Nejste přihlášen/a.
Ahoj, před Hodonínem jsem narazil na tuto jednoduchou křižovatku, při odbočování na vedlejší silnici google.cz/... Co tam znamená ten býlý pruh, zastavit před ním a dát přednost vozidlům z leva? Tento pruh má jen tato křižovatka, ostatní na jiných místech do Hodonína ho nemají.
Býlý pruch je hraňyce křyžovatki.
Jak můžeš dávat přednost, když jsi na hlavní? Co se v těch autoškolách dneska učí?
ernie:
Býlý pruch je hraňyce křyžovatki.
Jak můžeš dávat přednost, když jsi na hlavní? Co se v těch autoškolách dneska učí?
Asi to stejné co se učí na ZDŠ.Nedalo mi to to nenapsat
Nikdo nevíme,proč tam ty čáry jsou, snad to ví jen ten, co je tam nechal namalovat.
Každopádně vůbec nevadí provozu a nemůžou být příčinou nějaké nehody. Snad jen ti, co neznají předpisy můžou mít problémy. Proto by mělo být školení pro všechny řidiče povinné.
nevíme,proč tam ty čáry jsou, snad to ví jen ten, co je tam nechal namalovat
Předpokládám, že tam jsou pro následující případy: 4 auta v těsném závěsu odbočí vlevo. Po hlavní začne přijíždět v protisměru několik aut. První z nich odbočí vpravo a začne se připojovat na vedlejší přesně v okamžiku, kdy tam začne přijíždět to první ze 4 aut. 4 auta musí zastavit a pustit ho. Poslední ze 4 aut stojí (částečně) zadkem v pruhu hlavní silnice a tak blokuje průjezd křižovatkou pro přijíždějící auta.
Proto se autům odbočujícím vlevo dá tou vodorovnou značkou (STOP čára) přednost před těmi odbočujícími vpravo, kteří mají vlastní dlouhý (odbočovací) pruh a mohou tam tedy zastavit a stát bez blokování křižovatky.
Kamion začne odbočovat, když jsou žlutá auta ještě daleko (klidně za horizontem - nevím, jak to tam vypadá), ale když se dostane do pozice z obr., tak už tam dojelo 1.auto a kamion blokuje křižovatku autům 2,3,4.
Děkuji za obrázek, již jsem Vás pochopil, ale tato situace nenastane. Je to pouhá spekulace, a nic to neřeší ohledně příčné čáry. Zkuste se podívat na tu křižovatku, její rozměry a rychlost vozidel, jak jí projedou. Pokud jsou vozidla za horizontem, na rovině, tak ten náklaďák je již za křižovatkou, nežli žlutá auta přijedou.
Na druhou stranu délka té šrafované odvěsny odbočovacího rohu je zhruba délka tahače (15m), ale jsou i delší soupravy.
jedná se o tento pohled?
1) ještě nežli projede poslední protijedoucí vozidlo, začne se kamion rozjíždět.
2) vidíte horizont? Jak jsou daleko auta, aby je neviděl a nezačal úkon? Vozidla jedou 70km, nežli ujede 10-15 metrů, o kolik se vozidla, která nebyla na horizontu přiblíží?
Až doložíte výpočet, za kolik vteřin auta za horizontem dojedou na místo, můžeme o spekulativní situaci pokračovat.
Pokud si myslíte, že dojde ke kolizi, je to Váš názor, já tvrdím, že nedojde ke kolizi, páč vozidla za horizontem nestihnou dojet do křižovatky.
Milane, že s nimi vůbec o těch kravinách diskutuješ. Že se my dva neshodneme je trochu o něčem jiném, ale dohadovat se o jasných věcech s "nemysliteli" je o ničem. Vím, že jsi "sysel", ale přesto by ses nemusel snižovat k takovým diskuzím.
Pavle, když já jsem ze začátku vůbec nechápal oč mu jde, až jsem pochopil, že vymýšlí, jak to nejde. Ale stačí matematicky spočítat a každý ví, že to není tak, jak popisuje.
