Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vadná autobaterie?

Od: kvas* odpovědí: 10 změna:
Je možné aby při jízdě zhasl motor a při zkoušce opět nastartovat se motor ani nepřetočil.Po asi 20ti min.jsem opět zastartoal,motor se těžce otočil a naskočil.Ještě kratce než zhasl vypnulo se radio a zhasla palubka.Po nastartování jsem bez problemu dojel 70Km a vše se chová normálně Baterie je Exide 50Ah.Stara je přes 7let.Felicie Mpi 1,3.r.v. 1999. Může se takto baterie zachovat při jízdě a bez problémů předem?Baterii klidně koupím,ale jde mi o to jestli není problém jinde. Děkuji.za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Důvod zastavení bude asi, že došla elektrika, ale rzhodně bych to svedl na dobíjení (regulátor), zhasnutí motoru za jízdy jen chybou baterie nebývá, za jízdy by měl krmit altík.

Teorie je taková, že autobaterka je v podstatě jen rozběhový akumulátor abys nemusel motor roztáčet klikou. Když nastartuješ a baterku odpojíš, motor by měl dál běžet jen na proud od alternátoru. Takže špatná baterka by určitě neměla mít prsty v tom, že motor za jízdy zdechne.
ybimegi

Teorie je jedna věc, ale mě když odcházela baterie na motorce, tak mě to za jízdy chcíplo a se starterem to ani nehlo. Chvilku jsem počkal a pak zase nastartoval. Ujel třeba 10km a zase chcíplo. Pak už to nešlo nastartovat vůbec. Přijel kamrád s kabely, přes které jsem to natočil. Ihned po odpojení kabelů, to zase chcíplo. Baterie úplně ztratila kapacitu. A to mám jako většina motorek rotor s pernamentními magnety, tedy není potřeba buzení.

hodnocení

0x

prověř pojistkovku jestli neni plná vody

gum
hodnocení

0x

U Feld už postupem času odchází relé pro palivové čerpadlo (je v pojistkovce). V nouzi stačí prohodit s relém od předních světel. Relátku se opalují kontakty a přeruší dodávku paliva. Při vypnutí zapnutí klíčku ty kontakty relé do sebe nějak ťuknou a opět přenesou proud dokud se nevyhřejí po chvilce jízdy.

Zrovna tak odlehčovací relé ocdchází (to šedé). U VWček se označuje jao relé 18

kvas*
hodnocení

Nechápu ale proč se v té chvíli začala baterka chovat jako úplně vibitá a po chvíli v klidu se začala vzpamatovávat.Má to souvislost?
gum

Při startování odlehčovací relé odpojí spotřebiče jako světla, rádio, stěrače,větrák ventilace,výhřev okna,atd...

Proto to může vypadat, jako by uto bylo mrtvé bez baterky. Díky tomu odpojení je zajištěno, že co nejvíce energie půjde startéru a ECU motoru, aby motor nastartoval i se slabší baterkou a nehledě na řidiče, který si přitom pozapíná kde co (relé mu to odpojí samočině).

Je s tím souvislost i ta, že jsou kontakty v pojistkovce zaoxidované od vlhka, kdy nejčastěji zatéká čelním sklem a vše skape přímo do pojistek, odkud to nemá kam odtéct.

Relé je ovládáno spínací skříňkou, takže i tam bych pak následně hledal závadu a samotný spouštěč (cívka) startéru relé ukostřuje, takže bez něj či s vadou nejde v autě elektrika díky tomu, že relé 18 neukostří přes startér.

Projdi tedy relé paliva, šedé relé X 18, startér (jeho horní malý váleček), kostru motoru, spínací skříňku, samotnou pojistkovku na oxidaci.

bery*
hodnocení

0x
Problem hledej v altiku, respektive regulátoru. Buď odchází a projevuje se takhle buď úplně nahodile, nebo po zahřátí, nebo už má krátký uhlíky a odskakujou ve vyssich otáčkách od komutátoru. Pokud po tom zastavení byla baterka ještě schopna motor natočit, určitě není chyba v ní, to by musela být úplně přerušena.
kvas*
hodnocení

Co zkusit diagnostiku jestli nezůstalo něco v paměti? Tezko budu hledat když vše funguje normálně,ale jezdím se strachem kdy se to zase stane.
gum

Tak začni něco dělat a nebudeš mít strach. Popsal jsem ti vše co s tím souvisí.

Začni prohozením relé druhé v horní řadě s první či druhým v dolní řadě. Ideálně druhé v horní a dolní řadě mezi sebou (prohodíš tak přední mlhy a čerpadlo paliva - relé mlh je málo opotřebené skoro nové, když se přední mlhy nepoužívají).

Jinak hledej elektrikáře. Rad jsi dostal plno. Samotná rada auto neopraví. To musí servis. Pak bude po strachu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]