Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Význam DZ

Od: slavo® odpovědí: 40 změna:

.Zajímalo by mě jaký účel má tato DZ - zákaz stání na následujícím odkazu před přechodem

google.cz/...

Vzhledem, že za přechodem začíná autobusová zastávka a za tou zastávkou je parkoviště tak si myslím, že je tam ta DZ úplně na h...

Jinak to bylo probíráno něco podobného zde:

poradte.cz/...

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zářný příklad toho, jak nesmyslně se dnes používají a umísťují dopravní značky. Tato DZ tam nemá co dělat a jsou to vyhozené peníze daňových polatníků.

doplněno 07.04.19 19:04:

@martincakl: Kousek od nás je podobná situace v docela nebezpečném "esíčku". Vodicí tabule Z3 tam byly, ale došlo tam před lety k několika vážným DN, po kterých se tam objevila snížená rychlost. Ovšem pravda je, že od té doby tam snad žádná vážná DN nebyla. Jak to je s nehodami ve vašem případě?

hodnocení

1x

Ta značka je tam zřejmě pro pitomce, kteří nerespektují zastávku MHD. Protože to je jednosměrka, auta ne středu tam nevadí. Značka by musela být vlevo.

Máš pravdu. Jen upřesním, není to klasická jednosměrka, jde o dělený čtyřpruh.

Opravuji, parně to není čtyřpruh, ale směrově dělená komunikace.

hodnocení

0x

Ano, v ČR je totálně "přeznačkováno".

U nás je například v prudší zatáčce značka "Z3" (vodící tabule se šipkami), je vidět s dostatečným předstihem a řidič samozřejmě pozná, že musí v daném místě zpomalit. Zatáčka je v daném místě mnoho desítek let. Nyní tam ještě nějaký génius nechal "pro jistotu" umístit značky omezující rychlost nejdříve na 80km/h a potom ještě na 60km/h. Absolutně zbytečné umístění 4ks značek (samozřejmě jsou z obou stran).

Zde co uvádíte, to je velmi podobné.

doplněno 07.04.19 19:35: satan: občas tam nějaká nehoda byla. Jenže jsem absolutně přesvědčen, že člověk co tam dříve vyjel do lesa, by tam vyjel i teď, protože by na rychlost na značce kašlal. No a místo těch 60km/h se za sucha ta zatáčka dá projet i 80, za mokra, na podzim, nebo za sněhu zase třeba jen 30. To už by na silnicích mohli být i značky s doporučením k zařazení daného rychlostního stupně (s dodatkovou tabulkou "s manuální převodovkou vyšlápnout spojku).

hodnocení

0x

Na podobbně nesmyslné (případně "zapomenuté") značky narazíte docela často, občas si i odporují. V konečném důsledku to způsobuje nepřehlednost a ignorování značek, bohužel někdy i těch důležitých.

doplněno 07.04.19 19:10:

Znám místo v obci (povolená 50 km/h), kde je značkou povolená rachlost 70 km/h, aby po cca 100 metrech následovala další značka, vracející povolenou rychlost zpět na 50 km/h. Takže můžete šlápnout na plyn, ale než se stačíte rozjet, musíte zase brzdit. *bzum*

Podobný nesmysl od nás: Nedělený čtyřpruh ve městě, povolená 70ka. Po cca 500m 50ka, po dalších 40m křižovatka, hned za křižovatkou opět 70ka, po dalších 50m "Konec obce". Ta křižovatka je světelná, rozhled v celém úseku vždy nejméně 150-200m. Nechápu ...

hodnocení

0x
Je to prostě nesmysl... Znám podobný. Mimo obec, značka nejvyšší povolená rychlost 80, asi po 200 metrech následuje nejvyšší povolená rychlost 70, po 300 metrech křižovatka a asi 500 metrů za ní značka konec nejvyšší povolené rychlosti (80). Absolutně zbytečná.

hodnocení

0x

No, ta značka říká, že ta auta parkující na středu, tam nemají být.

Rozumím, co cheš říci, ale z té dopravní situace to nevyplývá. Pokud ten, co to vymyslel, měl na mysli to, co ty, měl to řešit jinak a ne takto nesmyslně nesrozumitelně.

No, ono to z té situace vyplývá i bez značky.

Můžeš uvést zákonné ustanovení?

