré - těch velmi dobrých je víc... Určitě ale nečekej, že z Fabky tim uděláš sporťák, to bys musel podvozek překopat na RS (jezdil jsem s dvoulitrem Fabkou, ta RS podvozek měla a jezdilo to pěkně). Rady "nevyplatí se" - Stávající ještě prodáš, budeš mít nový gumy, pokud jezdíš hodně tak se to vyplatí... A oproti starším Barumkám budeš koukat jaký to je rozdíl - můžeš si teď se starýma najet např. kruháč jak rychle to jede než se začne sunout a pak to vyzkoušej s novýma - jasně uvidíš jestli to jsou kecy nebo tam rozdíl opravdu je...
Máte vzorek 5,9mm a budete měnit pneu?
Já jsem tedy osobně v tomto rozměru rozdíl mezi "korejskými" pneu a novými Dunlop Blue response téměř nepoznal.
Ale je pravda, že nejezdím na hraně. Ano, DBR jsou výrazně měkčí...asi i přilnavější (dle pneuservisu se ale o poznání dříve sjedou), ale vážně mi to nijak výrazně lepší nepřišlo.
Teď na novém autě mám letní Michelin Primacy 3, jezdí to výborně...ano. V zimě mám Barum Polaris 5..a jezdí také velmi dobře (jistě..letní vs. zimní). Ale to je 225/55...
V tomhle rozměru spíš rozdíl nebude, navíc podle rozměru je to nákupní taška a ta stejně líp nepojede... mimochodem jde tam ten tvůj rozměr co chceš vůbec legálně nasadit?
je to na fabii 1 ... ano určitě to nebude sedět jako pneu 205/55 R16 a vejš.. ale podle TP mužu mít 155/80 R13 (s těmi jsem to koupil, strašná užovka - pneu barumky), další rozměr je 165/70 R14 - pruměr, ale stále uzké, 185/60 R14 -- širší pneu, stabilita je prý znát... pak tam je povolený v TP už jen dva z rozměru R15 ..195/50 a 185/55 - moc velké kolo, nepohodlné.. muže škrtat v podbehech při zatačení, težké na výkon auta.. takže nejvíc připada v uvahu rozmer 185/60 R14... máš zkuešnost s barumkama?
Pokud si tam měl 13" kola, tak máš pravděpodobně Juniora nebo jinou "ohlodanou" verzi bez posilovače řízení. V tom případě nemá smysl dávat cokoliv širšího než 165/70 R14. Pokud přece jen máš posilovač a silnější motor, tak bych tam dal něco širšího. Fabia má tak široké podběhy, aby se do nich vlezl největší povolený rozměr u silnějších motorizací 205/45 R16, takže se nemusíš bát, že bys s 15" koly škrtal. Pozor na to, žepro 165/70 R14 Škodovka určuje ráfek 5Jx14, zatímco pro 185/60 R14 má být širší 6Jx14.
185/60R14 a 185/55R15 budou pro posilovač naprosto stejné - šířka a vnější obvod pneu jsou stejné, liší se jen nižším profilem = průměrem ráfku.. Při parkování stačí při natáčení kol nestát na místě ale jet, pak se s volantem nemusíš prát. Jestli máš i slabý motor, tak tam možná nech úzký kola. Širší kolo = těžší setrvák = horší akcelerace... Jiné disky = kola prodat jako celek obuté na ráfku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.