Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat, zda má někdo skušenosti se stavbou malého elektromobilu pro 2 lidi.
Chci si postavit vozítko ve tvaru veterána z počátku minulého století, osazené 2 motory z elektrokola s rychlostí do 50km/h, dojezdem tak 100km na jedno dobití, se skládací plátěnou střechou, kotoučovými cyklobrzdami na každém kole a laminátovou karoserií na trubkovém, popřípadě jasanovém ( pevnost to má ) rámu.
jedná se mi o normální provoz na pozemní komunikaci.
Když to dobře navrhneš, tak ti to projde jako kategorie L6e nebo L7e (elektrická silniční čtyřkolka, "moped") a ne jako auto. Mnohem méně předpisů a schvalování, i tak se jakožto výrobce "elektro mopedu/motorky"připrav na těžkou úředničinu.
EU směrnice (viz čl.4 a Příloha I. pro definice L6e/L7e)
doplněk EU směrnice pro schvalování mj.čtyřkolek
Zkontroluj si, že se řídíš (čteš) vždy aktuálními znění nařízení/předpisů/zákonů/směrnic. Moje odkazy jsou bez záruky.
Tak to bude velmi těžké, to uvedení do provozu na veřejných pozemních komunikacích, také se tomu říkalo "otypování". Jedná se o schválení provozu, musí splňovat mnoho podmínek, atd...další napíšou možná i své zkušenosti...
Kdyby měl internet a uměl česky, tak ano...když byl mlaďoch...školou povinný (i když v té době Poradna neexistovala); mladý, jak náš tazatel (snad jsem mu tím neublížil...)
nonek. Pokud dokáže to samý, co Elon Musk, budiž mu to přáno a držím mu všechny palce.
A nemusel by dělat kromě elektroaut ještě další věci. Tedy létat s Falcony, vyvíjet Starship, rozjíždět Starlink, razit tunely a spoustu dalších věcí. Stačilo by postavit na čísla tohle elektroautíčko.
Jestli si někdo myslí, že Musk umí postavit auto, tak je naivní. Musk umí najmout pár klíčových lidí, kteří ví, jak auto postavit a pak umí vysvětlit ("prodat") investorům ten sen o ziscích z prodeje výrobku.
Osobní zkušenost nemám, protože bych do takové akce nikdy dobrovolně nešel. Ale nemožné to není. Když budete mít bezednou peněženku, hódně trpělivosti s jednáním na mnoha úřadech, Váš projekt bude odpovídat všem předpisům (bezpečnost, ekologie...) a předváděný prototyp vozítka obstojí ve všech náročných kontrolních testech, máte určitou naději, že se Vám to za pár (spíš víc) let podaří. Přeju hodně štěstí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.