Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
prodal jsem vozidlo a novému majiteli. Když jsme měli jít auto přepsat, tak mi řekl, že auto prodal a že se mám tedy domluvit s novým majitelem. Domluvil jsem se s ním, že mu dám plnou moc a pán mě ujistil, že vozidlo přepíše. Teď po roce přišel dopis, že je vozidlo nepojištěno. Během roku jsem ztratil telefon, takže nemám údaje na nového majitele, ale pouze smlouvu s pánem, kterému jsem auto prodal původně.
Poradíte mi prosím, jak mám postupovat.
Vše je moje chyba. Příště žádnou plnou moc a rovnou přepsat v den prodeje.
Další nesvéprávný hnup. Pokud nemáš ani kontakt tak jsi v ještě větší řiti než, kdyby jsi ho měl a tedy nejspíš už ani právník nepomůže nebo možná jo, ale v každém případě to bude drahý a raději se modli, aby s tím nikdo nenaboural, když to není ani pojištěné.
Ted už s tím nic neuděláš, ale hned ráno jdi za dobrým právníkem
Ale prd. Kupní smlouvou v zákonném termínu doloží že není vlastník a čkp, pokuty, škody nepojištěným vozidlem atd. jdou mimo něj. Hrozí jen sankce až 50k za neoznámení změny vlastníka = je třeba zajít na odbor dopravy a oznámit změnu vlastníka (doložit vše co může ze svojí strany, úřad žádost přijmout musí, vrátí k doplnění jako nekompletní). Víc bývalý vlastník dělat nemůže a dál si to bude řešit úřad s novým vlastníkem..
Ano bude psané na prodejce, ale ten splnil vše co mohl = sankce půjdou mimo něj.
+ ještě prokazatelně vyzvat nového vlastníka k součinnosti, pokud nemá adresu tak přes policii - má právní zájem. A víc opravdu legálně dělat nemůže.. Leda soud o určení vlastníctví a pak vymazání osobních údajů z registru...
mě přišla darda od kanceláře pojistitelů- blb auto nepřevedl ani nepojistil- stačila kupní smlouva se všemi údaji a bylo vyřešeno
Tak prosím, pošlete výsledek jak to dopadlo! Třeba to jednou bude potřebovat někdo z nás, i když dnes píšeme, že bez přepisu by jsme auto nepředali. Ale často je člověk pod tlakem a podepíše něco, za co si za 10 min. trhá vlasy. Takže asi tak jak to u vás probíhalo. Protože my jsme jen hádali jak by to mělo být, vy už to budete vědět
děkuji moc třeba i za jiné návštěvníky
v dnesni dobe pri prodeji auta nejdriv prepis pak predani klicu
nedavno sousedovi do plotu vjelo auto, ridic utekl, nakonec vsechno odnesla majitelka ktera byla v tp, auto prodala nejakemu mladasovi bez prepisu, a nez auto vjelo do plotu tak zmenilo 5 majitelu, vsechny bez prepisu a nejakych smluv
Upozorním na jednu důležitou věc, která zde vůbec nepadla.
Novela zákona č. 168/1999 Sb. nám zavádí presumpci vlastnictví či provozování vozidla. Tedy jedná se vyvratitelnou právní domněnku, že ten kdo je zapsán jako vlastník či provozovatel v registru, je skutečný vlastník či provozovatel. Jedná se o defakto o presumpci viny.
To nám zcela obrací situaci. Dříve musela ČKP prokazovat a žalovat skutečného vlastníka-provozovatele.Pokud zažalovala člověka zapsaného v registru a ten u soudu prokázal, že není osobou povinnou, tak spor prohrála.
To se dnes mění. Člověk zapsaný v registru musí ČKP či soudu prokazovat nevlastnictví či neprovozování. Což např. ústně uzavřenou kupní smlouvu se státá velice problematické, i když je tento způsob uzavření možný.
Milane, vyvratitelná právní domněnka je tam z důvodu, aby zde byla vždy osoba, která zaplatí. Tedy neprokáže se provozování či vlastnictví jiné osobě ,tak to padá na zapsaného v registru. Ten pak prakticky musí dokazovat, že není osobou povinnou.
Určitě nestačí pouhé sdělení, že není vlastník. Je zde důležité prokázání. To by bylo úplně proti smyslu vyvratitelné právní domněnky. Kdo ti z těch senátorů-právníků toto řekl? Je to nesmysl.
