Nejste přihlášen/a.
Zajímá mě, zda je někde v předpisu nebo v nějakém zákoně uvedeno jak dlouho má svítit na semaforu oranžová po zelené?
Náhodně jsem to měřil na několika křižovatkách hodinkami a je to od cca 3 sek do 5 sek.
A kdo za nastavení času odpovídá?
A pod otázka.
Pokud se rozsvítí červená a já ji již ze svého úhlu nevidím ale ještě jsem před semaforem - je to jízda na červenou nebo ne?
Rychlost 50 Km/h je 13.88m/s
Měly by na to být nějaké normy (ČSN 36 560-1-1 Světelná signalizační zařízení, technické a funkční požadavky)
Schválně kdo dohledá odkaz na stáhnutí té normy, ať si tu hodnotu doby trvání žluté můžeme přečíst.
Ano.
Ty normy nejsou volně dostupné ani pro policii - i ta si je musí zaplatit pokud je bude chtít mít.
@satam: Já to pochopitelně vím. Bylo to takové zřetelné píchnutí do bordelu zvaného tajnost a drahost závazných norem.
Ceník norem [PDF] (1000,- Kč za 6měsíců online přístup bez možnosti tisku)
Normu jsem dohledal k prodeji (414,- Kč). Její správné označení je ČSN 36 5601-1 (v zákoně nesprávně uvedeno jako ČSN 36 560-1-1, pod kterým normu nelze ve vyhledávačích norem najít). Z popisu normy vyplývá, že se zabývá konstrukcí semaforu a ne délkami svícení světel.
Cena 414 se nemusí zdát špatná, ale norma popisuje jen jednu malou část problému a odkazuje se na desitky jiných norem, takže ono se to nabalí.
Když naskočí oranžová ("žlutá"), tak máš začít normáln/.... Jen kdyby tě tohle brždění nezastavilo před křižovatkou, máš pokračovat v jízdě.
"Pokud se rozsvítí červená a já ji již ze svého úhlu nevidím ale ještě jsem před semaforem - je to jízda na červenou nebo ne?"
Samozřejmě, že je to jízda na červenou! Právě proto je tam před červenou ještě ta žlutá, abyste měl dost času zastavit. Do křižovatky byste neměl vjet už ani na žlutou, výjimka je pouze v případě, že byste prudkým bržděním někoho ohrozil (nedobrzdí vozidlo za Vámi, nebezpečí smyku, zastavil byste až v křižovatce...)
To mi připomnělo jeden americký film, kde jistý mimozemšťan říká po projetí křižovatkou:
"Já se učím rychle - červená = stůj, zelená = jeď, žlutá = jeď co nejrychlejc!"
Oranžová by měla svítit tak dlouho, aby umožnila přjíždějícímu řidiči přiměřeným brzděním zastavit z povolené rychlosti před SSZ před hranicí křižovatky, potažmo před SSZ. V předpisech pro instalaci a seřizování SSZ na to patrně budou i nějaké tabulky.
Jízda na červenou je vždy, když projedete hranici křižovatky v okamžiku, kdy na SSZ svítí červená. Zda ji můžete nebo již nemůžete vidět, není podstatné.
Musíte si koupit ČSN, páč ta není a nesmí být volně ke čtení.
Ze školení vím, že nesmí být méně jak 2 vteřiny.
K čemu to potřebujete vědět?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.