Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičský průkaz brýle, čočky

Od: radekkaspar odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám již řidičský průkaz (A1) a na zadní straně mám kód 01.06 (brýle i čočky), budu si rozšiřovat na A2, ovšem lékař mi v posudku k přihlášce napsal pouze brýle, znamená to, že budu mít v novém ŘP pouze kód 01 (brýle). Je to pro mě problém, protože používám čočky. Můžu mít problémy s policií, popřípadě co s tím dělat?

Předem děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

S normálním policistou mít problém nebudete. Čocky lze v oku zkontrolovat...a když bude chtít, orientačně by si mohl i zkontrolovat jak vidíte.

Nikdy se mi to ale nestalo.

doplněno 27.02.19 16:53:

Tak teď jsem se dopátral (další krávovina v papírování), že dle litery zákona opravdu musíte mít v ŘP zapsán harmonizační kód:

01.01 Brýle – v tomto případě je možné řídit pouze v brýlích
01.02 Kontaktní čočky – na řízení musíte mít vždy nasazeny jen kontaktní čočky
01.06 Brýle nebo kontaktní čočky – ideální varianta - za volant můžete v obou

To by jednoho opravdu nenapadlo.

To jsem tedy na zastřelení, protože odjakživa mám v ŘP pouze brýle a v čočkách jsem již samozřejmě také řídil.

doplněno 27.02.19 16:57:

P.P.S.: tak světe div se, ale mne tam úřednice zapsala kód 01.06, takže to mám dobře (ač jsem při obnově ŘP o zapsání čoček vůbec nežádal-nenapadlo mne to, že to vůbec existuje). Úřednice asi byla předvídavější než já...a to ŘP mám již nějaký pátek..

radekkaspar
hodnocení

Díky za rychlou odpověď :D

asd1
hodnocení

0x

Určitě bych to dal do cajku, protože potkáš důsledného policajta např. někde v cizině a ten tě bez brýlí skásne a zakáže další jízdu (náhradní brýle nebudou) + jako naschvál budeš jediný řidič v autě. Trochu katastrofický scénář, ale reálný.. Oprava posudku zas tolik práce není aby mělo smysl kašlat na to..

hodnocení

0x

Já bych to bral tak, že mne nezabije když budu mít v autě náhradní brýle (ve většině státú je tao ostatně povinnost). Naštěstí mám jen malou odchylku na dálku, takže to tam napsané nemám. Ale při prohlídce v 65 mne na to doktorka upozorňovala, že pokud by mi to do papírů napsala tak by to bylo povinné.

hodnocení

0x

Před cca měsícem jsem měnil ŘP a padla na to řeč- já mám "brýle nutné". A nějak jsem se zmínil o čočkách a bylo mi vysvětleno- můžete mít vadu, která se čočkami nekoriguje a proto jsou nutné brýle. Přiznám se, že jsem to sám nevěděl a např pokud jedu hrát hokej, na lyže,... tak jsem jel již v čočkách .

gum
hodnocení

0x

Měl jsem stejný problém. Lékařům je tu fuk. Musíte si to pohlídat sám.

Na B jsem měl 01.01 a na BE jsem si to pohlídal a už mám 01.06

Je potřeba si to u toho doktora hlídat. Jak jsem psal. Je jim to fuk a magistrát tam píše přesně to, co doktor napsal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]