Rozsudek Nejvyššího soudu
Skutečnost, pro kterou je v zákoně stanovena domněnka, jež připouští důkaz opaku, má soud za prokázanou, pokud v řízení nevyšel najevo opak. Dokud není dokázán opak, platí za prokázanou skutečnost, pro kterou je v zákoně stanovena domněnka, pouhá, třeba i závažná pochybnost o tom, zda skutečnost v právní domněnce stanovená existuje, nestačí k tomu, aby nebyla považována za prokázanou.
andělíčku, máte pravdu v tom, že: "vyvratitelnou právní domněnku, že ten kdo je zapsán jako vlastník či provozovatel v registru, je skutečný vlastník či provozovatel"
Když se projednávala novela tohoto zákona, ujistili mne mnozí senátoři - právníci, i ti, co byli proti novele, že to tato věta tam je kvůli tomu, aby bylo právně jasné, proti komu se bude sankce vymáhat. Zapsaná osoba sdělí, "vyvratitelnou právní domněnku", že není vlastník a je hotovo. Dříve to taky musel dělat.
Takhle to ale bylo i předtím. ČKP obeslala vlastníka podle registru a ten pokud v termínu neprokázal že není vlastník, tak platil = žádná změna.
Dnes je rozdíl ten, že vozidlo které není v depozitu se bere jako provozované i když stojí na soukromém veřejně nepřístupném pozemku. Dřív stačilo poslat fotku jak stojí za plotem a bralo se jako neprovozované. Dnes musí být v depozitu (nebo vyřazené)...
asd > Vyvratitelná právní domněnka je v zákoně obsažena až od 1.1.2018. Předtím tam nebyla. Tedy zcela zásadní změna v případě sporu.
(2) Při určení osoby povinné k zaplacení příspěvku se má za to, že
a) osoba zapsaná jako vlastník vozidla v registru silničních vozidel je vlastníkem vozidla a
b) osoba zapsaná jako provozovatel vozidla v registru silničních vozidel je provozovatelem vozidla.
Ano je tam i změna, že dnes se platí za registrované vozidlo(+nějaké vyjímky). Dříve pouze za provozované.
K této novelizaci... Můžete mi někdo doplnit možnosti řešení úřadů k podobným "nepřepisům" staršího data? Asi by se nemělo vztahovat i na případy vzniklé před datem platnosti novely.
Totiž stovky lidí takto napálených řeší třeba 10 a více let, že někdo vůz nepřepsal. Vůz třeba fyzicky neexistuje, ale papírově je na úřadu evidován. Přitom není k dispozici TP, není vůz, nelze sdělit "ukradeno" nebo "ztráta dokladu"... prostě původní majitel nemá nic, jen zápis v databázi.
Andělíčku, souhlasím s Vámi, "Tedy neprokáže se provozování či vlastnictví jiné osobě ,tak to padá na zapsaného v registru. Ten pak prakticky musí dokazovat, že není osobou povinnou."
napsal jsem "Zapsaná osoba sdělí", ale měl jsem napsat "Zapsaná osoba prokáže" . Byl jsem ujištěn jedním z předkladatelů, že ČKP bude uznávat kupní smlouvu jako prokázání toho, že vozidlo nevlastní. Samozřejmě, pokud nijak nebude dotyčný reagovat na výzvu, skončí sankcí až u soudu. Oslovil jsem hodně poslanců i senátorů(10-15), někteří vůbec nevěděli oč je řeč a jiní mne ujistili, to co jsem již napsal.
Milane,
poslanci či senátoři nemají žádný vliv na samotné fungování ČKP, takže nemohou nic slibovat.
ČKP je řízena členy-zástupci pojištoven, které mají povolení nabízet povinné ručení. Oni volí mezi sebou orgány ČKP a určují směr v rámci zákona.
