Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy kontrolovat olej

Od: mn1 odpovědí: 6 změna:

Ahoj, většině lidem tady to bude připadat jako blbá otázka kterou Ví kazdý, ale stejně se pro svůj klid zeptám. Za jak dlouho mám kontrolovat olej tzn. jak dlouho po dojezdu auta mám zkontrolovat olej. Četl jsem si jiz nekolik článků a nikde jsem se nedočetl právě za jak dlouho po vypnutí motoru to zkontrolovat. Vzdy jsem cekal tak hodinku ale jak jsem jiz psal i pres to se zeptam abych si byl 100% jistý. Co se týče dalších okolností jako jsou např. ze auto musí stát na míste to vím. Jde mi ciste jen o tohle.

Focus mk1 1.6i

Díky za odpoved :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Půl minuty bohatě stačí - klidně porovnej měření po minutě a po hodině, nebo i druhý den... Auto musí stát rovně. Bacha tenhle motor žere olej docela často, tak je dobré kontrolovat častěji (hlavně pokud pokud jsi ho nově pořídil). Je dobré udržovat hladinu na 3/4 až horní ryska (jednoho olejožrouta jsem kdysi měl, nečudil, jezdil normálně = výkon i spotřeba, jen si vzal podle stylu jízdy tak 0,3L na 1kkm (couračky míň, dálnice víc) PS: pokud žere olej a neteče to ven, tak lej nejlevnější olej splňující specifikaci (klidně 10W40 z baubau) a jezdi dokud nezdechne - GO motoru je tady nesmysl... A bacha na Fordí vychytávky ;)

nox®
hodnocení

1x

Osobně měřím orientačně tak po půl hodince a pokud chci přesnější, tak to nechám na druhý den.

mn1
hodnocení

Ahoj, díky moc. Kupoval jsem to celkem nedávno za 28klacků, dost jsem se bál jestli se mi to před očima nerozsype ale zatím musim zaklepad vše ok. Dost lidi mi řikalo, ze tenhle motor rád zere olej ale za skoro 4000km to nesezralo lautr nic. Ted jsem to byl nakonec zkontrolovat po pul hodce a ten olej je snad uplne stejne jak kdyz jsem ho kontroloval po porizeni. Koukam ze mam za 28 docela stesti, ktery ja moc casto ne nemívám :D

doplněno 28.01.19 16:56:

toho d na konci zaklepaD si nevšímejte, nějak mi hráblo :D

asd1

Tak to je OK. 28k vůbec extra levný neni, za 1000 euro seženeš skoro kdykoliv slušný stav.. Za víc je to spíš neprodejný :D

Tenhle motor rád jezdí, po ohřátí (nejmíň 10 km) se to neboj točit do 6000 - hlavně dvojku na 100kmh a pak rovnou 5 a udržovat rychlost. Takhle jede svižně a na spotřebu to je asi i lepší než to šolíchat po celou dobu zrychlování.. Kolísání otáček kolem 2200 = známka nepřesně nastavenýho rozvodu (pozor nechat dělat jen u toho kdo je umí). Žárovky - v L světle dekl odklopit jde, jen to chce grif (spousta lidí zbytečně vyndavá světlo).

Občas zahýbej napínákem řemenu (povolit = utáhnout zpět), jinak rád zatuhne a musí se měnit celý napínák

Hnijou hlavně začátky a konce prahů a spodky dveří, blatníky pod nadkolím, jestli to chceš chvíli mít tak to chce udržovat, nejlíp dutiny voskem a spodek voskem na podvozky, dost rezne i nápravnice.. Zábava až bude teplo a sucho...

mn1
hodnocení

Jasný, díky moc za info. Hodí se, s tou spotřebou to docela dělám přesně jak si to napsal špatně. Né ze bych to úplně podtáčel ale moc to nevytáčím takze tak. Teď uz vím a díky ještě jednou*palec2*

asd1

Dlouhodobý průměr mám 6.3, dálky po okresce běžně za 5,5 a to vůbec nejedu pomalu (průměr kolem 70 kmh). Jde o to, že motor v oblasti max. Mk/ max. výkonu má nejvyšší účinnost, takže na udělení rychlosti autu to vychází líp než šolíchání. To je naopak dobrý na udržení rychlosti, příp. když budeš zpomalovat tak lehounce zpomaluješ klidně 500m předem např. 500m před křižovatkou jedeš 90 a 100m před kř. jedeš jen 80 Pokud držíš rychlost až před křižovatku tak to je na spotřebě znát dost.. Pokud máš palubák tak vidíš okamžitou spotřebu a tohle je krásně vidět (u toho zrychlení tě nesmí vyděsit že tam bude kolem 25 - je vysoká ale po krátkou dobu). Osvědčilo se mi VIF do benzínu, stačí panák na nádrž (dlouhodobě vyzkoušené)

Fordí vychytávky jsou na delší povídání... Např. vnitřní kloub poloosy a jeho cena :D Nebo kontrolka dobíjení která nepozná vysypaný uhlíky = auto jede do zdechnutí - první na nízké napětí zkolabuje ABS tak se rozsvítí jeho kontrolka, chvliku potom auto zdechne ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]