Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký skůtr smím řídit v Řecku s mím řidičákem

Od: coffee odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, protože se všude možně dočtu vždy něco jiné, tak můj dotaz tedy směřuji sem. Chystám se v létě do Řecka a chci si tam půjčit skůtr/moped, jaké skupiny a o jakém výkonu si tam s mím řidičským průkazem mohu půjčit, když mě můj řidičák opravňuje k řízení vozidel typu AM, B1, B ( viz foto příloha) který jsem si dělal po mých dvacetinách?

Děkuji Vám za odpovědi

Jaký skůtr smím řídit v Řecku s mím řidičákem

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Zajímalo by mě co vám na tom webu půjčovny není jasné.

Z těch možností co je na tom webu, máte na řidičáku jen B. Tudíž maximum co si můžete u nich půjčit je 90cc. Teď tam mají na půjčení obsah 80cc Navíc je to tam výslovně napsané : "Pro skútry 125cc a výše potřebujete ŘP skupiny A. S naší skupinou B je možné v Řecku řídit skútry max do 80/90cc."

Třeba v této půjčovně mají podobnou informaci " S řidičským průkaze B můžete v Řecku řídit jen skútry do 80cc. Na 125cc je potřeba, na rozdíl od ČR, řidičák A"

A v této půjčovně to máte úplně nejnázorněji. U každého skútru máte napsané řidičák jaké skupiny potřebujete. Pokud je tam AM/A1, tak samozřejmě stačí ta nižší skupina AM a tu máte. Tudíž si můžete půjčit skůtr o obsahu 50cc a 80cc. Případně se skupinou B čtyřkolku nebo buginu.

...

Co jsem našel jinde, tak někde vám půjčí i větší obsah, ale v případě nehody máte problém, protože na to nemáte oprávnění.

hodnocení

1x

mělo by to být jako u nás skutr s automatickou převodovkou do objemu 125 ccm a do výkonu 11 kw řecko je v EU tak by to mělo být stejné jako u nás

Z čeho vycházíš? Co jsem tak slyšel tak 125ccm s variátorem k Béčku je český výmysl a stáčí přejet přes čáru do Polska nebo na Šlovač a jsi v problémech. Bohužel tady nefunguje Evropská legislativa jednotně. To bysme mohli třeba AM úplně zrušit jako ve Francii kde se na mopedech jezdí bez řidičáku a dokonce myslím od 13 let.
Moje děti jezdí na skůtrech 125ccm s variátorem se skupinou B po Slovensku bez problémů. Zákon SK to povoluje.

hodnocení

1x
Podle mne tutově obsah do 50ccm. S tou 125 s automatem bych si nebyl tak jistý. Ale cestovani na 50 ccm neni problém. Specielně pokud nejste zkušenější řidič, coz predpokladam.

hodnocení

0x

Dobrý den, motorku do 50cm2 jistě ano. Se skupinou B lze u nás řidit i A1 s automatem - u nás je to takto: A1 jsou lehké motocykly s postranním vozíkem nebo bez něj o výkonu nejvýše 11 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,1 kW/kg a se zdvihovým objemem spalovacího motoru nepřevyšujícím 125 cm3- zda to tak mají i v Řecku, nevím.

hodnocení

0x

Jak jednoduché, vezmeme si na pomoc zákon 361/2000:

začneme obecně, §3, ods.3a

dále pak §80, ods.1a.

a) AM jsou zařazena motorová vozidla s konstrukční rychlostí nepřevyšující 45 km.h-1

1. dvoukolová se zdvihovým objemem spalovacího motoru nepřevyšujícím 50 cm3 nebo s výkonem elektrického motoru do 4 kW,

2. tříkolová se zdvihovým objemem zážehového motoru nepřevyšujícím 50 cm3 nebo u jiných motorů s výkonem nejvýše 4 kW,

3. čtyřkolová o hmotnosti v nenaloženém stavu nejvýše 350 kg se zdvihovým objemem zážehového motoru nepřevyšujícím 50 cm3 nebo u jiných motorů s výkonem nejvýše 4 kW,

----------------------------------

e) B1 jsou zařazena čtyřkolová motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmeni a), jejichž výkon nepřevyšuje 15 kW a hmotnost v nenaloženém stavu nepřevyšuje 400 kg nebo 550 kg u vozidel určených k přepravě zboží,

f) B jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmenech a) až e), jejichž největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3500 kg, určená pro přepravu nejvýše 8 osob kromě řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti

1. nepřevyšující 750 kg,

2. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy nepřevyšuje 3500 kg, nebo

3. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3500 kg, ale nepřevyšuje 4250 kg, jedná-li se o řidičské oprávnění v rozšířeném rozsahu,

---------------

Který to je skutr, musíte vyčíst z techničáku motocyklu, nikoliv ze stránek webu.

Je to složité? Pokud se dočtete něco jiného, hledejte oporu v zákoně.

Nejste si jitý, tak čtěte dál.

autoweb.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]