A pojišťovny především chtějí, aby se peněz vybralo co nejvíce, protože zbytek musí oni doplácet ze svého. Tedy zde nelze počítat s nějakou schovívavostí. Což už se projevilo při předchozí úpravě, kdy postupovali dokonce v rozporu se zákony.
re: Mathev
Máš 100% pravdu, ale tak hnusný jsi k tomu nešťastníkovi ani nemusel být. Jen pro tazatele až moc tomu nerozumím, ale nedávno bylo v nějaké naši TV pořad o podobném "hajzlikovi", co udělal autem velkou škodu, ale snad pokud se ten váš u bouračky nezabije a smlouvu o prodeji máš, tak snad z něho škodu dostanete. Jde o to, že do přepisu, jste pořád majitelem auta vy a za všechny škody odpovídate vy. Já jsem se taky až asi před 3 léty dozvěděl, že auto bez přepisu bych neměl předávat (ale po bitvě každý generál) Takže za mně nebudu až tak protivný, ale asi bych šel na policii (nebo ten dobrý právník, ale on je většinou hodně drahý). Přeji vám hodně štěstí, ať to ten "hajzlík" nějak odnese
kdyby vám auto někdo ukradl, tak určitě né, s velkým techničákem,přece! Ten má většinou každý doma, vše by se následně ohlasilo na policii, takže "pohoda".
Ale pokud nemáte, žádný papír, tak to je velký problém! Zbývá už jedině SOUD!
Jinak odkaz, ve kterém je možná váš případ - ceskatelevize.cz/...
Dobrý den, pokud to je dopis od ČKP, pak to bude moc drahé, nedoložíte-li, že to auto už nebylo Vaše, že byla provedena likvidace nebo něco. Ale to se Vám nejspíš nepodaří. Pokud je je to dopis z pojišťovny, ještě by to tak zlé být nemuselo, ale také to dost stojí. Přece když dávám z ruky vozidlo, okamžitě nechám provést alespoň v kolonce TP "vozidlo odhlášeno - převedeno" zápis na úřadě, pak jsem z obliga, mohu na základě kupní smlouvy zrušit POVRUČ u většiny pojišťoven - ten druhý ať si s tím dělá, co chce, má jakési povinnosti, ale to mě zajímat nemusí - dělal jsem to tak vždy, nejlepší byl i přepis zrovna. Jak píše přede mnou, tak to asi budete muset spáchat. Je to podle mě jen o tom, že kupující (ten první) je lišák nebo něco horšího, něco měl za lubem... Takových otázek je tu milion tisíc, zkuste ještě pohledat.
Ondro, ČKP stačí věrohodně prokázat, že již od data není majitelem. Sdělí komu vozidlo prodal a hotovo. Pokud to neví, kdo je ten první kupec, tak je to líný člověk, který spoléhá na jiné.
Milane, to jsem nevěděl, měl jsem za to, že rozhodující je zápis v TP. Kupní smlouvu jsem bral vždy pouze jako papír, především k tomu, abych mohl předčasně zrušit POVRUC. Já jsem ovšem přepisy nebo alespoň odhlášení na jiného - pak poslal papíry - řešil hned, tím podle mne nelze udělat chybu. Děkuji.
Dotaz měl mít NÁZEV "PORUŠIL JSEM ZÁKON A V 10-DENNÍ LHŮTĚ OD PRODEJE JSEM NEPODAL ŽÁDOST O ZÁPIS ZMĚNY VLASTNÍKA"...
A jaké je řešení? Podat si konečně tu žádost o zápis změny vlastníka
Ahoj... já mám takovouhle zkušennost... Jako jeden z těch o pár příspěvků výše, prodali jsme naši rodinnou ojetinu, na parkovišti ve městě, za pár babek, se vším všudy, úřad zavřenej, mladej pán solidní, ok, pošleme vám úředně ověřenou plnou moc obratem...tady máte peníze, tady máte TP... alespoň že bylo ve smlouvě, že má za povinnost to přepsat... jak šel čas...v prvním týdnu se ujišťujeme...jojo hned zítra jdu na to...po 14dnech tak co? po měsíci nereaguje... po třech ČKP za 4.500,- ...uznali, díky vlastnickému právu.../naštěstí jsme také hned po prodeji odhlásili pojistku/... tak šel čas... po roce první pokuta - parkování za 500,- poslali jsme vysvětlení - smlouvu jako ČKP...čekáme na vyjádření... po týdnu další obálka s modrým pruhem...pán si neudělal STK...příkazem a vinen za 2.000,- ...uff jak to bude pokračovat... ihned jednáme...vloni proběhla nějaká novela...přepsání z jedná strany díky nesoučinnosti druhé...hurááá...na úřadě zklamání...no joo, ale když se nám ho nepodaří vyzvat k součinnosti a nepředloží on sám TP a nepřijde, tak se nic nestane.../tomuhle "chytrému" paragrafu se říká Přepis z jedné strany pro nesoučinnost druhé...
