Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopravní nehoda s cyklistou

Od: isdiamond odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,
rád bych se s Vámi poradil ohledně nápravy škody vzniklou na mém vozidle cyklistou. Bude to skoro rok, co jsem na přechodě pro chodce "srazil" cyklistu. Jel po hlavní silnici a z ní sjel přímo na chodník před mé auto. Dožadoval se přivolání Policie, tak jsem jí sám zavolal, jelikož jsem si byl jist, že chyba není na mojí straně. Po příjezdu nehodové hlídky, přezkoumání a shlédnutí videa z palubní kamery byl cyklista označen jako viník nehody. Zaplatil bloklovou pokutu a zmizel. Od policie jsem měl všechny potvrzení o účasti v dopravní nehodě, které jsem poslal na pojišťovnu, u které mám havarijní pojištění. Pojišťovna ale opravu odmítla zaplatit a odkazuje mě na viníka nehody. Když jsem pána obeslal, že mi má zaplatit 67 tisíc za opravu vozidla (nový světlomet, nová kapota a nárazník z hliníku + lakování perleti, nový senzor adaptivního tempomatu), tak mi odpověděl, že takovou částku mi rozhodně nezaplatí. Od té doby přestal komunikovat, moje tel. číslo si zablokoval, když mu zavolám z jiného telefonu, tak to hned položí a zablokuje si ho také.

Jak se k situaci postavit? Je na místě podat trestní oznámení nebo peníze vymáhat nějak jinak? Děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

3x

Proč se ptáš tady a nevezmeš všechny lejstra a důkazy a nejdeš s tím za právníkem a proč to řešíš po roce? Evidentně ty peníze zase tak moc stejně nechceš...

isdiamond
Ono to víceméně bylo v řešení celou dobu. Je to 9,5 mesice. 3 týdny bylo auto v opravě, pak měsíc trvalo první odvolání. Není čas všechno řešit hned, pak další 2 měsíce na dovolené. Všichni chtějí komunikovat pouze poštou a než to zpracují, tak další týdny pryč.
Peníze nepotřebují vůbec, je to jak když plivnu, ale jde mi hlavně o princip.

hodnocení

2x

Trestní oznámení na koho a na jaký trestní čin? Musíte podat žalobu na něj k příslušnému soudu. Pokud na to nemáte znalosti, musíte si najmout právníka. Ptáte se skoro po roce? Pokud chcete uspět, jděte zítra k právníkovi, který se vyzná v dopravním právu.

doplněno 17.01.19 18:46:

Jen mne teď napadlo, Vy přeci máte info od police, kde bydlí a podobně. Už jste za ním byl doma?

pavelka*
hodnocení

2x
Musíte s tím do občansko-právního sporu.Pokuď dotyčný nic nemá,nedělá a bere dávky,tak nic nevymůžete a ještě si zaplatíte právníka.Dotyčnému nic nebylo a vy máte za opravu 67.tis.To bych se odvolával,poskytl i kolo znalci a po roce mi to nedokážete...tedy tolik tisíc,tak možná odřený nárazník.
isdiamond
hodnocení

Děkuji. Všechna škoda je nafocená ihned po nehodě a zaznamenaná v potvrzení od Policie. Světlo mělo prasklý kryt, jelikož se jedná o Matrix LED světlomet, tak nový stál 35 tisíc. Senzor pro tempomat, který měl na sobě rýhu a nefungoval dalších 12 tisíc. Karoserie je hliníková a likvidátor napsal výměnu za nový díl + lakování perleťového laku (na který byl příplatek při koupi vozu +97 tisíc), to bylo s prací dohromady za dalších 20 tisíc.

hodnocení

2x

Jak říká Milan. Zjistit jeho majetkové poměry, abyste na to ještě nedoplatil. Pak na něj podat občansko právní žalobu (spolupráci s právníkem považuji za nutnou) a ty peníze z něj vysoudit.

