Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezaplacené povinne ručení

Od: sokolik88* odpovědí: 46 změna:

Zdravím, přišla mi výzva k podání vysvětlení za nezaplacené povinné ručení od roku 2004 do dnes na aute , které jsem prodal, ale nepřehlásil. Můžete mi někdo poradit jak se z toho co nejlépe dostat? Děkuji a nechci cist, jak jsem nezodpovedny, nebo neco takoveho

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

0x

Vysvětlete,že jste auto neprovozoval už před datem 1.5.2004 a tím pádem jste myslel,že jej úřad sám za neplacení PR vyřadil z evidence.Záleží na tom kdy se platilo poslední povinné ručení.

sokolik88*
hodnocení

Je tu psáno, že naposledy 8.7.2004

celp*

V takovém případě by to chtělo smlouvu o prodeji vozidla a její kopii poslat ČKP i s vysvětlením.

sokolik88*
hodnocení

Bohužel jsem se stěhoval a smlouvu jsem někam založil

celp*

Pokud by jste věděl komu jste to prodal napsat novou a antidatovat.

sokolik88*
hodnocení

Asi s tím nebude souhlasit, když ví co by ho čekalo. tohle se asi bude těžko dokazovat

wea

a proč byste mu říkal pravý důvod, když myslíte, že by nesouhlasil.. Jestli by nepřiznal že auto od vás zakoupil, nebyla by to pak krádež? To by radši smlouvu ukázal, ne?

sokolik88*
hodnocení

A co když bych nahlásil, že mi ho ukradli

celp*

Mrkněte tady na tu diskuzi. poradte.cz/...

sokolik88*
hodnocení

A myslíte, že jiné řešení není?

celp*

A co když to auto někde jezdí?Nahlásíte krádež a můžete mít mnohem větší nepříjemnosti než s ČKP.

sokolik88*
hodnocení

On říkal, že ho dal do šrotu a že smlouvu taky nemá

sokolik88*
hodnocení

Jiné řesení není?

repak*
hodnocení

0x

Pokud nemáte kontakt na toho, kdo auto koupil, tak bych asi konzultoval s právníkem. Pokud nemáte TP a registrační značky a nejste si jistý, že vozidlo kupec neprovozuje tak nebude jednoduché vozidlo odhlásit a zrušit.. Pokud získíte značky a TP odhlásil bych (postup ve výše uvedeném odkazu).

Po odhlášení bych se na CKP tvářil zkroušeně a doufal v tu nejnižší pokutu 2500 Kč.

sokolik88*
hodnocení

A kolik bych mohl platit, vůbec nevím jak se pohybují poplatky a pokuty? Děkuji

repak*

Co se týká vlastního povinného ručení tak pročtěte příslušný zákon:

businessinfo.cz/...

Co se týká odhlášení tak na výše uvedené poradě je praktická zkušenost.

celp*

Mohl by jste platit za rok 2009 18 250,-Kč ČKP.

hodnocení

0x

sokolíku, vždyť je to tak snadné,

vozidlo jste prodal, nejste majitel, nemůžet platit za něco co nemáte, odepište do 30 dnů ČKP, že vozidlo již od xx.xx.2004 nevlastníte.

Co dál?

repak*

Jste tu sice "docent", ale Vaš rada má dva háčky:

- prodej nelze prokázat, nemá kupní smlouvu

- vozidlo v evidenci ani neodhlásil na nového majitele

Obávám se, že jakékoli řešení bez důkladné znalosti práva je koledování si o ještě větší průser. Pokud s tím vozem někdo jezdí a způsobí nehodu tak to nebude moc sranda.

prodej nelze prokázat, nemá kupní smlouv*****ale nemusí mít kupní smlouvu, dokázat to může i jinak

vozidlo v evidenci ani neodhlásil na nového majitele**** ale za to ho nemůže trestat ČKP

prosím další háčky?

Poslední věta svedčí o neznalosti problému, páč!"způsobí nehodu tak to nebude moc sranda." co tím myslíte, jaký průser může mít bývalý majitel.

repak*

Dokázat to může i jinak ***** Souhlasím s Vámi, že vlastnictví movité věci přechází při koupi jejím předáním, ale pokud nebude kupující spolupracovat, což předpokládám, nebude prokázat koupi vůbec jednoduché. Snad svědecky, prokázat užívání a úhradu kupní ceny, ... Pokud se s kupujícím nedohodne řekl bych, že bez právníka to půjde těžko.

ČKP he nechce trestat za neodhlášení, jen mu dle zákona dát pokutu za nesplnění povinnosti pojistit. A jsme zpátky u vlastnictví.

A pokud vozidlo (samozřejmě jeho řidič) způsobí nehodu bude zcela jistě ten, kdo je v evidenci vozidel první na ráně při vymáhání škody. Vyvinit se znamená opět prokázat vlastnictví ...

repaku, zavlečeme debatu jinam, ale.

"vůbec jednoduché. Snad svědecky," vidíte sám, že to lze, a jednoduše.

