Nejste přihlášen/a.
Zdravím, přišla mi výzva k podání vysvětlení za nezaplacené povinné ručení od roku 2004 do dnes na aute , které jsem prodal, ale nepřehlásil. Můžete mi někdo poradit jak se z toho co nejlépe dostat? Děkuji a nechci cist, jak jsem nezodpovedny, nebo neco takoveho
Vysvětlete,že jste auto neprovozoval už před datem 1.5.2004 a tím pádem jste myslel,že jej úřad sám za neplacení PR vyřadil z evidence.Záleží na tom kdy se platilo poslední povinné ručení.
V takovém případě by to chtělo smlouvu o prodeji vozidla a její kopii poslat ČKP i s vysvětlením.
a proč byste mu říkal pravý důvod, když myslíte, že by nesouhlasil.. Jestli by nepřiznal že auto od vás zakoupil, nebyla by to pak krádež? To by radši smlouvu ukázal, ne?
Pokud nemáte kontakt na toho, kdo auto koupil, tak bych asi konzultoval s právníkem. Pokud nemáte TP a registrační značky a nejste si jistý, že vozidlo kupec neprovozuje tak nebude jednoduché vozidlo odhlásit a zrušit.. Pokud získíte značky a TP odhlásil bych (postup ve výše uvedeném odkazu).
Po odhlášení bych se na CKP tvářil zkroušeně a doufal v tu nejnižší pokutu 2500 Kč.
sokolíku, vždyť je to tak snadné,
vozidlo jste prodal, nejste majitel, nemůžet platit za něco co nemáte, odepište do 30 dnů ČKP, že vozidlo již od xx.xx.2004 nevlastníte.
Co dál?
Jste tu sice "docent", ale Vaš rada má dva háčky:
- prodej nelze prokázat, nemá kupní smlouvu
- vozidlo v evidenci ani neodhlásil na nového majitele
Obávám se, že jakékoli řešení bez důkladné znalosti práva je koledování si o ještě větší průser. Pokud s tím vozem někdo jezdí a způsobí nehodu tak to nebude moc sranda.
prodej nelze prokázat, nemá kupní smlouv*****ale nemusí mít kupní smlouvu, dokázat to může i jinak
vozidlo v evidenci ani neodhlásil na nového majitele**** ale za to ho nemůže trestat ČKP
prosím další háčky?
Poslední věta svedčí o neznalosti problému, páč!"způsobí nehodu tak to nebude moc sranda." co tím myslíte, jaký průser může mít bývalý majitel.
Dokázat to může i jinak ***** Souhlasím s Vámi, že vlastnictví movité věci přechází při koupi jejím předáním, ale pokud nebude kupující spolupracovat, což předpokládám, nebude prokázat koupi vůbec jednoduché. Snad svědecky, prokázat užívání a úhradu kupní ceny, ... Pokud se s kupujícím nedohodne řekl bych, že bez právníka to půjde těžko.
ČKP he nechce trestat za neodhlášení, jen mu dle zákona dát pokutu za nesplnění povinnosti pojistit. A jsme zpátky u vlastnictví.
A pokud vozidlo (samozřejmě jeho řidič) způsobí nehodu bude zcela jistě ten, kdo je v evidenci vozidel první na ráně při vymáhání škody. Vyvinit se znamená opět prokázat vlastnictví ...
repaku, zavlečeme debatu jinam, ale.
"vůbec jednoduché. Snad svědecky," vidíte sám, že to lze, a jednoduše.
"ČKP he nechce trestat za neodhlášení, jen mu dle zákona dát pokutu za nesplnění povinnosti pojistit."****ale omn nemá povinnost vozidlo pojistit, viz zákon 168/2001 § 1
"bude zcela jistě ten, kdo je v evidenci vozidel první na ráně při vymáhání škody." opět chyba, vymáhat se musí na viníkovi nehody.
co dál není jasné?
ICQ 55180641, skype: milancukrar
Bystrý sokolík, perušil si zákon číslo 56/2001 Sb. tím, že jsi v 10-denní lhůtě nenahlásil na registru vozidel změnu vlastníka.Za rto tě alwe nezatstělím, když ta mnou přijdeš a budeš mi brečet v kanceláři, pokud přineseš oba registrační dokaldy a vyplníš si žádost, mžeš změnu vlasntíka nahlásit dodatečně, pokud nic nemáš a nic nevíš, pošlu Tě domů, protože po 6 letech je těžké něco Ti radit a úřad tady není od toho, by za Tebe řešil Tvé občanskoprávní problémy, ale je tady k tomu, aby provedl nebo nepovedl změnu, o kterou požádáš. Své vztahy s pojišťovnou si proto budeš musert vyřešit sám, a to taK, ŽE POJIŠŤOVNĚ NAPÍŠEŠ DOPIS, KDE UVEDEŠ, ŽA JSI AUTO V ROCE 2004 PRODAL, VZHLEDEM K TOMU ŽE TO BYLO PŘED 6 LETY NEPAMATUJEŠ SI KOMU A NEMÁŠ UŽ ANI PRODEJNÍ SMLOUVU, protože žádný zákon neukládá nikomu smlouvu opatrovat donekonečna. Pojišťovně v závěru dopisu slušně uveď, že tě mrzí, že jsi zaměštnal jejich dobře placený aparát, ale bohužel se stalo, auto nemáš, auto neprovozuješ, nejsi proto povinen nikomu nic platit. Pokud ti pojišťovna prokáže, že uvedené auto máš, že uvedeným autem jezdíš, budeš muset platit. Aurto zůstrane nevaždy zapsáno v registru vozidel na Tvé jméno, protože stávající legislativa neumožňuje zapsat jiného vlastníka, dokud o to Ty nepožádádš a dokud nepředložíš ob registrační dokaldy a neuvedeš osobní údaje dotyčného. A to jern proto, že jsi neudělal ci jsi měl v době, kdy jsi dokaldy měl a udělat co máš si mohl.
