Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsem ve sklepě objevil starý zbytek oleje 5W-40 co zbyl zřejmně někdy při výměně oleje v autě.
Jsou to tak 2 litry a příjde mi ho škoda vyhazovat a tak se ptám zda může být použit alespoň do sekačky případně elektrocentrály nebo podobných zahradních strojů? V tom sklepě může být i tak 5 let.
Podotýkám že ty naše stroje jsou už pěkný dosluhující krámy starý třeba přes 16 let, centrála přes 20. Ale i tak bych je nerad oddělal, stále slouží spolehlivě...
Do nového stroje by jsem možná váhal,ale do starého už vybehaného stroje to bych nerešil. Klidne ho tam dejte nic se nestane.
SOUHLAS - Oleji pokud byl zavřený by nic být nemělo ! A POKUD JDE O PLNOU SYNTETIKU - PAK UŽ VŮBEC !
Otázka využití je však věc jiná - pokud mohu poradit - tak já si oleje odjakživa míchám - /dle použití /
A nebo na dolévání do motorů - co žerou olej ! /zásadně platí - vždy dolévat lepším olejem = kvalitnějším, aby se výsledná směs vylepšila/ - a ne naopak.
Tedy - pokud vám na tom motoru alespon trochu záleží !
Pokud splňuje specifikaci pro daný motor tak ano.
Obecně sekačkám a podobným primitivním strojům stačí cokoliv co trochu maže, tj prakticky jakýkoliv motorový olej a ani stáří několik let nevadí.. Akorát moderní řídké ekovodičky typu 0W20 apod. bych do toho nelil, s tak řídkým olejem se nepočítá a jsou na něj moc velké vůle.. 5W40 je na 99% ještě OK
Také jsem před XY lety nalezl zapomenuty motorovy olej Kamarád potřeboval dolit tak jsem mu ho nabidl Originál zavřeny. Lili a najednou nějaký skraloup či co a už byl v motoru Jezdil jezdil s tím ze filtr to pobere ale nepobral Škoda větší jak koupe nového oleje. Asi bych raději jen někde něco promazal ale do motoru po své s zkušenosti mééé ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.