Nejste přihlášen/a.
Takováhle pneu se chová jako letní, takže úplně v pohodě. Jen na vodě pozor, 3mm už je na hranici kdy to ve vyšších rychlostech rádo zaplave.
Ty horory jak je zimní v létě nebezpečná platí pro nové pneu s vysokým vzorkem - dlouhé lamely se ohýbají a pneu se "žužlá". Pod 5mm tohle mizí a chová se jako letní. Starší směs je navíc tvrdší. Prakticky 2 roky stará zimní pneu s 5mm vzorkem = celoročka.
Legálně to můžeš dojezdit na 1,6mm. A v Německu i jako zimní
Vyšší spotřeba je nesmysl (vyzkoušeno na několika autech, např. při srovnatelných podmínkách mám na zimní 185/65 nižší spotřebu než na letní 195/60). PS: pozor na Itálii, tak musí být v letním období rychlostní index jako pro letní pneu, tj. i když v techničáku stačí pro zimní T/ letní H, tak v létě ta zimní musí mít H.
Ojetá zimní s 3mm je na suchu plně srovnatelná s novou letní, na mokru horší (UG9 ovšem bude lepší než např. nová letní Barumka Bravuriska), Citlivost na aquaplanning zhruba jako kvalitní letní s 4mm vzorkem (zimní má lepší odvod vody). Na zmrzlém sněhu v pohodě, na námrazách ujde (UG9 bude lepší než nová Polaris), v hlubším sněhu na prd, v mazlavém nasoleném zouvalství. Kdo chce detaily ne z mojí praxe ale od odborníků, tak nedávno byl test stovnání nových a ojetých celoroček - nová, 4mm, 2mm, pro názornost to jde přenést i na zimní...
PS letní běžně dojíždím, tedy aktuálně ne, protože letní mám, tak je škoda aby stárly v garáži. Tak to teď dělám že zimní dojedu na 5mm, ještě slušně prodám a vezmu zase nové; letní jezdím na 3mm a buď prodám za levno (někomu na vození dětí do školky/ nákupy to stačí na několik let), když se neprodají tak daruju nebo vyhazuju.
Samozřejmě že můžete, předpis to dovoluje.
Sdělení, že to má vyšší spotřebu je jen fiktivní, ale nedoložitelné v běžném provozu. Spotřeba je hlavně styl jízdy a minimálně pneumatiky.
Dělám to normálně, na Berlingu již od února nemám 4mm.
Pneumatiky mají vliv docela velký, ale ne zimní/ letní, ale kvalita/ konstrukce pneu. Např. letní Nexen a letní Blu response byl rozdíl 0,5L/ 100 km - stejný rozměr, styl jízdy, tlak, počasí... Docela mě to překvapilo.. Styl jízdy je jasný, tam mi to kolísá od 5,0 po 12 :D - "ekorallye" po klidné okresce/ sportovní jízda v zatáčkovitém kopcovitém
Tu gumu můžeš dojezdit i v zimě (tj. v období s teplotou pod +7°C pro které jsou zimní gumy navržené), když není sníh. Lidi myslí zima = 4mm, ale ta povinnost 4mm platí jen při sněhu na silnici, jinak to je 1,6mm letní, zimní nebo univerzální gumy.
Zimní gumy jsou ve vyšších teplotách moc měkké = vyšší spotřeba.
Dojet na jaře nebo na podzim jen jestli už jim končí životnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.