Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prekroceni lhuty depozitu

Od: mlok odpovědí: 19 změna:
Zdravim,
10.1.2018 byly ulozeny doklady od motocyklu v depozitu. Jiz uplynul vice nez rok, o prodlouzeni depozitu jsem nebyl pozadat.
Je jeste mozne doklady z depozitu "vytahnout", nebo je vozidlo jiz trvale vyrazeno a neni jiz mozne ho provozovat?
Dekuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xenofob
hodnocení

2x

depozit se neprodlužuje, protože není časově nijak omezen

plní se pouze tzv. oznamovací povinnost, a to po 12 měsících depozitu...

Motorky které byly v depozitu 15 let a majitel se k nim podle zákona ve stanovené lhůtě nepřihlásil jsou ZANIKLÉ

samozřejmě za nesplnění oznamovací povinnosti je pokuta ale nikdo to neřeší protože jde o nesmyslnou povinnost

xenofobe,

Děkuji Vám za odpověď na kterou jsem čekal. Vy jako odborník určitě víte, ve kterém roce byla novela, která stanovila: "podle zákona ve stanovené lhůtě nepřihlásil jsou ZANIKLÉ"

Děkuji mnohokrát.
Milan

krtek66
Přesně tohle tvrdím taky
xenofob

Domnívám se že zánik vozidel v polopřevodu nastal k datu 01.07.2015, zánik vozidel v depozitu k 31.12.2015.

na doregistaci aut v polopřevodu bylo 6 měsíců, na splnění oznamovací povinnosti k autům v depozitu byl celý rok 2015.

cyklopoutnik*

Vážení odborníci, jestli si náhodou nepletete depozit a polopřevod.

Ne nepletou ,dp přečíst celé vlákno, byť původní dotaz na vyřazení z provozu (depozit)!

xenofobe, ano, tak to bylo a díky za objasnění a připomenutí datumu.

krtek66
hodnocení

0x

Neřešit..mám značky v depozitu přes 15let...nikoho to neirituje..občas si zavolám, abych se ujistil a vždycky mi řeknou, že je vše v pořádku

Ano, vše je v pořádku. Jen to auto už mezitím na základě zákona zaniklo.

krtku, nevěřím, páč ze zákona by vozidlo mělo být vyřazeno. Někde něco nepíšete správně.

Musím doma ještě kouknout, zdali si to nepletu s polopřevodem. Zde bylo myslím 12+6 měsíců...

Kde je xenofob?

krtek66

a na základě čeho by mělo být auto vyřazeno? To mi řekněte jeden z vás. Všechny zákonem stanovené (i ty debilní - kde auto mám) podmínky mám splněné a splňuji... viz tady ta chujovina

"Do této oblasti ovšem zasáhne novelizace účinná k 1.1.2015, podle níž nebude činěn rozdíl mezi trvalým a dočasným vyřazením vozidla, ale vlastník vyřazeného vozidla bude po 12 měsících od vyřazení povinen informovat správní orgán o tom, kde je vozidlo umístěno a jaký je účel jeho využití; nesplnění této povinnosti bude sankcionováno pokutou až do výše 50 000 Kč. Podle přechodných ustanovení k novelizaci se silniční vozidla dočasně vyřazená z provozu budou od 1. 1. 2015 považovat za vozidla vyřazená, tedy povinnost informovat správní orgán a s tím související odpovědnost za přestupek na Vás bude dopadat."

krtek66

tohle je lepší napsané:

Dočasné vyřazení vozidla z registru se automaticky provádí na dobu 12 po sobě jdoucích měsíců. Poté je možné požádat o prodloužení dočasného vyřazení. V tom případě je ovšem nutné oznámit příslušnému úřadu, na kterém jsou registrační značky uloženy, adresu umístění vozidla a účel jeho využití.

krtek66

a abych to uvedl na pravou míru...pokud pomineme tady tu jednu novelu z roku 2015...díky, které všichni raplovali a strašili...tak nikdy se nic nežádalo o prodloužení a vždycky to dělali automaticky. Byla to jen nárazová akce, aby si úředníci mohli vyčistit ten bordel co mají mezi sebou

Druhou variantou je pak dočasné vyřazení vozidla z registru vozidel, neboli tzv. uložení do depozitu. O tom bylo poměrně hodně slyšet koncem roku 2015, kdy registry zrušily kromě vozidel v tzv. polo-převodu i desítky automobilů uložených v "depozitu"déle než jeden rok, tedy od 30.12.2014.
Zdroj: autoroad.cz/...

Matně si pamatuji, někdy okolo roku 2013 to bylo v zákoně 56/2001 napsáno zhruba, že 12+6 měsíců.

