Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Služební x Vlastní auto

Od: vit* odpovědí: 28 změna:

Ahoj,

zajímalo by mě kolik korun je benefit služební auto. Mám nabídku práce, kde v jedné dostanu služební auto, které mohu používat i pro soukromé účely. Suzuki sx4 4x4 v benzínu v druhé práci auto nedostanu ale o 2500 kč více (v čistém).

Autem najedu cca.12000 tisíc za rok.(soukromě). Takže otázka je kolik stojí roční provoz takového auto PC je cca. 350000t.

Díky

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ve vašem případě s tímto nájezdem a kupní cenou bych jednoznačně volil auto

asd1
hodnocení

0x

Počítej nákupku, životnost 10 let (pokud to nevybouráš nebo ti to nešlohnou), tj. 35k ročně Plus pojistky a spotřebák, za rok tak desítku pokud tě nepotká větší porucha. Plus náklady na palivo běžný benzín 3 Kč/km x 12000 = 36k ročně.

= celkem tě to vyjde zhruba 80k ročně = za 10 let dáš 800k. Pokud to pak za 100k prodáš (haha) tak 700k za 10 let/ 70k ročně...

Pokud to nabourá nebo to šlohnou, tak to snad řeší pojišťovna, ne? Spíše problém poruch a kurvítek.

asd1

Teoreticky ano, ale musíš platit havarijku (u nových aut zas tak za levno neni), a prakticky čekáš i několik měsíců a pak milostivě dostaneš "totálku" za co nejnižší odhad... Zas tak růžové to s pojišťovnama není ;)

Ano, havarijko je tak desetina hodnoty vozu. Ale o plnění máš divné představy, zřejmě něco jako "městské legendy".

Například - syn na štěrku otočil Forestera, ohodnoceno jako totálka, za 14 dní si kupoval jiné.

Já jsem nedával pozor v podzemní garáži a nabořil dveře u Picassa - z toho co jsem dostal jsem koupil nové dveře a ještě zbylo na opravu blatníku. Pak jsem nedával pozor na křižovatce a nechal si nabourat jednu stranu - ohodnoceno jako totálka, za týden jsem dostal prakticky to za co jsem to auto koupil, šikovný autoklempíř mi to za tu částku opravil (proč jsem raději nekoupil jiné - to je jiné povídání). A to nepočítám že při poruše termostatu když mi okamžitě vařila voda mne z Maďarska dotáhli až domů. Prostě - nejsem tak bohatý abych mohl jezdit bez dobré pojistky.

vilik*
hodnocení

0x
To se nedá takto říct. Jestli jezdíte výhradně tramvají a nebo máte vlastní auto, tak se služební nevyplatí. Jestli auto nemáte nebo je na konci životnosti, tak náklady na pořízení nového budou zřejmě vyšší než cca 25000 ročně, takže volte práci s autem.
Taky nevíme, co byste dělal, jak by vás to bavilo, jak dlouho byste dojížděl a jaká je v práci perspektiva růstu včetně platu.

vit*
hodnocení

díky. práce je stejná -, v čistém za auto budu platit cca.1100 kč o 2500 kč mín dostanu tzn. 3600 kč měsíčně za služební auto. Benzín nepočítám ten mi bude odečítán s platu takže 3600 kč za SX4.

Tak pokud si musíte platit palivo, tak to zas tak extra není.
vit*
Pokud bych nemusel platit palivo tak bych tuto diskuzi nezakladal

ale vzhledem k tomu, jak podstatný je to údaj, tak mohl být napsán už v otázce ;)

wyrzyrh

Nikdo vám nebude platit benzín pro soukromé účely u služebního auta, to byste musel bejt sakra vysoce postavený pracovník. A takový pracovník by neřešil na poradte.cz 2500 Kč rozdíl v platu.

