Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ověření plné moci

Od: michal9 odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat, zda v době ověření podpisu, musí být na plné moci oba podpisy, tedy zmocněnce i zmocnitele?

Jde mi o to, jestli můžu napsat a podepsat plnou moc, nechat ověřit pouze s mým podpisem, odeslat pánovi, ten by ji podepsal a šel s ní na úřad?

Nebo ji musím napsat a podepsat, poslat pánovi, ten ji podepíše, pošle mi ji zpátky, já ji půjdu ověřit a zase mu ji odešlu?

Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na plné moci není potřeba podpis zmocněnce... Zmocněnec je tam identifikován jméném, příjmením a třeba RČ, ale jeho podpis tam k ničemu není.

hodnocení

2x

Stačí zmocnitel. Ovšem podepsat musí před ověřovatelem.

doplněno 14.02.19 19:51:

@jjirka: Budeš se divit, ale nemusí.

doplněno 14.02.19 20:25:

@jjirka: A co je do toho orgánu, kterému je ta plná moc určena? Ten ověří totožnost zmocněnce a víc ho nezajímá.

Sice se občas "přijetí" plné moci podepisuje, ale nemá to právní podklad a žádný význam.

Takže zmocněnec podepisovat nemusí.

jjirka

Aha, takže někdo napíše plnou moc na někoho, deleguje na něj nějaká práva či povinnosti a ten pověřený to ani nemusí vědět, jo?

Jirku, nemusí to vědět, ale nejde převést nějakou plnou mocí na někoho právo, nebo povinnost. To si to pletete.

jjirka

Co si pletu.Prosím o podrobnější výklad, rád se nechám poučit.

Jirko, já Vás zplnomocním, abyste za mne něco udělal. Tím ale nepřenesu na Vás svoji zákonou povinost.

Měl jste napsat "deleguje zmocňuje na něj nějaköu činnost"

jjirka

Asi jste mi to vůbec neobjasnil.A tazatel neurčil, o jaký typ plné moci jde, deleguje, zmocňuje, myslím že kličkujete.Za mě, určitě podepsat.

Nesmysl. Podpis zmocněnce není třeba, je k ničemu. A diskuzí s Milanem jen oba zaplevelujete toto vlákno. Je to k ničemu.

Jirko, bavíme se obecně. Příklad, chodím za nájemníky řešit převody elektriky k Čezu. Nechám si od nich podepsat plnou moc, někdy to podepíšu i za ně.

Já svůj podpis k plné moci nedávám a vždy proběhl převod OK.

Pokud si myslíte, že to tak není, je to jen Váš názor a já ho respektuji.

Hezký víkend.

danys*
hodnocení

2x
Ověřený podpis stačí pouze u zmocnitele

hodnocení

2x

Vznikem plné moci zmocnitel vyjadřuje svou vůli, že zmocňuje třetí osobu k určitému jednání, tedy aby jej v rozsahu zástupčího oprávnění zastupoval ve věci samé. Plná moc je tak listinou osvědčující uzavření dohody mezi zmocněncem (zástupcem) a zmocnitelem (zastoupeným). Plnou moc lze tudíž vymezit jako jednostranné právní jednání.
Tím se Plná moc jako taková odlišuje od Dohody o plné moci, která je dvoustranným právním jednáním. V klasické plné moci (na rozdíl od Dohody) tak nemusí být projevena vůle zmocněnce, že přijímá plnou moc. Tato vůle vyplývá ze samotného následného jednání zmocněnce, kdy zastupuje zmocnitele, u čehož se prokazuje plnou mocí a podle ní jedná. Pouze v případě substituční plné moci je podpis zmocněnce vyžadován. Absenci zmocněncova podpisu tak nelze považovat za právní vadu způsobující neplatnost plné moci.

kp-partners.cz/...

Dále viz též § 441 a násl. NOZ.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ověřovatele (např. CzechPoint, matrika či notář) obsah "papíru" (text) nezajímá. Vy (s OP) učiníte před ním na výzvu podpis, ten bude takto ověřen a ten papír potom můžete předat další osobě, která udělá (třeba jinde a v jiném čase) to samé. Zdravím!

doktord
hodnocení

0x
Ověřuje se právě podpis, proto nemá smysl podepisovat plnou moc před tím, než dojde k ověření. Nebo-li k podepisování dochází až při samotném ověřování.

jjirka
hodnocení

0x

Musí v každém případě podepsat i zmocněnec a to že se zmocněním souhlasí a oprávnění (či povinnosti) vyplývající z plné moci přijímá.

Nesmysl. Podpis zmocněnce není třeba, je k ničemu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]