Ale nechce se mi to hledat v historii zákona.

Jen si pamatuji, jak hodně lidí bylo rádo, že má depozit, ale vozidlo rozebrané.

hodnocení

0x

Neznám zákon kolem depozitu, ale z praxe - měl jsem v depozitu motorku MZ150, ale protože stejně jezdím služebákem, nebo některým ze soukromých aut, mašina tam byla 12 let, nic jsem neprodlužoval, než mě oslovil známý, že ji koupí a zrenovuje.

Vše proběhlo naprosto v pohodě - přiznám se, že jsem měl obavy, zrovna tam byl technik - potížista, ale jen se rozplýval nad fotkami mašiny, která byla jako nová - pochopitelně na STK byla před tím.

kdy to bylo? Ve kterém roce?

Není to dlouho - 2018, maximálně 2017

že by 2016?

cyklopoutnik*
hodnocení

0x

Pokud vlastníte vozidlo, které jste nechali dočasně vyřadit z provozu, měli byste do konce roku 2015 nahlásit na úřadě příslušné obce s rozšířenou působností jeho umístění a účel využití. Pozor si musí dát především motoristé, kteří dali auto do depozitu před polovinou roku 2013. Pokud nepřijdou na úřad nahlásit potřebné informace, vozidlo administrativně zanikne, a již nepůjde přihlásit. V této situaci může být administrativně až 250.000 vozidel, řada z nich ale již zřejmě reálně neexistuje, protože je majitelé v minulosti nelegálně zlikvidovali.

" Jedná se o další fázi čištění registru vozidel, která vyplývá z již platného zákona. Podobně jako u takzvaných polopřevodů bylo i dočasné vyřazení vozidla v minulosti často prostředkem, jak se vyhnout ekologické likvidaci a zbavit se vozidla. Papírově auto zůstalo v registru jako dočasně vyřazené, ale nikdo už neměl přehled, co se s ním skutečně stalo,"uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

V pozdějších případech dočasného vyřazení (po polovině roku 2013) má vlastník rovněž povinnost nahlásit údaje o vozidlu. Nehrozí mu ale administrativní zánik vozu, nýbrž finanční sankce. Tato sankce může dosáhnout výše až 50 tisíc korun.

Povinnost nahlásit místo a účel využití vozidla vyplývá z novely zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která je platná od začátku letošního roku. Povinnost dostavit se na úřad nejdéle po roce, kdy bylo auto dočasně vyřazeno, však měli motoristé už podle starého zákona. Prodloužit dočasné vyřazení pak mohli jen o dalších půl roku. Zmiňovaná skupina řidičů (vyřadili vozidlo před 1.7. 2013) tedy porušovala své povinnosti i podle dříve platné legislativy. Na to, aby si věc dali do pořádku, dostali motoristé ještě roční přechodné období, to vyprší 31.12. 2015.

Změna, která přináší majitelům vozidel větší komfort, je možnost umístit do depozitu automobil na neomezeně dlouhou dobu. Do začátku tohoto roku bylo totiž možné vyřadit vozidlo z registru maximálně na rok. Následně bylo nutné jít na úřad prodloužit lhůtu a za půl roku celý proces absolvovat od začátku. Díky novému zákonu vás tato povinnost bude čekat pouze po prvních 12 měsících, tedy jednou za celou dobu umístění auta v depozitu.

Informace o umístění, tedy přesné adrese, a účelu využití vozidla aktuálně vyřazeného z provozu (například za účelem renovace, dlouhodobých oprav apod.), jsou důležitými údaji pro příslušný úřad, aby měl možnost zpětné kontroly tohoto typu vozidel. Tento kontrolní mechanismus by měl předejít jejich neekologické likvidaci.

U vozidla dočasně vyřazeného z registru (v terminologii nového znění zákona jde o vozidlo vyřazené z provozu) lze tento režim ukončit (tedy opětovně jej "zprovoznit") standardně na žádost vlastníka při předložení zelené karty a platného osvědčení o technické prohlídce. V případě, že je vozidlo v depozitu, se jedná o vozidlo dočasně vyřazené a mělo by existovat. Pokud vozidlo zaniklo a vlastník doloží tuto skutečnost registračnímu místu, pak má povinnost jej trvale vyřadit.

Existující vozidlo bez registračních značek dále nemůže být ani odstaveno na veřejné komunikaci, zde by došlo k porušení zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Pokud ovšem vozidlo bylo dočasně vyřazeno před 30. 6. 2013 a fakticky neexistuje, pak vlastník vozidla nemusí hlásit nic a vozidlo zanikne ze zákona č. 56/2001 Sb.

Zdroj: mdcr.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]