Nejste přihlášen/a.
Profi řidiči snad budou vědět. Musí cyklista ukázat rukou při změně směru jízdy za všech okolností, nebo pouze pokud neohrozí sebe? Řídit kolo jednou rukou je podle mě zakázané ne? A někdy je provoz takový, že pustit se řídítek je docela riziko. Takže musí, nebo ne?
Prosím motoristy co nenávidí cyklisty, založte si vlastní pokec ve volné diskuzi. Dík
Musí.
Na rozdíl od auta nemusí dávat znamení po celou dobu, ale jen před zahájením změny směru. Mmch. kdo nezvládne na vteřinu zvednout jednu ruku za jízdy, ten by na kolo vůbec neměl lézt... Když už by při zvednutí ruky mohl spadnout jak hruška, tak má opatrně zastavit u kraje na bezpečném místě, slézt z kola a jako chodec to dotlačit na další bezpečné místo odkud bude schopný vyjet...
Pokud jsem dobře pochopil dotaz, Musí cyklista ukázat rukou při změně směru jízdy za všech okolností, ano musí, za předpokladu, že dělá úkon, při kterém musí signalizovat znamení. Nelze se vymlouvat, že by tím zvednutím ohrozil sebe.
Mno.
znamení o změně směru jízdy dávat musí aspoň před tou vlastní změnou. V praxi to může být problém halvne z kopce, ne kvůli tomu, že bych neudržel řídítka (i když na nějakých velkých kostkách by se to mohlo stát), ale protože potřebuju brzdit.
A pokud mě někdo bude nutit kvůli každýmu odbočení slézat z kola, tak ho pošlu do lesa.
Neznám mnoho kopců, kde by na kole nešlo dát znamení o změně směru jízdy...a zároveň byl problém zabrzdit.
Na těch několika málo kopcích, kde by to problém (trochu problém) být mohl, lze ukázat "nohou"...většina řidičů to pochopí.
Martine, z Liberce nejste, že? Tady je taková poloviny kopců. Někdy je člověk rád, že je hlavní frekventovaná, aspoň musí úplně zastavit.
naufrago: nejsem z Liberce, ale na kole mám najeto mnoho tisíc kilometrů (desítek tisíc) a to i v terénu a velkých kopcích. Se slušnými brzdami se dá brzdit jednou rukou i v lehčím terénu a z kopce..
ringo: to jistě...ale na MTB se tak jako tak brzdí z kopce větší silou přední brzdou, což je logické. Ale musíte to mít v ruce, to jistě..
Brzdí, právě že brzdí. Jednou jsem pravou rukou sahal do kapsy pro kapesník a najednou musel zabrzdit. Dodnes si pamatuju to salto.
No, byla jedna parta motrokářských sebevrahů, kteří si na důkaz vyspělé pomatenosti odpojovali přední brzdu ...
Teoreticky nejspíš musí. Pokud to nedokáže, buď neumí jezdit na kole a nemá v provozu co dělat, nebo nepřizpůsobil rychlost povaze, stavu, schopnostem a tak a to taky neměl dělat.
V praxi když bez ukázání zmizíš někam vpravo do pryč, asi se nikdo rozčilovat nebude (jedině auto vpravo na vedlejší, které zbytečně čekalo, než projedeš). Ale kdyby ses chtěl vrhat bez ukázání doleva pod auta, tak bys byl jednak sebevrah a jednak bys zasloužil po držce. Když to normálně nejde, tak zastavit a řešit situaci jako chodec, jak už psali jiní.
Jak nepřizpůsobil. Ty můžeš rychlost přizpůsobit jedině tím, že brzdíš. Na brždění potřebuješ ruce. Když odbočuješ doleva, tak se dá levá brzda na chvíli pustit, mávnout doleva a pak zase chytit. Pustit pravou brzdu a máchnout doprava, pokud je to s kopce a je mokro, to fakt není dobrý. To můžeš udělat až potom, co už jsi na té minimální odbočovací rychlosti, což je v podstatě těsně před tím.
