Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno,
měl bych na Vás velkou prosbu. Zdědil jsem po tátovi Octavii I z roku 2000 1,6 MPI. Jezdím s ní asi 7 let a za celou dobu s ní po stránce motoru nebyl žádný problém. Obecně se říká, že tyto motory jsou dost držáky. Na druhou stranu mi zřejmě někde bude unikat olej do posilovače, jelikož ho musím pomalu co rok doplňovat, podělala se klimatizace a začal se dost loupat krycí lak s tím, že jak mi občas někdo na parkovišti opře dveře o auto, tak jsem koukal, že v jednom místě i chytá rez.
Teď ale k věci. K autu mám i citovou vazbu a přemýšlel jsem, že bych ho nechal dát komplet do pořádku i co se týče nějakých estetických vad, které nemají na jízdní vlastnosti vliv (nové kliky, sedačky..). Každopádně nějaký hrubý odhad je, že bych do auta musel investovat tak 30-40 tisíc. Druhá možnost je samozřejmě finančně trochu v jiných sférách, ale přemýšlel jsem, že bych se přeci jen s autem rozloučil a pořídil Octavii III. Takový můj trochu sen je Octavia RS. Když jsem se ptal automechanika, tak mi řekl, že by TSI nechtěl ani zadarmo a ať jsem rád, že mám auto s motorem, který mám.
Jaký na to máte názor? Myslíte, že je rozumné do stávajícího auta něco zainvestovat a nějaký ten rok s ním ještě pojezdit, nebo pořídit nové?
Moc děkuji.
Pokud neni shnilý a vyhovuje tak si ho nech. Investuj do podstatných věcí a na estetiku se vykašli, tj. sedačky vyřeš potahama z Lidlu za 400,-, na kliky se vybodni, oděrky oprav tak aby to nerezlo. Oprav klimošku + servořízení (záleží co netěsní, ani to nemusí stát raketu), udělej ochranu spodku proti korozi = vystříkat dutiny + něco na spodek, raději tvrdý vosk než asfalt... Mmch. 1,6 MPI vůbec nepatří mezi držáky, nejede, žere a rád papá i olej. Je fakt, že v porovnání s TSI to držák je :D Pokud si chceš zajezdit, tak ber spíš Focuse, ani nemusí ST nebo RS, bohatě stačí "civilní" třeba s 1,5 EB to na sportovní jízdu stačí víc než dost.. A tobě by nejspíš stačila i blbá stará 1,6 74kW - má docela sportovní projev (omezovač na 6500), na dvojku jede kilo, tj. zablbneš si a nemusíš u toho jezdit 200 po okresce jako by to bylo s čímkoliv silnějším.. Na tom ekobuřtu dáš 1-2-3 a máš tam hned 150 a ani ti nepřijde jak to jede, v dnešním provozu se tak moc jezdit nedá... Většina TSI je problémová (rozvody, žerou olej atd.), některé novější ujdou, Ekobuřt je řádově lepší motor jak kvalitou tak projevem Litrový 92 kW je super,a dobře vypadá i nový 1,5. Jinak obecně čim novější auto, tim víc kurvítek.
To je přesně ono. Ty "kurvítka" u mě v rozhodování taky hrají svoji roli. Jinak díky moc za názor.
30-40 byste do něj vrazil nebo ho za stejné prachy prodal. Před i po servisu. O tyhle auta už dneska není zájem. Pokud máte finance, Octavia III je skvělá volba. Nebo Golf VII. Když bude s rozumným nájezdem a jasnou historií, tak se těch "kur**tek" bát nemusíte. Ono tam toho zase tolik navíc není, snad jen DPF, které ale vydrží přes 250 000 km a dneska už nestojí takový nesmysl jako dřív. A nic dalšího zásadního by dřív také nemělo odejít. Osobně si myslím, že udržovat starou O1 je už dneska nesmysl. Nemluvě o jízdních vlastnostech - to auto jezdilo špatně už jako nové. Dnešní auta jsou prostě úplně jinde, tak proč si to nedopřát? Verze RS je zbytečná, bohatě stačí 2.0 TDI 110 kW.