No, řekl bych, že v rámci jednoho jízdního pruhu se jezdí vpravo a taktéž parkuje vpravo.

To ale není tento případ. Jízdní pruh je ohraničený přerušovanou vodící čárou a ta auta už stojí na parkovišti. A to zákonné ustanovení postrádám.

Asi špatně vidím, ale nevidím ani tu čáru ani značku parkoviště.

Tak to opravdu špatně vidíš. Pokud si popojíždíš v tom Street View, obojí tam bez problémů najdeš.

Nevidím. Vidím křižovatku, značku Zákaz stání, přechod (s chodcem), žádnou čáru ani jinou značku. Jen vlavo travičku rostoucí ze spáry v asfaltu vzniklou v místě, kde rozšíření vzniklé likvidací zeleného ostrůvku navazuje na původní vozovku.

Potom zastávku, za ní vpravo čáru a parkoviště.

Něco je jinak?

Všechno je bohužel jinak. Nemám dále co k tomu říci ...

To mi připomíná to slavné video z 11.9. od benzinky před Pentagonem. Nejvěrnější na něm viděli letadlo ..

Jen slepý to nevidí.

Význam DZ

Ale já od začátku psal o autech vlevo, u středu.

Já o voze, ty o koze. Na auta, o kterých mluvíš, se ta značka nevztahuje, viz situace. Dokonce bych řekl, že u středu je stavebně vytvořený parkovací pruh.

On tam nějak dodatečně vytvořen byl, leč není značen a tedy není ..

Ale je. Na všechno nemusí být DZ, spousta základních věcí je v zákoně. Ostatně toto vlákno je mj. o zbytečném DZ a zbytečné DZ je přesně to, co tady uvádíš.

Zákon jasně říká, co je parkoviště i kde se parkuje v rámci jízdného pruhu. A vlevo to není ..

Nějak jsi opomněl, že ta auta neparkují v jízdním pruhu. Přečti si laskavě, co to je jízdní pruh, kdy se smí parkovat vlevo a další informace související*haha*

Pavle, domnívám se, že ta značka platí pro prostor vlevo od přerušované čáry. Jak jinak zabránit, aby tam auta neparkovala? Pokud tam nebude značka, tak ty čtyři auta, co stojí za přerušovanou, mezi zastávkami autobusu, klidně by mohlo stát vlevo od čáry a tím by zbytečně zůžili prostor na projetí. Proto je na zastavení můžou, ale na stání nikoliv.

Co Ty na to?

Milane, mohu souhlasit s oběma očima zavřenýma. To dopravní znační je tam velmi chaotické, viz umístění a barva DZ V11a "BUS" (zastávka zasahuje do vjezdu na parkoviště), umístění a význam DZ IP11b ve vztahu ke stavebnímu uspořádání parkoviště a k tomu umístění té DZ B29. Docela by mě zajímal tvůj názor na situaci, kdy zaparkuji vozidlo vpravo od DZ V4 (mimochodem, příslušná vyhláška ji nezná v přerušované formě! Nebo se spíš jedná o DZ V10d?), ale ještě v místě, kde je u ní z druhé strany vyznačena zastávka autobusu.

Nejlíp by to asi (ne)vysvětlil chytrák, který tuhle vysloveně chaotickou kombinaci DZ navrhl, popř. povolil/stanovil.

Pavle, jsem rád, že se mnou souhlasíš. Vodící čára V4 je ve vyhlášce namalována jako plná čára, často se používá i přerušovaná. Viz křižovatky.. mapy.cz/...

Není to moc vidět, ale jsou tam namalované.

Ale uvedený případ bych nazval spíše jako V10d - Parkovací pruh, páč odděluje vozovku od parkoviště. Takže se domnívám, snad ne jediný, že značka zákaz stání je tam právě proto, aby se neparkovalo u té přerušované čáry. To by tam pak auta parkovali bez problému, neníliž pravda?

Milane, jen tak bokem: Ta auta, která parkují vpravo od té přerušované čáry, poměrně účinně brání v manévrování a ve vjezdu/výjezdu těch kolmo parkujících vozidel. Tedy je opět něco špatně. Prostě situace je nejen nejednoznačná, ale úplně zmatečná.

