Nejste přihlášen/a.
Vždyť ti to píše - plochým (drážkovaným) řemenem.
Klínový řemen se jmenuje klínový, protože jeho průřez má tvar klínu (1 díl pizzy). Plochý řemen má průřez tvaru tenkého obdelníka.
V plochém řemenu je 4 - 6 mini klínů.
Nic nemaž. Odmasti acetonem řemenice a dej řemen zpět a správně napni.
Měl by ti jít mezi řemenicemi otočit o 90° a při zmáčknutí dolů asi 15mm (jen orientačně).
Jinak ho nepřepínej. Odejdou ložiska na vodní pumpě a přední na alternátoru (altík nejčastěji).
Mýdlo je babská rada co občas funguje, ale je to neprofesionální blbost.
Píská proto, protože některá řemenice ho více brzdí (altík v zátěži a při nabuzení). Až bude řemen opískaný a ohlazený, tak si někdy i sedne (případy, kdy píská jen třeba 20s po startu).
Lepší je křída než mýdlo.
@ gum: V plochém řemenu je 4 - 6 mini klínů.
Já měl původně konkrétně na mysli jiný řemen pro Fe/..., ale koukám, že je prakticky s klínovým průřezem.
Přímý odkaz na obrázek
Feldy pro vývoz na východ (Rusko,Turecko), měli motory s karburátory LEKR, jako Favority do roku 93 u nás a jako takové motory s karbem od škody vždy měli klíňáky a ne plocháče (ty až monotronicky a mpička).
Imgifi: Ty zoubky na klíňáku v odkazu jsou k vůli ohybu přes malou řemenici pro altík, jinak na fukci nemají vliv.
"...Nebo někdy ševelí až když se rozjíždím a pouštím spojku. Zajímavé je, že se to stává jenom někdy..."
A ozývá se to z motoru? Myslím přímo z bloku? Pokud zvednete kapotu po nastartování, zaměřte se odkud se to ozývá. Podle toho co popisujete, by se mohlo jednat o rozvodový řetěz. Tzv. chrastění (vytahání) řetězu je u felicií vcelku normální jev. Měl jsem kdysi feldu, nalítáno snad 300tis. s původními rozvody Chrastila jak dětská hračka...ale jela pořád. Po nastartování to chrastí většinou více, po zahřátí motoru to utichá. Dnešní moderní auta, kde se rozvody (většinou už řemenem) komplet mění pomalu každou chvíli by mohla závidět...
Na nissan almera (r.v. 2001) jsem řešil podobný problém, jsou tam dva drážkové řemeny (jsou sice ploché ale mají klínové drážky). Po startu to chvíli velmi hlasitě pískalo). Jeden řemen jsem z obou stran, za chodu motoru namazal mydlem a pískání přestalo. Závada je tedy na tomto rozvodu. Problém je patrně dočasně vyřešen, ale aspon vím kde hledat příště chybu. Protože je napětí řemene dostatečné, patrně se přidírá některé ložisko, nebo je řemen už starý a nedostatečně přilnavý. Každopádně mýdlo funguje perfektně, kupovat sprej je zbytečné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.