jurajjuraj*
hodnocení

2x

pojistovna to resi dobre ne, proc by mela, i z havarijka, platit neco kde je jasny vinik? kdyz do vas nekdo naboura autem tak to jde z jeho pojistky a ne vaseho havarijka, pokud by se vinik nenasel pak ty to pojistovna uznala ale kdyz se nasel tak automaticky ze to odmitnou

zpet k dotazu, resit s pravnikem, at nejdriv zjisti co je cyklista zac, jestli ma cenu neco rozjizdet a pak resit dal, pokud ma nejakou cenu tak bych ho v tom pekne vymachal

asd1

Protože havarijko je právě na tohle. Pokud je známý viník, tak si pak plnění po něm může vymáhat pojišťovna (a i to je otázka jestli by to vůbec měla smět vymáhat - pojišťovna plní z vybraného pojistného, pokud to vymůže z viníka tak má zisk navíc, aneb "přendám škodu na viníka a plnění mě stojí jen trošku práce, vybrané pojistné je taky moje"). Pokud plnit odmítne, tak pak havarijko nemá smysl.. Pojišťovny jsou k. největší k., když se platí tak se usmívaj a slibujou, ale když dojde na plnění tak se cukaj co to jde...

jurajjuraj*

havarijko je na to ze kdyz ti nekdo poskodi auto a vi se kdo to byl tak ti to ma za nej zaplatit pojistovna? to je teda novinka

sousedovi ukradli 3 mesice stare auto, pojistene snad na vsechno co slo vymyslet, druhy den bylo rozebrane na dily v PL, toho co to pro ty profiky kradl chytli a pojistovna rekla sousedovi at si to vyridi s nim, ani soudy nepomohly

berger*
hodnocení

1x
No já zírám. "poslal na pojišťovnu, u které mám havarijní pojištění" - Já nikdy na autě havarijko neměl,ale dosud jsem si myslel,že toto by mělo pokrýt. S tím,že potom by pojišťovna vymáhala škodu po cyklistovi. Pokud to tak není,je to pro mne další důvod havarijko nebrat. *ee*
doplněno 17.01.19 19:54:

isdiamond,nespletl jste si havarijko s povinným ručením?

krtek66
hodnocení

1x

V prvé řadě je potřeba vědět, na co jste pojištění. A za druhé. Vaše povinnost není tahat peníze z viníka. Od toho je tam ta pojišťovna. Takže pojišťovna zaplatí a pak ať se stará jak získat peníze od viníka. Od toho tam je a za to je platíte na pojistném. Dřív jsem řešil spor kdy do mého otce napálil zezadu borec (autem). Pojišťovna se taky cukala v podobném smyslu. Bylo mi odpovězeno, že "viník nenahlásil pojistnou událost". Tak jsem borcovi na pojišťovně pěkně vyčistil žaludek jestli je opravdu tak blbej, naivní nebo jestli zkouší moji trpělivost. Jestli si myslí, že v tomto státě se viník dobrovolně půjde přiznat k činu. Že kdyby se ta událost nestala, neměl bych asi jeho inciály včetně rodného čísla a podobně. Za týden přišla reakce s informací, že bude vyplaceno pojistné ve výši XX. Tak jsem ho zchladil po druhé, že částka, kterou chcou vyplatit neodpovídá škodě, že vím kolik to stojí. Za další týden přišla adekvátní část. Spor vyřešen.

krtku, cyklista nemá zákonné pojištění, proč by to měla platit pojištovna? Z jaké pojistky?

Krtku,

Omlouvám se, až teď čtu, že má havarijní pojištění. Takže mu to pojištovna měla zaplatit, pokud nemám výluku ze smlouvy na tento případ.

nickys
hodnocení

1x

Tak jestli tazatelova škoda je "jako když plivne", tak bych se na nějaký "princip" po roce a po dvouměsíční dovolené vykašlal.

Jestli je havarijně pojištěn a pojišťovna neplní, má špatnou pojišťovnu, smlouvu, popř.obojí. Až mu na stojící auto spadne strom, odkáží ho na vítr? Viníka který mu nebude brát telefon.

hodnocení

0x

@isdiamond - Pojišťovna ale opravu odmítla zaplatit a odkazuje mě na viníka nehody.
Zdůvodnila to jak?

pojištovna řeší jen pojištěné, nebo ze zákona meli být pojištěné. Tazatel asi myslí zákonné pojištění, nikoliv havarijní.

Omlouvám se, až teď čtu, že má havarijní pojištění. Takže mu to pojištovna měla zaplatit, pokud nemám výluku ze smlouvy na tento případ.

hodnocení

0x
Cyklista může mít pojistku na blbost, takže by to mohl nahlásit své pojišťovně a měl by to vyřešené. Pokud nechce, tak zajít za právníkem, on mu pošle dopis (cca 2000kc) s hrozbou žaloby a určitě si to rozmyslí, protože pak ho to může stát klidně 5x tolik, pokud to nechá dojít až na exekutora.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]