Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takový dotaz. Dostal jsem od švagra návrh na koupi jeho auta, jedná se o Škoda octavia 1 COMBI 1.9 TDI 81 KW. Auto je v výbavě Ambiente, má najetých poctivých 245 000 Km (auto od počátku má on). Auto je kompletně bez koroze. V létě 2018 dělaný repas turba, nové rozvody, celkové brzdy, EGR ventil. Momentálně mám škoda octavia 1 14.6 55KW v základní výbavě. Nabízí mi toto auto za 70 000 Kč. Takovou cenu mi dává z důvodu rodiny. Vyplatí se to? Hlavními důvody, proč mám o auto zájem jsou tyto: Moje auto mi momentálně "žere" 8,5L na 100 km. S nájezdem zruba 1500 KM měsíčně se mi to celkem prodraží. Jeho auto, které mi nabízí (půjčoval jsem si ho od něj cca 2 roky) jezdí v průmeru za 4,6l. Koupí auta bych se zadlužil na 3 rok. Bojím se například emisí, nicméně to teď bylo před týdnem na technické a emise to má dle papírů jako nové auto. Díky za Vaše rady.
Rok výroby je 2005. Palubní počítač při normální jízdě ukazuje 4,4 l na 100. V průmeru počítám tak 5l. Bojím se koupit auto z bazaru, protože jim nevěřím. U tohohle auta vím, co přesně s ním je a tak dále. Jen v létě byl proveden celkový servis za 45 000. Chápu, může se pokazit spousta dalších věcí. Momentálně do svého auta také cpu peníze, ale úplně zbytečně. NA spotřebe bych ušetřil přibližně 1500 Kč, splátka by byla 2200 Kč.
70 litrů z "důvodu rodiny"? Reálná přátelská cena je někde kolem 40.000 Kč... Za 70 litrů seženeš dvojkovou, mrkni na mobile.de. Auto, který ti chce švagr prodat, tam najdeš za tisíc euro...
Ambienty (ostatně ani jiné řady) nejsou tak levné. Nějaký Polák se tam snaží udat svůj Ambiente za 3 tisíce €. V celém Německu jsou momentálně jen 3 porovnateln/... za tu cenu a všechny jsou z 2001-2.
Postrádám r.v. toho auta, ale za 70.000 už je dost drahé. Nechal bych si tu 1.4, ale už dávno jsi tam při tom nájezdu měl mít plyn (LPG nebo CNG). Při nájezdu 18.000km ročně se ti zástavba plynu zaplatí za necelý rok a pak jezdíš levněji, než na "dehet".
Osobně bych neměnil.
@break: Prehistorická ropa Tak je pak dobré to koupit a počkat, až z toho bude veterán
@break: Takže když to hodně zjednoduším, tak je to veterán už za rok
Nevyplatí.
první generace octavie už je dnes přece jen stará vrána. Zcela upřímně jedničková octavie s podobným nájezdem ve stejné i lepší výbavě se dá v dobrém stavu sehnat i za polovinu (samozřejmě toto může být mladší kousek, ovšem těch pár let u takto koncepčně starého auta velkou roli nehraje).
S ohledem na to, že píšete, že se budete muset zadlužit na 3 roky, tak nějakou část sumy přeplatíte (skoro 10tis. Kč), auto je dost staré a na ceně již dnes klesá hodně, reálně se bojím, že po třech letech bude zůstatková hodnota již velmi malá. Auto bude už dost staré s vyším nájezdem, lze předpokládát zvýšené servisní náklady - přitom počítáme jen s úsporou paliva.
Jednoduchým propočtem dojdete k tomu, že se nevyplatí. Nevím teda kolik najedete.
Měsíční spátka bude činit kolem 2200Kč ... rovná se to úspoře paliva?
Proč ne?Tahle prehistorická ropa je možná spolehlivější jak ten benzín nemluvě o nějakejch patlaninách na plyn...Pokud to nebudeš podtáčet, tak vydrží dvouhmota i regulace turba...
Nejsem fanda do Octavií, ale cenu si tyhle auta držijou a jsou jednoduchý.Pokud je to pěknej a servisovanej kus, klidně bych do toho šel.Nájezdu bych se nebál, je to jen cifra...
Až na tu cenu je to dobrý kup. V podstatě vše zásadní kromě spojky je na autě udělané, znáš historii i způsob jak bylo s autem zacházeno, případné opravy zvládne každý garážník, ceny dílů příznivé.
Takže kdyby byl švagr ochotný hnout s cenou uvažoval bych nad tím. Bohužel tomu moc nedávám. Octavia je "modla"českých řidičů a proto je cena tak nesmyslně vysoká viz. např. tipcars.com/... ale to už je fakt extrém a ty peníze za to dá jen opravdový blázen.
Děkuji za odpověď. Právě že vím, co s tím autem bylo prováděno. A dost podstatných věcí je vyměněných. Pokusil bych se ho stáhnout na 60 000. To je podle mě už dobrá cena.
@tomashartl "Jen v létě byl proveden celkový servis za 45 000. "
Nejde o to, za kolik Kč byl servis, jde o to, jak kvalitní díly se tam dávaly a jak kvalitně je tam někdo namontoval. I kdyby ti vyložil faktur kolik chtěl
kvalitní díly+nekvalitní automechanik=na houby
nekvalitní díly+dobrý/špatný automechanik=taky na houby
kvalita některých náhradních dílů je otřesnáJá bych dobré O1 nebál. Záleží na kvalitě těch měněných dílů, jestli je auto dělané z gruntu, tak by to šlo. Proč by ale dával někdo pryč takhle pohodovou O1 s tak udělaným servisem?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.