Nebudu se tím dále zabývat, nakonec co člověk to názor. A v tom chaosu se nedivím:-D

Pavle, neutíkej,

Ta auta, která by parkovali vlevo od té přerušované čáry, porušují značku zákaz stání, či nikoliv? Prosím, neřeš parkoviště a jiné, jen tu značku, pro koho je určena.

Děkuji

Milane, nechci se dál zabývat tím chaosem. Platnost DZ B29 ruší ta DZ IP11b, byť je umístěná relativně daleko od vozovky. A co pak s tím? Auta, která parkují podle IP11a jsou bez diskuze. Ale co mi brání pak zaparkovat vlevo od V10d? Že by rozpor se způsobem stání proti DZ? Nebo že by ty dvě DZ platily současně? To nějak nemá logiku.

Vidíš, kam se všude dostáváme? Proto se tím nechci dále zabývat, je to záležitost pro ty, kdo tenhle paskvil v místní úpravě provozu na PK dopustili. A prosím, nechtěl po mně, abych vymýšlel způsob nápravy, i když ho celkem mám v hlavě a je relativně jednoduchý.

Pavle, překvapuješ mne. Položim jednoduchou otázku, a Ty z ní utečeš úplně jinam. ještě k tomu přidáš svůj výklad předpisů.

V pořádku, nechceš se tím zabývat. OK. Jen zkritizuješ značku zákaz stání, která tam má platnost pro parkování vlevo od čáry a odvádíš pozornost ke značce označení parkovište a ještě dodáš, "Platnost DZ B29 ruší ta DZ IP11b"

Já byl přesvědčen, že zákaz ruší křižovatka, nebo konec zákazu, jak je uvedeno ve vyhlášce 294/2015.

"A prosím, nechtěl po mně, abych vymýšlel způsob nápravy, i když ho celkem mám v hlavě a je relativně jednoduchý."

To již nechci po Tobě, když se Ti nechce. Já vím, jak to dopadlo u řešení křižovatky v jiném dotazu.

Hezlý den.

Milane, snad mi nechceš tvrdit, že DZ B29 platí i za každou po ní následující DZ IP11!

"Já byl přesvědčen, že zákaz ruší křižovatka, nebo konec zákazu, jak je uvedeno ve vyhlášce 294/2015." Nic takového ve vyhl. č. 294/2015Sb. uvedeno není. Jinak bys musel připustit, že ty dvě DZ mohou platit současně.

Jinak z žádné jednoduché otázky neutíkám, naopak chci ukázat, že to umístění DZ B29 je pro běžného řidiče díky vazbám na další tam použité dopravní značení naprosto nesrozumitelné.

Utíkáš, již poněkolikáté se Tě ptám, jak, nebo čím zamezit, aby vozidla neparkovali vlevo od prerušované čáry. Proto tam je značka.

Milane, ta auta by neměla stát především vpravo od té přerušované čáry, protože jak jsem tu již napsal (a tys na to nereagoval), ta auta omezují manévrování a vjezd/výjezd pro správně parkující vozidla. Můj návrh by tomu zamezil a zároveň by vytvořil místo pro umístění DZ B29 tak, aby její výklad byl úplně jasný.

Omlouvám se ti, ale vzhledem k tomu, že z toho, co tady napíšu, si vybíráš jen to, co se ti hodí, končím v této diskuzi, která nikam nevede. Tentokrát definitivně.

Zase utíkaš jinam, škoda, stále jsi neodpověděl, a řešíš jiná vozidla, která nejsou předmětem debaty o značce. Nejsou argumenty?

hodnocení

0x

Slavo, asi jsem jediný, ale jak chcete zabránit vozidlům, aby nestála u vodící čáry, přesněji vlevo od čáry. (stojí vpravo od čáry na parkovišti.

Proto tam je ta značka zákaz stání.

Milane, řekl sis o to řešení, tak ti ho řeknu. Je třeba stavebně nebo pomocí VDZ vytvořit oddělovací ostrůvek pro parkoviště, ponechat vjezd a výjezd pro parkoviště a tu DZ B29 umístit na začátek toho ostrůvku. Pak tomu nebude co vytknout.

O nic jsem si neřekl, proč ostrůvek, když tam jde dát uvedená značka, která zakazuje stání u přerušované čáry.

Takže podle Tebe by tam mohla být značka, ale měl by tam být betonový, nebo namalovaný ostrůvek? Nikoliv jen čára?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]