Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dojíždíte v létě zimní pneu

Od: driversped odpovědí: 9 změna:
Dojíždět zimní pneu? Mám zimní pneu goodyear ultragrip 9 mám na nich najeto cca. 50 tis km, ještě zbývají 3mm., mohu to dojezdit na 2 mm přes léto?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

1x

Takováhle pneu se chová jako letní, takže úplně v pohodě. Jen na vodě pozor, 3mm už je na hranici kdy to ve vyšších rychlostech rádo zaplave.

Ty horory jak je zimní v létě nebezpečná platí pro nové pneu s vysokým vzorkem - dlouhé lamely se ohýbají a pneu se "žužlá". Pod 5mm tohle mizí a chová se jako letní. Starší směs je navíc tvrdší. Prakticky 2 roky stará zimní pneu s 5mm vzorkem = celoročka.

Legálně to můžeš dojezdit na 1,6mm. A v Německu i jako zimní ;)

asd1

Vyšší spotřeba je nesmysl (vyzkoušeno na několika autech, např. při srovnatelných podmínkách mám na zimní 185/65 nižší spotřebu než na letní 195/60). PS: pozor na Itálii, tak musí být v letním období rychlostní index jako pro letní pneu, tj. i když v techničáku stačí pro zimní T/ letní H, tak v létě ta zimní musí mít H.

Ojetá zimní s 3mm je na suchu plně srovnatelná s novou letní, na mokru horší (UG9 ovšem bude lepší než např. nová letní Barumka Bravuriska), Citlivost na aquaplanning zhruba jako kvalitní letní s 4mm vzorkem (zimní má lepší odvod vody). Na zmrzlém sněhu v pohodě, na námrazách ujde (UG9 bude lepší než nová Polaris), v hlubším sněhu na prd, v mazlavém nasoleném zouvalství. Kdo chce detaily ne z mojí praxe ale od odborníků, tak nedávno byl test stovnání nových a ojetých celoroček - nová, 4mm, 2mm, pro názornost to jde přenést i na zimní...

asd1

PS letní běžně dojíždím, tedy aktuálně ne, protože letní mám, tak je škoda aby stárly v garáži. Tak to teď dělám že zimní dojedu na 5mm, ještě slušně prodám a vezmu zase nové; letní jezdím na 3mm a buď prodám za levno (někomu na vození dětí do školky/ nákupy to stačí na několik let), když se neprodají tak daruju nebo vyhazuju.

hodnocení

1x

Samozřejmě že můžete, předpis to dovoluje.

Sdělení, že to má vyšší spotřebu je jen fiktivní, ale nedoložitelné v běžném provozu. Spotřeba je hlavně styl jízdy a minimálně pneumatiky.

Dělám to normálně, na Berlingu již od února nemám 4mm.

asd1

Pneumatiky mají vliv docela velký, ale ne zimní/ letní, ale kvalita/ konstrukce pneu. Např. letní Nexen a letní Blu response byl rozdíl 0,5L/ 100 km - stejný rozměr, styl jízdy, tlak, počasí... Docela mě to překvapilo.. Styl jízdy je jasný, tam mi to kolísá od 5,0 po 12 :D - "ekorallye" po klidné okresce/ sportovní jízda v zatáčkovitém kopcovitém

hodnocení

0x

Odpověď na otázku v nadpisu - nedělám to. Odpověď na otázku v textu - můžete.

lmgify
hodnocení

0x

Tu gumu můžeš dojezdit i v zimě (tj. v období s teplotou pod +7°C pro které jsou zimní gumy navržené), když není sníh. Lidi myslí zima = 4mm, ale ta povinnost 4mm platí jen při sněhu na silnici, jinak to je 1,6mm letní, zimní nebo univerzální gumy.

Zimní gumy jsou ve vyšších teplotách moc měkké = vyšší spotřeba.

Dojet na jaře nebo na podzim jen jestli už jim končí životnost.

hodnocení

0x

Nedělám. Ano, můžete.

hodnocení

0x

Když je třeba tak ano,muzete do 1,6mm jak tu bylo psáno.Zvýšenou spotřebu jsem nezaznamenal (benzín 1.8 81kw,nafta 2.0hdi 66kw),zimni se mi zdálo (na benálu,stejne modely jak nafta),že sedí lépe!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]