"ČKP he nechce trestat za neodhlášení, jen mu dle zákona dát pokutu za nesplnění povinnosti pojistit."****ale omn nemá povinnost vozidlo pojistit, viz zákon 168/2001 § 1

"bude zcela jistě ten, kdo je v evidenci vozidel první na ráně při vymáhání škody." opět chyba, vymáhat se musí na viníkovi nehody.

co dál není jasné?

ICQ 55180641, skype: milancukrar

repak*

Máte sice pravdu, ale jde o "tok práva". Sokolik bude muset dokazovat, že vlastníkem NENÍ, nikoli ČKP, ž e Sokolík vlastníkem JE.Pokud se mu to nepodaří má smolíka. A já bych to prokazování neviděl zas tak jednoduše.

Nějaké návrhy tu padly, tak už to necháme na něm, ne?

repak*
hodnocení

0x

Má si člověk číst průběžně, že ...

Pokud věříte kupujícímu, že vozidlo zlikvidoval, postupoval bych jako paní ve výše uvedeném odkazu. Zkusil bych se s kupujícím dohodnout alespoň na podílu na nákladech. Pokud se bude cukat za právníka asi škoda peněz, stál by víc než ty poplatky a pokuty.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

Bystrý sokolík, perušil si zákon číslo 56/2001 Sb. tím, že jsi v 10-denní lhůtě nenahlásil na registru vozidel změnu vlastníka.Za rto tě alwe nezatstělím, když ta mnou přijdeš a budeš mi brečet v kanceláři, pokud přineseš oba registrační dokaldy a vyplníš si žádost, mžeš změnu vlasntíka nahlásit dodatečně, pokud nic nemáš a nic nevíš, pošlu Tě domů, protože po 6 letech je těžké něco Ti radit a úřad tady není od toho, by za Tebe řešil Tvé občanskoprávní problémy, ale je tady k tomu, aby provedl nebo nepovedl změnu, o kterou požádáš. Své vztahy s pojišťovnou si proto budeš musert vyřešit sám, a to taK, ŽE POJIŠŤOVNĚ NAPÍŠEŠ DOPIS, KDE UVEDEŠ, ŽA JSI AUTO V ROCE 2004 PRODAL, VZHLEDEM K TOMU ŽE TO BYLO PŘED 6 LETY NEPAMATUJEŠ SI KOMU A NEMÁŠ UŽ ANI PRODEJNÍ SMLOUVU, protože žádný zákon neukládá nikomu smlouvu opatrovat donekonečna. Pojišťovně v závěru dopisu slušně uveď, že tě mrzí, že jsi zaměštnal jejich dobře placený aparát, ale bohužel se stalo, auto nemáš, auto neprovozuješ, nejsi proto povinen nikomu nic platit. Pokud ti pojišťovna prokáže, že uvedené auto máš, že uvedeným autem jezdíš, budeš muset platit. Aurto zůstrane nevaždy zapsáno v registru vozidel na Tvé jméno, protože stávající legislativa neumožňuje zapsat jiného vlastníka, dokud o to Ty nepožádádš a dokud nepředložíš ob registrační dokaldy a neuvedeš osobní údaje dotyčného. A to jern proto, že jsi neudělal ci jsi měl v době, kdy jsi dokaldy měl a udělat co máš si mohl.

Předpokládám že jsi dostatečně bystrý a dopis pro pojišťovnu vyhotovíš ve 2 výtiscích, pošleš ho s dodejkou, která se vrátí podepsaná, dodejku s kopíí dopisu si odložíš, abys měl alespoň něco, když už nemás prodejní smlouvu...A pokud máš navíc zbytečných 50 tisíc, na pokutu, tak nic nepiš a na tu policii klidně jdi a nahlaš jim odcizení auta...jde o to, jaký termín do protokolu uvedeš, a zda Ti to policista spolkne...pokud uvedeš, že bylo odcizeno včera, potvrdíš tím, že předevčírem jsi auto ještě měl a bylo Tvojí povinností platit pojistku...Když uvedeš, že to bylo v roce 2004, bude si policista ťukat na čelo...Nebo myslíš, že tam slouží jen idioti?

hodnocení

0x

trošku na zasmání co jsem si zavařil.

Pani se datázala jak po 10 letech od prodeje přepsat vozidlo, sdělil jsem že správně již nic ale když má kupní smlouvu tak je to ok. Nebo zalhat, nechat duplikát, přepsat na kupce a poslat mu doklady.
Pře týdnem mě volal "kdosi" že po 10 letech nechala bývalá majitelka přepsat vozidlo na něj, ale on ho už dávno nemá.