Předpokládám že jsi dostatečně bystrý a dopis pro pojišťovnu vyhotovíš ve 2 výtiscích, pošleš ho s dodejkou, která se vrátí podepsaná, dodejku s kopíí dopisu si odložíš, abys měl alespoň něco, když už nemás prodejní smlouvu...A pokud máš navíc zbytečných 50 tisíc, na pokutu, tak nic nepiš a na tu policii klidně jdi a nahlaš jim odcizení auta...jde o to, jaký termín do protokolu uvedeš, a zda Ti to policista spolkne...pokud uvedeš, že bylo odcizeno včera, potvrdíš tím, že předevčírem jsi auto ještě měl a bylo Tvojí povinností platit pojistku...Když uvedeš, že to bylo v roce 2004, bude si policista ťukat na čelo...Nebo myslíš, že tam slouží jen idioti?
trošku na zasmání co jsem si zavařil.
Pani se datázala jak po 10 letech od prodeje přepsat vozidlo, sdělil jsem že správně již nic ale když má kupní smlouvu tak je to ok. Nebo zalhat, nechat duplikát, přepsat na kupce a poslat mu doklady.
Pře týdnem mě volal "kdosi" že po 10 letech nechala bývalá majitelka přepsat vozidlo na něj, ale on ho už dávno nemá.
Tak jsem mu zase poradil.
To je samozřejmě pravda, taková rada je dvojsečná zbraň, podobných problémů má více lidí, pokud někdo na někoho udělá odhlášku auta až po 10 letech, a udělá to dnes, nebo to udělal loni, předloni, nový vlastník musí předložit úřadu doklald o ekolikvidaci, nebo protokol o evidenční kontrole a platnou pojistku, jinak na sebe auto nezaregistruje, a dokud na sebe auto nezaregistruje, nelze auto z registru vyřadit...ale to jsou občanskoprávní vztahy lidí, kteří z různých důvodů nedodrželi literu zákona a dnes po letech si způsobují vzájemně problémy...Přitom stačilo tak málo ...
Opět s Vámi naprosto musím souhlasit, ale jsem přesvědčen, pane NÚ, že v budoucnu se takoéto problémy stávat nebudou. Lidé a úřady se zlepší.
(A my nebudeme mít komu radit.)
Úřady určitě, i když někdy skutečně není co zlepšovat, občané si snad postupně v budoucnu konečně uvědomí, že úřad ve vztahu k vozidlům je jen registračním místem, že občanskoprávní a další mezilidské vztahy se řeší mimo přepážku, úřad na žádost občana nějaký úkon buď provede nebo neprovede, pokud jsou splěny zákonné podmínky. Tečka.
Tak jsem si pořádně prošel všechny papíry co mám a zjistil jsem , že auto jsem prodal až v roce 2007 a našel jsem ustřižky složenek o zaplaceném povinném ručení z roku 2006, na kterých je i spz toho auta, tak nevím jak přišli na to, že od roku 2004 není zaplacené.
Od toho roku 2007 to stejně budu muset nejak vyrešit. Bud sepíšeme smlouvu, nebo jako krádež. Ale to předvolání nemám z Čkp, ale z Dopravního inspektorátu.
Z dopravního inspertorátu? nebo z evidence vozidel.
Krádež? to bych nedoporučil. i když musíte hlásit krádeže?
Je to z Městského úřadu - odbor dopravy, registr vozidel. Měl jsem se dopustit přestupku proti zákonu o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. JAk jinak to mám odhlásit, když nemám OTP ani smlouvu? Asi mi kupec těžko smlouvu podepíše
jsem přesvědčen, že jste neporušil zákon 168/2001 ale zákon 56/2000
doplněno 21.01.10 11:47:ale to bych musel vidět spis.
jedině tuším § 15, ale teď ho nemám před sebou.
bez smlouvy jim to nedokážu . A nepočítám s tím, že by mi ji kupec zpětně podepsal, a i kdyby tak jsem to měl přehlásit hned. Jsem zvědav jak to dopadne.
to si budeme dopisovat pět stránek
ICQ 55180 641
tvrzení proti tvrzení, jak to myslíte. Vy jste vozidlo prodal a nepotřebujete na to doklad. Máte svědka, že jste vozidlo prodal.!
svědka na to nemám, myslíte, že s tou krádeží by to nešlo? Přijde mi to nejjednoduší, když bych získal Velký OTp, tak by to mělo jít
s tou krádeží by to šlo, bystrý sokolíku, ale připrav si minimálně 50 tisíc na pokutu za podání lživého oznámení, a když se auto po nahlášení odcizení najde, jeho stávajícího majitele odvede policie z pracoviště v poutech, možná pak bude mít problémy v práci a on na tebe obratem podá trestní oznámení a budete se soudit...nedoplatíš se a možná ti jako bonus rozbije hubu
Jak je to s promlcecimi lhutami - koupim/prodam auto, nehlasim nic registru a ubehne par let... Pak by za to snad jiz nemelo byt mozne ulozit nejake sankce, ne?
Nikdo nemá zájem ukládat někomu nějaké sankce, ale předpokládám, že v nejbližší možné době, t.j. nejpozději do roka - do dvou let by měl být zákon č.56/2001Sb. a s ním související zákony novelizovány a ten kdo na sebe bezdůvodně do 15 dnů od koupi auto nezaregistruje by měl dostat nějakou sankci, výraznou, od úřadu nebo od policie při siliční kontrole.Problematiku přestupků řeší zákon o přestupcích, kde jsou uvedeny i promlřecí lhůty...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.