Cyklista je řidič, §2, písm. d, h, zák. č. 361/2000Sb. Tedy pro něj platí stejná pravidla, jako pro všechny ostatní řidiče.
Podrobnosti viz §30, odst.4 téhož zákona. Zajimavost najdete v §30, odst.3 zákona: Znamení paží, ohnutou v lokti směrem vzhůru znamená odbočování na opačnou stranu, než kterou paží signalizujete. O tom málokdo ví.
@ra252: O tom vedení kola by se dalo diskutovat. Záleží na výkladu §2, písm. h z. č. 361/2000Sb. A ten je mírně dvojznačný.
Nebudu se pouštět do diskuze vzhledem k jasnému znění §2, písm. j zákona. Přehlédl jsem ho.
Celkem jednoznačně 2 písmeno j: Chodec je i osoba která ... vede jízdní kolo ...
Při nutnosti brždění kdo neumí jen přední tak nechá zadní a ukáže druhou rukou ohlou v lokti (jak už tu padlo a měl by to vědět každý řidič). V praxi se dá v pohodě "dát blinkr" hlavou nebo jen prstama. Není to předpisové, ale vidět to je dobře..
Samozřejmě, že musí, ale také by se měl chovat jako každý jiný řidič. To znamená, že při odbočování vlevo, dát včas znamení a najet ke středu vozovky. Není nic horšího (myslím že s tím každý řidič setkal), když jedete a najednou před nějakou křižovatkou se od prvého okraje "odlepí" cyklista a přejede vám znenadání před předkem vozu doleva.
Na kole sice nejezdím,ale protože jezdím i po silnici s invalidním vozíkem,tak raději zastavím u krajnice a počkám až auta projedou a mám volný směr na odbočení vlevo.Nikam už nespěchám a ta minutka mi život v důchodu zachrání před raplama za volantem.Tím netvrdím ,že mě někdo nemůže srazit i na té krajnici.
Jezdím i několika auty,ale od cyklistů a ,,motorkářů,, na Simsonech a babetách si dělám dostatečný odstup při předjíždění,protože nikdy nevím co provedou za úhybný manévr na polní cestu.
Marně přiemýšlím, kdy jsem na silnici viděl dávat cyklistu znamení o změně směru jízdy.Ono je to tak nějak pod jejich úroveň. Znamení zřejmě dávají pouze sváteční cyklisté. :/
Nemyslím, že jsem sváteční cyklista a znamení dávám. Ne že bych jel kilometr s rukou do strany, ale viditelně rukou ukážu, hlavně kdy vím, že za mnou někdo jede. Na rukou nosim velký reflezní pásky, tak je to snad i vidět. Taky si při odbočování doleva najedu na prostředek, to nedělá snad nikdo kromě mě.
To váš šlechtí. Já bohužel cestou autem z práce a do práce potkávám ve městě většinou závodníky, kteří si zjevně života moc neváží (Ono kdo jiný by si také na kole troufl do plného provozu mezi tunová auta, že..), kličkují mezi auty, vyjíždějí na chodmík i sjíždějí z chodníku bez ohledu na to, jestli zrovna jede auto, nikdy neukazují, přestože je tma, tak vzadu jim nesvítí nic, nebo taková vybitá bludička, ale vepředu mají oslňující LED reflektor, chovají se k řidičům aut ve stylu "Vy němáte rádi mě, jí nemám rád vás, tak na vás kašlu a dělejte co umíte, když mě srazíte, sedět půjdete vy.", jako by jeli nějaký adrenalinový závod. Víkendoví cyklisté, to je zae jiná sorta, ale to by bylo na dlouho..
Co se týče toho provozu - ano je fajn, že je spousta cyklostezek a rád je využívám, ale někdy se chcete dostat někam, kam ta cyklostezka nevede a musíte do provozu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.