Tak jsem mu zase poradil.

nespokojenyurednik

To je samozřejmě pravda, taková rada je dvojsečná zbraň, podobných problémů má více lidí, pokud někdo na někoho udělá odhlášku auta až po 10 letech, a udělá to dnes, nebo to udělal loni, předloni, nový vlastník musí předložit úřadu doklald o ekolikvidaci, nebo protokol o evidenční kontrole a platnou pojistku, jinak na sebe auto nezaregistruje, a dokud na sebe auto nezaregistruje, nelze auto z registru vyřadit...ale to jsou občanskoprávní vztahy lidí, kteří z různých důvodů nedodrželi literu zákona a dnes po letech si způsobují vzájemně problémy...Přitom stačilo tak málo ...

Opět s Vámi naprosto musím souhlasit, ale jsem přesvědčen, pane NÚ, že v budoucnu se takoéto problémy stávat nebudou. Lidé a úřady se zlepší.

(A my nebudeme mít komu radit.)

nespokojenyurednik

Úřady určitě, i když někdy skutečně není co zlepšovat, občané si snad postupně v budoucnu konečně uvědomí, že úřad ve vztahu k vozidlům je jen registračním místem, že občanskoprávní a další mezilidské vztahy se řeší mimo přepážku, úřad na žádost občana nějaký úkon buď provede nebo neprovede, pokud jsou splěny zákonné podmínky. Tečka.

sokolik88*
hodnocení

Tak jsem si pořádně prošel všechny papíry co mám a zjistil jsem , že auto jsem prodal až v roce 2007 a našel jsem ustřižky složenek o zaplaceném povinném ručení z roku 2006, na kterých je i spz toho auta, tak nevím jak přišli na to, že od roku 2004 není zaplacené.

sokolíku, vidíte a odpověď do ČKP již máte napsanou

sokolik88*
hodnocení

Od toho roku 2007 to stejně budu muset nejak vyrešit. Bud sepíšeme smlouvu, nebo jako krádež. Ale to předvolání nemám z Čkp, ale z Dopravního inspektorátu.

Z dopravního inspertorátu? nebo z evidence vozidel.

Krádež? to bych nedoporučil. i když musíte hlásit krádeže?

sokolik88*
hodnocení

Je to z Městského úřadu - odbor dopravy, registr vozidel. Měl jsem se dopustit přestupku proti zákonu o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. JAk jinak to mám odhlásit, když nemám OTP ani smlouvu? Asi mi kupec těžko smlouvu podepíše

jsem přesvědčen, že jste neporušil zákon 168/2001 ale zákon 56/2000

doplněno 21.01.10 11:47:

ale to bych musel vidět spis.

jedině tuším § 15, ale teď ho nemám před sebou.

sokolik88*
hodnocení

Mám porušení zákona 168/1999 sb., paragraf 16odst. 1 písmeno b

...nedal značky do depozita...

nemohl, páč vozidlo prodal.

co dál?

sokolik88*
hodnocení

bez smlouvy jim to nedokážu . A nepočítám s tím, že by mi ji kupec zpětně podepsal, a i kdyby tak jsem to měl přehlásit hned. Jsem zvědav jak to dopadne.

ale to jsme již řešili, copak musíte mít smlouvu na prodej vozidla a ještě třeba 50 let schovanou?

sokolik88*
hodnocení

to nemusím, ale jsou to necelé 3 roky a je to tvrzení proti tvrzení

to si budeme dopisovat pět stránek

ICQ 55180 641

tvrzení proti tvrzení, jak to myslíte. Vy jste vozidlo prodal a nepotřebujete na to doklad. Máte svědka, že jste vozidlo prodal.!

sokolik88*
hodnocení

svědka na to nemám, myslíte, že s tou krádeží by to nešlo? Přijde mi to nejjednoduší, když bych získal Velký OTp, tak by to mělo jít

nespokojenyurednik

s tou krádeží by to šlo, bystrý sokolíku, ale připrav si minimálně 50 tisíc na pokutu za podání lživého oznámení, a když se auto po nahlášení odcizení najde, jeho stávajícího majitele odvede policie z pracoviště v poutech, možná pak bude mít problémy v práci a on na tebe obratem podá trestní oznámení a budete se soudit...nedoplatíš se a možná ti jako bonus rozbije hubu

jarda2*

Jak je to s promlcecimi lhutami - koupim/prodam auto, nehlasim nic registru a ubehne par let... Pak by za to snad jiz nemelo byt mozne ulozit nejake sankce, ne?

nespokojenyurednik

Nikdo nemá zájem ukládat někomu nějaké sankce, ale předpokládám, že v nejbližší možné době, t.j. nejpozději do roka - do dvou let by měl být zákon č.56/2001Sb. a s ním související zákony novelizovány a ten kdo na sebe bezdůvodně do 15 dnů od koupi auto nezaregistruje by měl dostat nějakou sankci, výraznou, od úřadu nebo od policie při siliční kontrole.Problematiku přestupků řeší zákon o přestupcích, kde jsou uvedeny i promlřecí lhůty...

nespokojenyurednik

No a co kdyby jsi zaplatil těch 5 tisíc? To je minimum, které Ti uloží přestupkář za nepojištění vozidla...Pak budeš spát kidněji?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]