Jediný pozitivum...na 2 až 3 měsíce to prej zaplombujou a nebudou nám chodit pokuty...pak když se to nepovede tak znova jo...
O patro výš...úřednice nejvyšší...to musíte zaplatit ty 2.000,- ...pro nás jste stále provozovatel...ikdyž už nejsme majiteli...podle toho my se řídíme.../asi má pravdu/... ale "Občan" je přeci výš než nějaký úřední záznam neeee?! ...odmítla se dál bavit na toto téma... a podání ODporu...? ...radil nám právník, že prý raději ne... že by nám, když ten odpor /i přes veškerý důkazy / neuznaj, mohli napařit i daleko vyšší pokutu + náklady na to řízení... ...protože prostě provozovatel je něco jinýho než majitel... ale provozovatele jde změnit jen když se náhodou zachce novému majiteli...?
Zoufale čtu na netu, najdu precedenc, v Kroměříži to dali i do novin... stejnej scénář... pán se až ze zoufalství obrátil na Policii...a bum...ta pomohla...nevím jak se jim to povedlo...ale prej tam podal na něj oznámení pro nesplnění zákonné povinnosti to nechat přepsat...a asi ho to zastrašilo víc než úřady...
Jdu na to...zvoním...pojďte dál...jojojo..to chápu, no jo my vám v tom pomoct nemůžeme...to je právně vztah mezi váma a kupujícím...a on se vlastně ničeho kvůli čemu bysme ho měli sebrat, nedopustil... a-h-a... my mu můžeme jen zavolat, jestli ho to trochu postraší...tak jo, postrašte... ale k těm pokutám říkal pán policista /velmi slušnej a erudovanej bych řekl/ to odpor podávejte a pokuty rozporujte, protože jste v právu... a-h-a teď že by už "Občan" fungoval...? no, uvidíme...
...názor právníka... Noo, ten odpor bych raději nepodával, to by se vám mohlo vrátit, pokuta až 50 tis. a ještě poplatky za řízení... opravdu si ten zákon nastudoval a nebyl si tim fakt jistej... takže to záleží jak se úředník vyspí... nee pardón, vlastně na tom, že jsem pořád úředně provozovatel bez možnosti to prokázat, nebo alespoň s velmi nejistými vyhlídkami... holt co je psáno...
Čus, letím na Mars...tady už to nemá cenu...
Snack je hezké co píšete, ale Vy se asi neumíte bránit-jednoznačně-KS dokládá vlastnictví a to dne prodeje dke data KS!Vy se vyhnete plycení pokut za přestupky,platbě CKP za nepojištění atd-ale Vám se může stát,že dostanete pokutu (až 50 000kč) za nesplnění Vaší povinnosti do deseti dnů od prodeje provést zápia změny vlůastníka-
první je postih za přestupky jiné osoby-nového majitele-provozovatele . to druhé za Váš přestupek-toto musíte rozlišit což nerozlišujete!
Ajee, chápu, mrzí mě vaše situace a snad vám někdo dobře pořadí.. Je to pár měsíců, kdy jsme také prodávali starší auto a prosila jsem tady o radu a dostala jsem tu nejcennější a to, že nikomu nedavat do ruky papiry od mého auta a plnou moc , takže jsme auto prodali, ale... ale manžel trval na tom, že žádná plná moc se konat nebude v žádném pripade, ale kupující i prodavajici půjdou spolu na urad odhlasit atd..
Rup,
Opět jeden liný člověk do statistiky. Každý týden je Vás několik.
Napíšete ...Prodal jsem auto, ... Nevím sice jak si někdo může koupit auto od člověka, který ho nevlastní, ...
Vidíte jak píšete nesmysl? Víte kdo vozidlo vlastní?
Tak a teď na problém, bez auta, spolupráce s vlastníkem vozidla, nic na úřadě nezařídíte. Páč na převod potřebujete evidenční kontrolu, tu nezískáte bez vozidla. Dále plnou moc od kupce, techničáky, zelenou kartu. Musíte sehnat posledního kupce a s ním to dořešit, jinak není šance. Pro úřady jste vlastník vozidla, pokud neprokážete dokumentem opak. Takže zatím půjde vše za Vámi, dokud si Vy sám nezařídíte přepis vozidla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.