Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
mám dotaz na možnosti dalšího postupu ohledně vady na ojetém vozidle koupeného 13.10.2018. Auto v ceně 120 000Kč rv. 2010 jsem zakoupil od jednoha pána, co vozí ojetiny z Německa. Auto vypadalo v pořádku při koupi. Neshledával jsem zásadní nedostatky, kromě sjetých zadních kotoučů, za které jsem získal slevu 2000Kč. Na autě jsem ihned provedl veškerou údržbu dle servisního plánu + nějaké menší nedostatky celkem za 36 000Kč. Bohužel po novém roce, cca únor/březen, jsem zaregistroval podivné zvuky z motoru. O této skutečnosti jsem prodejce informoval, nicméně jeho chladná odpověď byla abych to zavezl k mému servisu a zjistil o co jde a pak ať navrhnu já řešení. V servise mi bylo řečeno, že hluk jde od pístů, konkrétně z pístních čepů. Byl dále proveden test na špony v oleji, kde skutečně nějaké šponky byly nalezeny. Oprava dle servisu může reálně vystoupat až na 70 000Kč.
Otázkou je tedy co podniknout dále. Jak a pokud vůbec mohu prodejce ojetiny žádat o opravu, vrácení peněz za auto. Nevím zda mohu reklamovat tuto jako skrytou vadu.
Mnohokrát děkuji za Vaše komentáře.
vozidlo bylo v době koupě bez vady, závada vznikla při tvém užívání.
- dokážeš toto tvrzení nějak vyvrátit? Zcela jistě ne.
Dal ti prodejce nějakou extra záruku? Zcela jistě ne.
Problém je v tom, že si neuvědomuješ, že s koupí ojetiny se takovému riziku sám vystavuješ.
Tato oprava je jen tvá záležitost.
Omlouvám se za tvrdé konstatování a přeji ti,aby se to vyřešilo s co nejmenšími výdaji.
Nevím co to je za auto, ale už jen to, že chodíš do servisu kde ti jsou schopni za opravu motoru ojetiny řict takovou pálku, ukazuje, že z provozem auta nemáš mnoho zkušeností a v budoucnu tě to může stát ještě víc peněz.
Doporučuji ti založit nový dotaz: Co s tím autem?
Asi tak jak píše "kami".
Já před 7 měsíci také prodával auto a vím, že bylo v bezvadném stavu...ale prostě bylo ojeté.
Kdyby mi dnes zavolal jeho majitel, že na autě je nějaká závada, co myslíte, že bych mu řekl?
stepm: To možná ano, ale při prvním telefonátu ještě ne, to bych se slušně zaptal jak se má...co dělá..a jaký měl oběd. U druhého...a případného třetího telefonátu už bych pro ostřejší slovo nešel daleko...A čtvrtý telefonát by se nekonal, protože bych telefon nezvedl.
Jistě že mužete reklamovat, ale je předem jasné, že budete měsíc bez auta a možná i platit nějaký diagnostiky a nic z toho. Je to holt riziko ojetého auta. Buďto je to známá závada a kupující by měl na tyto být předem podezřívavý, vše si zjistit a hodně je před koupí prověřit, v tomto příladě by mohlo být možné, že prodejce, jak první, druhý, tak i překupník něco mohli tušit a byla to past na hejla. Nebo to byla prostě vyjímečná porucha po X tisíci kilometrech a 8 letech neznámého zacházení, to se stává normálně a nikdo z předchozích lidí o tom nemusel mít ani tušení a vlastně za to tedy nikdo nemuže. Nezdají se mi ty náklady, do auta za 120t dávat skoro 40t (neni v tom přestavba na plyn?) a pak ta cenovka za úkony " nevíme předem, prostě se uvidí...", prostě přitaženo za vlasy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.