Proto jsem navrhl výpočet a čekám ...
Z tohoto snímku vypadá křižovatka mnohem přehlednější a menší než se mi zdálo jen z toho pohledu shora.
Ten býlý pruh je bez svislého DZ nesmysl. Vozidlo, které odbočuje doprava, má přednost před vozidly, jedoucími po vedlejší PK a před vozidly, odbočujícími z protisměru vlevo. Takže ta DZ V5 tam nemá co dělat a může být příčinou i dopravních nehod, které pak Policie bude těžko řešit.
@ernie má pravdu.
Milane, představ si, že řidič, ktertý pojede po vedlejší PK, nedá předost tomu, který odbočuje doprava z hlavní. Dojde ke střetu a ten, který měl dát přednost, začne vykřikovat, že ten druhý tam přece měl "stopčáru" a tedy mu měl dát přednost. Existuje dost policajtů, kteří z toho budou "na větvi" a nebudou vědět, co s tím.
Mimochodem, zkusím sem během dneška dát k posouzení moji dopravní nehodu z 5.1.2019. Už se těším na ty názory.
Milane, nebudu se dále dohadovat. Každý máme svůj názor.
Pavle, souhlas, ale až na větu: může být příčinou i dopravních nehod,
Jak by čára zapříčinila nehodu?
Ale Pavle, to snad nemyslíš vážně....že řidič, ktertý pojede po vedlejší PK, nedá předost tomu, který odbočuje doprava z hlavní. Dojde ke střetu a ten, který měl dát přednost, začne vykřikovat, že ten druhý tam přece měl "stopčáru" a tedy mu měl dát přednost.
To je řidič, který nezná předpisy a snaží se vymlouvat na jiného, pro svoji hloupost. Sice se takové debaty dějí, ale bez významu. Příklad, nemá platnou technickou, nesmí na silnici, proto je viníkem on. A podobné nesmysly. V Tvém popisu situace by se jednalo jen o vozidlo, které jede z vedlejší ne levé straně. Zkrátka tato čára nemůže být příčinou nehody, je to nesmysl.
OK, Pavle, v pořádku, Ty si myslíš, že čára může zavinit nehodu, já nikoliv, jen nepozorný řidič způsobí nehodu. . Necháme si každý svůj názor. Policie by si hravě poradila.
Ano Milane, Policie si hravě poradí. Otázkou je, zda si poradí správně. Viz moje avizovaná nehoda, snad se mi povede to sem do včera dát.
Pavle, pokud policie na místě rohodne tak, že se někdo domnívá, že to je špatně, postoupí situaci do správního řízení a pak ...to přeci všichni známe.
No a pokud se tam potkají auta, viz obrázek přikreslené černě a obě by chtěly jet na vedlejší. Jasně, pokud by tam ta čára nebyla, tak neni o čem diskutovat, ale když tam je, tak ten na levo to může brát tak, že auto z prava zastaví před čárou a pustí vozidlo z leva. Jo a pro upřesnění, vodorovná je hlavní a svislá silnice je vedlejší.
Příčné vodorovné značení vyznačuje hranici křižovatky. Tam by měla mít přednost vozidla odbočující vpravo.
Myslím (a chápu to tak), že cílem bylo donutit vozidla odbočující vpravo, dát přednost autům odbočujícím vlevo, aby náhodou neblokovala velkou křižovatku (případ takové situace přesněji popsán v jiném mém zdejším příspěvku).
Provedení značení ale podle mě neodpovídá pravidlům podle zákona.
Vyznačuje hranici křižovatky. Na vjezdu do ní, nikoli na výjezdu. Pokud by ta čára měla být něco víc, než omyl negramotného pákistánského emigranta s kýblem barvy - musela by být doprovázena i značením svislým. Vodorovná značka nemusí být vidět, může ji zakrývat auto nebo sníh. Vodorovná značka jen upřesňuje umístění něčeho, co říká jedna nebo dvě značky svislé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.