Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinné soboty

Od: ladislav* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

Když pracuji ve společnosti zabývající se komponentů do aut, jaké jsou dle zákona dány povinné soboty, když máme nařízeno pracovat o víkendu a přitom neměnit náš soukromý život?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pracuji ve společnosti, která je otevřena bez ohledu na víkendy či svátky. Ze zákona musíme dodržovat docházku - tj. zákonné volno mezi směnami, volno po 5ti dnech odpracovaných v min. délce... - tedy tak se docházka reportuje dále. Jelikož v zaměstnání chci pokračovat, chodím do práce právě tak, jak je potřeba. A docházka se pak upraví podle zákona.

Soukromý život změnit musíte, jestli jste byl zvyklí na volný víkend. A nebo změňte zaměstnání. To jsou jediné dvě varianty.

doplněno 31.03.19 17:01:

* zvyklý (pardon)

hodnocení

0x

@ladislav - když máme nařízeno pracovat o víkendu

O každém víkendu? Vy nedostáváte rozpis směn?

ZP § 90

(1) Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl mezi koncem jedné směny a začátkem následující směny nepřetržitý odpočinek po dobu alespoň 11 hodin, zaměstnanec mladší 18 let po dobu alespoň 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích.

(2) Odpočinek podle odstavce 1 může být zkrácen až na 8 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích zaměstnanci staršímu 18 let za podmínky, že následující odpočinek mu bude prodloužen o dobu zkrácení tohoto odpočinku

a) v nepřetržitých provozech, při nerovnoměrně rozvržené pracovní době a při práci přesčas,

jenda2*
hodnocení

0x
To mate tak: po zamestnancich se vyzaduje dodrzovani zakona, coz ale neplati pro zamestnavatele. Muj byvaly zam. vyzadoval 3 soboty v mesici od 06 do 16 hod. Pak diky zakazkam chtel 4 soboty a plus v tydnu po, st., patek do 18 hod. A neevidoval prescas. Nakonec jsem se dohadal tak, ze jsem odesel. Neproplatil mi 1200 hodin prescasu ani jsem neziskal vypis odpracovanych hodin. Trvejte na dodrzovani zakonu nebo ihned jdete pryc. Nikdo vam nepomuze s nic nezaplati. Inspektorat prace jsou zbytecni sasci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]