Vaše poznámky,že O1 nejezdila dobře jsou moc scestné.Mám toto vozidlo dodnes,jezdím i se služebáky a mužu potvrdit,že O1 i přes stáří výborná.Soused vlastnil taky jako já nového fokuse 1998 a kde si myslíte,že jej má?Neskutečne rezlo a 2 roky je již sešrotované.O1 má podvozek golg4.
Focus MK1 rezne jak Felda, to je známá věc. Ovšem na jízdu je O1 nic moc a na Focuse nemá ani omylem. Zatáčku kterou s O1 projedeš 100 kmh a vlní se jak had, tak Focus při 120 jede pořád jak po kolejích. O1 dále výrazně horší výhled, sedáš do ní jak do vany atd. FF zadní víceprvek - mám něco přes 200kkm a pořád je v pohodě (ovšem 1/2 má najeto v D). Vymačkaný silentbloky se přelisujou za pár tisíc (komfortní repas když se s tim nechceš babrat za ca 5k) a vydrží dalších 200 kkm což na 99% přežije auto.. Jaké auto jsem řešil i oktávku, ale na to co nabízí je předražená a na jízdu mi vyloženě nesedí.
Zkuste si nacenit generální opravu vozu v servisu - a generální myslím opravdu maximální kontrolu všeho.
Vyměna brzd nebo výfuku - to jsou sice spotřební věci, ale každa taková částka vám na dalších 3-5 let navýší investice oproti novému vozu.
Motoricky může vůz vydržet s dobrým servisem i milion km - problém je rez vozu, takže záleží na rozsahu. Kompletní celolak auta běžnou barvou /ne metalízou je za cca. 30tis.
V případě "nového" vozu myslíte opravdu nový nebo ojetinu, do které budete investovat také těch 30-40 tis, aby jela dalších 5 let?
Opravovat na 20let staré Octavii estetické problémy můžeš tak z nostalgie. Jinak je to nesmysl.
Pokud máš na novou Octavii peníze, tak si jí kup.
Oproti tvé je to auto už úplně někde jinde. S 2.0 TSI to jede slušně, ale ani 1.5TSI nejede špatně.
Já bych tuto starou nějak dojezdil a koupil nové.
nox-janek má pravdu, že v jednoduchosti je to kouzlo aut pro ty, který nechtějí krmit "státní vyžírky"(rozuměj DPH) a mít auto s každou kravinou v servisu, kdykoli na dispeji něco zabliká. Je to i o penězích a musíš brát i lidi, který chtěj jezdit tam kam chtějí a ne po servisech. Dál je tu rozdíl v kilometrových nájezdech za rok a komfortu. Osobně nezávidím lidem nové auto, jen je lituji při platbách za servis a čas trávený s tím spojený. No trochu tu roli hraje i ekologie, ale dokud se nebudou vyrábět pořádná "bezporuchová" auta v rozumné cenové relaci, tak ty diskuze o autech a lidech tu budou pořád.
Investovat 30 až 40 tisíc do 20 let starého auta nemá smysl, to už řekli všichni. Na doježdění s nejnutnějšími opravami to ale určitě stačí.
Pokud novou Octavii, tak bych se podíval po skladovkách 1.4 TSI 110 kW. Na poměry moderních motorů je to poměrně spolehlivý motor, už má vychytané mouchy, nutností je samozřejmě dávat aditiva nebo tankovat aditivovaný benzín. Slušná dynamika i spotřeba. Nevidím žádné minus. Otazníkem je akční verze Trumf, který vychází nejvýhodněji, ta se totiž montovala v Rusku a jaká tam byla kvalita montáže, to by asi chtělo prověřit.
Dnes se místo něj montuje 1.5 TSI, ale ten už má navíc filtr pevných částic, vypínání válců, dvouhmotový setrvačník atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.