Když myslíte *smich*

hodnocení

0x
Za 3600,-/m bych si koupil auto které mi zůstane...
Takhle budete platit jen "nájem". Jinak čím bude jezdit třeba manželka, když vy budete v práci?

vit*
hodnocení

0x
No ja si zas myslim, ze v dnesni dobe je auto neco jineho nez bydleni. Rychle ztraci hodnotu. Prave proto chci nejake nazory. Dik
automobil

Jednoznačně práci s autem a jste bez problémů, všechny opravy, pneu, technické atd. hradí zaměstnavatel.

vit*
Dik za nazor. Taky si myslim, ze 3600 kc bych do auta mesicne dal.

hodnocení

0x
Taky mám služební a svoje jsem prodal. Až ho budu potřebovat tak si ho zase koupím. Když si spočítám opravy, gumy, technickou, amortizaci, atd., pokud mám tu možnost tak ať se stará někdo jinej.
vit*
Take myslis, ze 3600 kc za suzuki sx4 je adekvatni? Je fakt ze zas po 5 az 7 letech se auta meni to zalezi na najezdu.
asd1

Řekl bych, že to vyjde nastejno. O služebák se nemusíš starat, tvoje je zase tvoje a děláš si s nim co chceš..

Pokud nebereš nové ale slušnou ojetinu, tak to finančně vyjde výrazně líp, nákup + servis vyjde tak na polovinu než nové + servis. Pak už je finančně výhodnější svoje. Za 100k si můžeš vybírat ze spousty pěkných aut který v pohodě vydrží 5 let a servis bude podobný, pokud platíš garančky v autorizáku tak servis ojetiny vyjde obvykle levněji. Jen musíš vybrat auto co se nesype (to ale platí i pro funglovku ;)

vit*
Mozna jsem se mel zeptat jinak. Kolik kc v cistem mesicne byste rekli cca. ze je benefit sluzebni auto v hodnote okolo 350t. Diky
vilik*
Vzhledem k tomu, že já i manželka auta máme a prodávat nechceme, je takový benefit čistá nula.
Vy zase nemáte jistotu, že neskončíte po roce nebo už ve zkušební době.
Chápete, co tím chci říct?

jenda2*
hodnocení

0x
Za auto platite tusim 1% z porizovaci ceny. Nehradite servis, pri domluve se cesty pisi jako firemni sluzebni cesta a pak ani soukromé cesty. Jmenuje se to funkci pozitek nebo nejak.
1% pořizovací hodnoty se připočítá k daňovému základu. Tj tyto vyšší daně jdou státu, nikoliv firmě. Pak PHM dle velkého TP.
vit*
Ano 1% to vychazi prave na tech 11 stovek

jarinek*
hodnocení

0x

Vůbec to není jednoduché. Záleží jak moc prakticky to berete a jaká je politika firmy. Pokud fakt prakticky, tak je služební jednoznačně lepší. Platíte nejčastěji jen soukromé kilometry a nic víc (kromě toho měsíčního "pronájmu"). Trocha práce - starání se o auto (úklid, myčka, servis) je detail. Pokud to berete i trochu emotivně, prestižně, tak záleží jak se Vám zamlouvá auto, kterým máte jezdit. Jestli dlouhý roky "jebkou" v základní výbavě, a Vás i rodinu to bude hníst, tak se na to vykašlete. Za nový a slušný auto se klidně a dobře platí to 1%. Za 7 - 8 let staré a v mizerné výbavě to již může člověka žrát.

vit*
Diky a kolik si myslite ze je benefit +- takove sluzebni auto, kdyz bych to chtel mesicne prepocitat na penize?

hodnocení

0x

Služební auto mám již 6 rokem a souběžně má moje manželka svoje vlastní.Ani 10 vteřin bych naváhal a bral bych opět služební.Když spočítám za tu dobu náklady na základní servis + neplánovaný servis, pojištění,technické, pneumatiky, každá prkotina od ramínka stěračů až po defekt na pneumatice, tak rozdíl v ceně 2500,-, resp. 3600,- je úplně zanedbatelný.Navíc každé riziko z provozu vozidla je na provozovali.

vit*
Dekuji, za rady vyberu praci s autem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]