Nejste přihlášen/a.
Nabíjel jsem v autě baterku (měla asi 10 V), nechtěl jsem ji vyndavat, není úplně dobře přístupná. Proudem max. 4A spíš míň, po odpojení a odležení jsem naměřil napětí 12,65 V, takže už ji nechám.
Musí se během nabíjení odšpuntovat ty zátky z ní? Při nabíjení to trochu šumělo. Mám to udělat ještě dodatečně nebo se tam ten plyn do té kyseliny opět absorboval?
Díky za info
Záleží na typu baterie. Staré olověné baterie se při nabíjení otevírají, nové ne. Staré se nabíjí desetinou proudu, u nových je to různé a jsou na ně speciální nabíječky.Vše o bateriích se dovíš třeba zde.
Klasická olověná autobateire, ať už bez či údržbová plyn nehromadí, je odvětraná od výroby, všechny články jsou propojené a vyvedené ven. Typy baterií, které jsou určené do nedobře větraných prostor mají na dírku odvětrání napojenou i hadičku. Zátky se dnes odšroubovávají (nebo vylupují) zejména kvůli kontrole hladiny elektrolytu a až druhotně k lepšímu odvětrání. Spíš jde o pocit, že je to potřeba udělat a že to něčemu pomohlo.
Záleží čim nabíjíš, moderní nabíječky nenabíjí do stavu kdy už baterka silně plynuje = odšpuntovat nemusíš (jen kvůli kontrole elektrolytu kde to jde). To bys musel odšpuntovávat i při nabíjení altíkem při jízdě . Mmch. při plynování se uvolňuje vodík + kyslík a snadno to řachne, stačí jiskra při připojení kontaktu.
Jak píše anonym. Baterky mají po bocích kulaté 5mm dírky na odvod plynů při nabíjení. Jedna dírka se zašpuntuje (špuntík je na víčku některé ze svorek (VARTA) a do druhé dírky se vloží kolínko s hadičkou a ta se vyvede ven. Takto to má z výroby AUDI a VW,Iveco, jiné...
Nic se neodšpuntovává! Při proudu max 4 - 5A to odvětrání na baterce stačí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.