Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může LED žárovka hlásit chybu - v interiéru?

Od: bulber odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, když jsem si chtěl dneska v obchodě s elektronikou koupit LED žárovku do interiéru Octávie II (rok 2004), prodavačka mi řekla, že pokud mám palubní počítač (což mám), tak mi to bude indikovat jako závadu prasklý žárovky, když ta LEDka nebude vybavena předřadným rezistorem (kvůli datové sběrnici CAN BUS) a takovou tam nemají. Tak jsem jí sdělil, že v interiéru by to nemělo vadit, moc jsem neuspěl.

Ví někdo, kde je pravda? A jestli to tak je, lze to hlášení vypnout např. na diagnostice a pouze pro konkrétní žárovku? Protože jsem slyšel, že někomu to stejně hlásilo i s tou LEDkou s CANBUSem.

Děkuju za rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Stručně řečeno - pokud Vám to nehlásí chybu, když tam žádná žárovka není, nebude jí to hlásit ani když tam bude LEDka bez odporu.

bulber
hodnocení

hodnocení

0x

Predavačka má pravdu. Vypnúť to cez autodiagnostiku nejde. Cez objímku musí prechádzať určitý prúd a jeho hodnota je naprogramovaná v príslušnej riadiacej jednotke.

bulber
hodnocení

Dobře, ale když tam aktuálně nemám vůbec žádnou žárovku a nic mi to špatnýho nehlásí, tak to je něco jinýho? Díky.

asd1

Tak nemáš vychytralý auto a nic to hlásit nebude ani s ledkou bez odporu (mmch. s odporem už rovnou můžeš nechat žárovku pokud jde čistě o spotřebu). Mmch. hlášení chyby v interiéru - to taky existuje? To snad vidim když nesvítí stejně jako "stěrače stírají" :D

bulber
hodnocení

No, avšak jinde než v interiéru mi to ale signalizuje a přesně píše na displeji o jakou žárovku se jedná, protože vím, když mi jednou praskla obrysová žárovka, nebo byl problém s potkávací žárovkou. A to s tím interiérem mi taky přijde nějaký divný. :D Jinak když budu mít obecně LEDku s tím odporem, tak to bude mít teda menší spotřebu? Víš cca o kolik? Není pak ale třeba menší svítivost, či tak? Díky.

asd1

Naopak spotřebu tím odporem zvětšíš, tak aby byla podobná žárovce a ŘJ nehlásila chybu ;) Tj LED 0,5W bez odporu = chyba, LED 0,5W s odporem 2,5W = 3W = stejně jako 3W žárovka = OK

Takže pokud ti nejde o životnost, barvu světla atd. ale jen o spotřebu tak je to nesmysl... Pokud odběr interiéru ŘJ nehlídá tak tam můžeš dát cokoliv...

bulber
hodnocení

Ok, už tomu rozumím. Jasně, o spotřebu mi nejde, jde mi o to, aby tam byla LED, kvůli namodralé barvě + životnosti. A to hlídání interiéru bez vyzkoušení se asi nedá nějak zjistit? Jinak když jsem přiložil multimetr na kontakty LEDky (sufitka), kterou už v interiéru mám, abych zjistil, zda má předřadnej odpor (podle mě spíš nemá, když tak viz obrázek), tak to bohužel nenaměřilo vůbec nic, ani na propustnost (nepípnul měřák), přitom všechno funguje. A když jsem zkusil schválně změřit LEDku (patice T10), na který je napsáno, že má can-bus, tudíž předřadnej odpor, tak to naměřilo cca 10 - 12 (teďka nevím, jestli Ohmů/mili Ohmů,... -> rozsah byl na 200 Ohmů).

Může LED žárovka hlásit chybu - v interiéru?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]