Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřebovala bych poradit trošku ohledně teorie řadící páky. Ještě nemůžu dělat autoškolu, takže nemám nic moc velké znalosti, ani zkušenosti, ale stále asi furt špatně chápu řadící páku.
Nevím, kdy a proč se má řadit, jestli to chápu dobře, tak při rozjezdu se řadí z neutrálu na jedničku (směrem doleva a pak dopředu od řidiče). Ale kdy a proč se řadí třeba z jedničky na dvojku a dál?
Budu moc ráda za rady.
Na kole jezdíte? Tam je to úplně to stejné. Na jedničku máte obrovskou sílu na rozjezd, ale budete šlapat rychle a pojedete pomalu. Tak přeřadíte na dvojku. Sílu už nemáte tak velkou, ale můžete jet rychleji... Postupně zrychlujete, až dojdete na poslední převodový stupeň. Šlapete pomaličku, ale jedete rychle. Ovšem výkon přenášený na kola je minimální. Potom když přijde kopec, tak musíte zase podřadit, protože nemáte sílu to vyšlápnout na vyšší stupeň.
No, a místo sebe jak šlapete si představte motor. Jinak je to úplně stejné.
Motor má tedy nějaké maximální otáčky a taky nějaké ideální provozní otáčky (co se týká výkonu a spotřeby). Kdybych chtěl jet na jedničku 50 km/h, bude motor řvát ve vysokých otáčkách a jízda bude naprosto neekonomická. Ovšem zase to auto bude mít ohromou sílu. Když v 50 km/h pojedu na čtvrtý stupeň, motor si bude spokojeně brblat v nízkých otáčkách, ale když budu chtít prudce zrychlit, nepůjde to, protože na to motor nemá sílu.
Úplně laicky: řadící páka mění převod v převodovce a tím umožňuje volit mezi sílou nebo rychlostí. Čím nižší zařazená rychlost, tím větší sílu dokáže motor poskytnout. A naopak, čím vyšší zařazená rychlost, tím rychleji může auto při odpovídajících podmínkách jet. Řadíš podle aktuální rychlosti jízdy nebo podle potřeby výkonu. V kopci ti auto může zpomalovat i přesto, že držíš plný plyn. V tu chvíli řadíš nižší rychlostní stupeň, protože potřebuješ větší sílu, abys udržela rychlost a vyjela nahoru. Pak taky záleží na výkonu motoru - silnější auto může vyjet kopec i bez podřazení, dosáhne vyšší maximální rychlosti, rychleji se rozjíždí, atd. Neboj, v autoškole ti vše vysvětlí.
Protože spalovací motor má použitelný výkon jen v určitém rozsahu otáček a tento rozsah pomáhá udržovat převodovka, v níž se řadicí pákou řadí rychlosti. Jinak schéma řazení není pevně dané, i když obvyklé je to, které uvádíte (jednotka doleva a dopředu). Ovšem u zpátečky byste se asi zapotila
Detaily vám vysvětlí v autoškole, až ji budete dělat.
Je to jednoduché. Zařadíš "D" a prostě jedeš. Na neutrál se vyřazovat nemusí. Než auto zhasnu, tak řadím "P". Na zpátečku zase "R".
peopleofrock: tazatelka se ptala na teorii řadící páky, kdy a proč má řadit. Máš-li automat otevírá se ti možnost vysvětlit jí funkci automatické převodovky
Spíš mi nejde do hlavy, proč někdo chce dobrovolně řadit? Když to auto může dělat za něj. Hned od autoškoly jsem měl automat, v následujících pěti autech taky a ani neznám nikoho ve svém okolí, kdo by měl manuální převodovku, myslel jsem, že se už nepoužívá (v americe na to už přišli před hodně lety).
@Sollik - Já autem jezdím, nepotřebuji vědět jak funguje.
Ále ty kecko. Máš vůbec řidičák?
90 % aut v ČR má manuál. 4 z 5 nových aut se prodávají s manuálem. Takže ty možné žiješ v nějaké automatové sektě, ale věz, že manuály stále existují a u nás je jich valná většina. Proč tomu tak je? Sám nevím, ale Češi jistě slyší na vyšší spolehlivost, delší životnost, nižší spotřebu a minimální náklady na servis. Já třeba volím raději pohodlí. Spíš je mi to jedno, když kupuju auto, tak co se dřív naskytne.
Neříkám, že není. Ale vysvětluj to Frantovi, který od Bohouše slyšel, že automat je k ničemu a kazí se.
Když už se tady toto řeší - asi možná budu za idiota - ale jaký je vlastně rozdíl mezi automatem a normálním autem? V čem jsou výhody?
Automat řadí sám. Zařadíš režim "Dopředu" nebo "Zpátečka" a jedeš. Po příjezdu zařadíš "Parkování" a stojíš. Za jízdy nic dalšího neřešíš.
peopleofrock: @Sollik - Já autem jezdím, nepotřebuji vědět jak funguje.
No to je právě ten zásadní rozdíl mezi těmito převodovkami. Automat je hodně slušně řečeno "uživatelsky přívětivější". Zkrátka zařadíš písmeno a víc nemusíš umět. Převodovka se o vše postará sama.U manuální převodovky musíš něco umět - tedy hlavně se to naučit. A kdo chce správně řadit, měl by pochopit i funkci spojky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.