Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis auta

Od: martinstrong odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, jak se momentálně přepisuje auto podle aktuálních novel zákona? Myslel jsem, že mi stačí platná evidenčka, papíry od auta a ten člověk od kterého kupuji, nebo jeho ověřená plná moc. Všude se ale dočítám, že na přepis už musím mít i platnou zelenou kartu vedenou na mě, což nevím proč, když to auto ještě oficiálně není moje a podepsanou kupní smlouvu, což taky nevím proč, když to auto třeba vůbec nekupuji, ale chci ho jenom přepsat. Je teda zelená karta a kupní smlouva k přepisu nutná nebo ne?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ale platná ZK je potřeba již dosti dlouho!Jen NEMUSÍ být na kupujícího=na nového majitele stačí platná ZK,tj i původní, prodejce.A ještě doatz jak byste chtěl podepsat ÚSTNÍ kupní smlouvu? Kupní smlouva ,písemná , je dobrá věc ale není nezbytně nutná neboť OZ umožnuje i ústní!

Abych to shrnul je třeba: -platný protokol o EVIDENČNÍ kontrole nebo celé technické;doklady od auta-ORV I a ORV II osobní doklady prodejce a kupce=lze nahradit OVĚŘENOU PM jednoho,druhého nebo obou dvou pro třetí osobu;platna ZK!

PS KS po mně nikdy nikdo zatím nechtěl byť jsem ji zatím vždy měl včetně aktuálního popisu TS v době koupě-prodeje!

lmgify
hodnocení

0x

Zelená karta nutná ( zákon).

Smlouva o převodu vlastnického práva ("kupní"smlouva) není nutná, protože žádost o zápis změny podávají bývalý i nový majitel společně na jednom formuláři a jejich totožnost úřad ověřil (nebo je jeden z nich zastoupen úředně platnou plnou mocí), tedy druhý papír (tj. kupní smlouva) s těmi samými údaji, stvrzující to samé, jako je na žádosti (tj. převod vlastnictví k autu), je zbytečná.

když to auto třeba vůbec nekupuji, ale chci ho jenom přepsat
Jen tak ze zájmu - jak jinak lze auto získat od "člověka, od kterého kupujete [to auto]"? Převodem zdarma (tzn. nulová kupní cena)? Darem?

hodnocení

0x

Všude se ale dočítám,...alespoň vidíte, že se nedá všemu věřit. Zde na poradně to určitě nenajdete, i když se to zde taky psávalo.

Martine, "když to auto třeba vůbec nekupuji, ale chci ho jenom přepsat" ***proč byste to dělal? Ale k přepisu potřebujete zelenou kartu, a je jedno, na koho je psaná.

Vozidlo se stane Vaše v době, kdy uzavřete kupní smlouvu a vyměníte si plnění z této smlouvy. Kupní smlouvu nemusíte předkládat při zápisu změny vlastníka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]