Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám problém s dobíjením a zatím to připisuji vadnému alternátoru po repasi (firmou). Alternátor má jedno napojení +tlustým kabelem a konektor se dvěma dráty - červeným a bílým (L, DF). Může mi prosím někdo poradit, jak altec proměřit a kde mám hledat jaké napětí? Má být nějaké napětí (budící) na konektoru se dvěma drátky?
Alternátor: Mitsubishi
Auto: Citroen Xsara break 1.4i, 55kW, ročník 2002
Případně jaká je náhrada u konkurence za tento altec?
Děkuji
Díky ďáble za koment.
Zkusím, jakmile se k tomu dostanu, spojit kostru přímo od altecu k baterce. Dělá mi to toto:
Po otočení klíčku do první polohy se ozve táhlé zapískání, které na chvíli ustane. Svítí zároveň kontrolka STOP, mazání a dobíjení a oranžová kontrolka brzd a ještě cosi... Po chvíli se kontrolka STOP rozbliká a rozezvučí se střídavé pískání, které po chvíli ustane, ale kontrolka STOP bliká stále. Jakmile nastartuji, vše utichne a nic nesvítí, ani kontrolka dobíjení. Vše se chová jako normálně. Problém je, že se baterie nedobíjí, na volnoběh s vypnutými světly jsem naměřil na baterii 13,4 - 13,5V. Se světly jsem ještě nezkoušel, snad ještě ještě teď vyzkouším.
Jezdím každý den do práce 12 km tam a zpět a při cestě zpět, při zapnutých světlech, puštěném ventilátoru na 1, rádiu a kameře mi začla zlobit elektroinstalace - nejdříve se rozsvítila kontrolka brzd (oranžová), pak se přidala další a vše se začlo chvovat tak nějak zplašeně. Bylo nízké napětí v síti. Po zastavení a vypnutí motoru jsem nemohl nastartovat. Až po 10 min. odstávce jsem tak tak nastartoval a dojel domů bez světel domů. Takže tak. Jen mě zaráží ta nesvítící kontrolka dobíjení, když je evidentní, že se nedobíjelo. Nemůže být přerušený kabel k žárovce kontrolky dobíjení? Zkusím ještě nainstalovat zpět původní přebíjející altec.
Tak jsem to byl vyzkoušet a lépe se podíval na přístrojovku a zjistl, že nesvítí kontrolka dobíjení. Asi praskla při přebití původním altíkem. Jak moc je těžké ji vyměnit u xsary? A ukostření bude zřejmě v pohodě, žádná změna. Děkuji.
Tak dneska jsem se dostal k dalšímu měření. Po nabití externí nabíječkou z lidlu, bylo na baterce 12,6V. Po přepnutí klíčku do první polohy nesvítí kontrolka baterie, rozpípá a rozbliká se kontrolka STOP. Po nastartování je na baterii při volnoběhu 13,6V (při zvýšení otáček se stav nemění), takže altík nabíjí. Teď jsem zkusil zátěžový test. Pokud mám puštěná potkávací světla, přepnutá na dálková, puštěný ventilátor na 4. nejvyšší stupeň, je na baterce napětí 13,2V, což už je hraniční. Podle Lidl testeru je to nejnižní hodnota pro regulérní nabíjení. Ovšem jakmile spustím ještě ohřev zadního okna, spadne napětí na 13V (12,98V), což už je málo. Jo a po nastartování na pár desetin sekundy problikne kontrolka baterie, takže zřejmě funguje. Takže teď otázka, kde je problém.
je třeba zjistit proč ti nesvítí po otočení klíčku kontrolka baterie
bud je problém s vedením od kontrolky k alternátoru
nebo je problém s alternátorem ři regulací - sjeté uhlíky či sjeté sběrací kroužky
Tak mám další zjištění. Červený drát (budící) na konektoru k alternátoru jsem spojil přes multimetr s kostrou, napětí bylo přítomno, cca 12V, tzn. že altík je buzen. Pak jsem spojil bílý drát (ke kontrolce baterie) přes měření proudu multimetru s kostrou a ejhle! kontrolka baterie se rozsvítila spolu s kulatou kontrolkou s vykřičníkem a zhasla STOP (+seplo zároveň nějaké relé). Po odpojení kostry se opět rozblikala STOPka a ozvalo se pískání. Takže závěr je nejspíš ten, že je špatný repasovaný alternátor. Budu ho tedy reklamovat.
Zdravím. Už se to tu kdysi řešilo. Můj příspěvek byl zde: poradte.cz/...
Je tam popsaný takový základ měření na alternátoru, aby při zapnutých světlech a cca 2000 ot. dával alespoň 14 voltů. Pokud ne, zkusil bych vytáhnout kabel ze svorky DF a na tu svorku alternátoru připojit + z baterky (pokud je - na kostře, což je většinou). Tak vyřadíte případně vadný regulátor z činnosti. Napětí do budícího vinutí jde nyní přímo a při zvyšujících se otáčkách motoru se plynule zvyšuje i napětí v síti auta. Pokud to tak je, nepřehánějte to. Zkouška stačí tak do 15voltů, aby se nezničily spotřebiče nebo baterka.
Tady to máte poměrně podrobně popsáno; základem je měření...
Základní měření
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.