Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výklad zákona při dopravním přestupku

Od: zdenek1953* odpovědí: 55 změna:

Dobrý den,

Mám dotaz,který se týká dopravního značení.

1) V Písku u obchodního domu Kaufland se nachází neoznačená křižovatka,kde 5m od hranice křižovatky je umístěna svislá značka jenosměrná silnice.Před touto značku při odbočení vlevo se nachází menší parkoviště.Při příjezdu zde není žádná zákazová značka ,která by zakazovala odbočení vlevo.Když sem jsem přijel 15.1.2019 jsem odbočil vlevo a před sebou jsem uviděl znmačku jednosměrná silnice.2metry jsem před touto značkou dokončil odbočení vlevo.Jaké však bylo moje překvapení,když vzápětí co jsem zastavil přijelo ke mě auto ˇPČR a domáhalo se pokuty za vjezd podle nich do jednosměrné ulice.Já jsem argumentoval,že jsem žádný dopravní přestupek nespáchal,že jsem odbočil vlevo,že tam žádná zákazová značka pro odbočení není a při spatření asi 5m ode mě jsem viděl značku jednosměrná silnice tak jsem před touto značkou asi 2 metry odbočil do leva.PČP však tvrdí že značka jednosměrná ulice má již platnost od hranici křižovatky i když je umístěná 5m od této hranice.Prosím je nějaký předpis,že už 5 m před značkou se nacházím v prostoru kde porušuji dopravní zákon.Jezdím hodně do Prahy a tam všude kde se nachází jednosměrná ulice je zákaz odbočení na tuto ulici.A řidič již do předu vý,že tam bude nějaká překážka.Navíc toto parkoviště se nachází na vlastním pozemku Kaufladu.Děkuji Za odpověď.

PS.pokutu jsem nezaplatil,ač byla jenom 100 Kč,ale přesvědčen o mé pravdě jsem postoupil přestupkové řízení. Jak dopadnu? Zdeněk Šíma Písek

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Policisté neměli pravdu. Zákazové značky platí od místa umístění.

Dejte odkaz na situaci (GPS, odkaz na snímek třeba ze street view apod), aby bylo možno ji lépe posoudit.

doplněno 16.01.19 18:57:

Ovšem pokud se jedná o situaci v příloze, pak vy jste přehlédl jednu DZ B2 a tudíž byli v právu policisté;)

google.cz/...

doplněno 16.01.19 19:07:

@asd1: Ale vjel. Podívej na snímek na mém odkazu. Z jedné strany je tam zákaz odbočení, z druhé strany je zdaleka viditelná DZ B2 na hraně (ne na hranici) křižovatky!

asd1

Beru podle popisu kde píše o jedné značce a výkladu policajta že značka neplatí od umístění ale už od křižovatky (což je nesmysl).. Jestli to je tam a tu druhou (resp. tu první hned u vjezdu) přehlíd tak ano vjel do zákazu a měl by utíkat zaplatit to kilo ;)

zdenek1953*
hodnocení

Dík

doplněno 16.01.19 19:24:

tak to jsem v prd..i.

asd1
hodnocení

0x

Platí až od značky tj. do zákazu jsi nevjel.

hodnocení

0x

Jestli je to tohle, tak máte smolíka, vážený, a to vaše přestupkové řízení, které se nazývá řízením správním, vás přijde draho. Ujasněte si pojmy a výklady ohledně hranice křižovatky...

google.cz/...

ernie, nemáš pravdu. Jednak platnost zákazové značky nemá s hranicí křižovatky nic společného a jednak na tvém odkazu nevím proč jedna DZ B2 chybí. Mrkni na můj odkaz.

A dovolím si doplnit. Tvůj snímek z map je o 5 let starší, než můj (2012 x 2017).

asd1

Jestli to je tohle a jel doleva tak do zákazu nevjel - ten platí až od značky - do té ulice za značkou... Oprava, fakt tam jsou dvě značky (na odkazu od Ernie ta první neni vidět)

No tak je to jiná datace snímku, si popojdi o bod dva dál na kteroukoli stranu a budou tam dvě. Ta zadní značka nemá pro tuto záležitost žádný význam.

Podívej se na oba snímky v odkazech a hlavně si všimni data pořízení. Pak ti bude jasno.

@asd1 Právě proto tam dali tu druhou značku (dík, satam) aby bylo zjevná štábní kultura, víme?

asd1

Jj, už jsem popošel... Na tvém odkazu byla jen jedna.. Je otázka jak to tam vypadalo v době přestupku..

tady jsou dvě:

google.cz/...

@satam 2012 byla jedna značka a pak tam 2017 dali druhou, aby to pochopil i blbec...

@satam no dyť... nejsme vepři

asd1

Ne pro blbce, ale když tam byla jen ta vzadu tak byl zákaz rovně a do té ulice vlevo se mohlo legálně vjet. Proto přidali druhou, ale je to nesmyslné umístění - nepřehledné. Lepší by byla na začátku té ulice vlevo, asi hned za přechodem... Nebo k té původní značce přihodit zákaz odbočení vlevo.

Moc jsem nepochopil vysvětlení policajta, měl mu ukázat že tam jsou dvě značky a první hned na začátku přehlídl.. Vyřešil by nejlíp domluvou a byl by klid...

Holt vítejte v Kocourkově..

Bych to zkusil odchytit s odkazem na nesprávné vysvětlení přestupku (tvrdil že zákaz platí od křižovatky a ne až od umístění značky...)...

Jenže podle snímků tam dřív byla asi ta vepředu;)

Na dvou odkazech vidím dvě značky, na jednom jednu značku. Ale vždy je jasné, že tam nemůže odbočit.

asd1

A ta vepředu platí kam, do dvou ulic najednou? Spíš do té pravé.. A teď tam možná jsou do té pravé dvě značky za sebou a do levé pořád žádná... Lepší by byla jedna a zákaz odbočení vlevo. Nebo tu druhou dát doleva na roh (jako nájezd na dálnici). Tohle vymyslel píííp...

Neblbni. Platí od místa umístění, a to v kolmici na osu komunikace. Kolik je za ní ulic, není podstatné. Ta duhá pak platí hlavně pro vozidla, která vyjíždění z toho "malého" parkoviště a chtěla by odbočit doleva. Myslím, že je třeba se zamyslet a nehledat v tom nic nelogického.

Ovšem uznávám, že je to překombinované a pro některé řidiče hůře pochopitelné.

platí pro obě ulice, přesněji pro jednu spojnici dvou ulic.

hodnocení

0x

@satam doplnil, stejně jako já. Takže tazatel to má ve správním za kolik?

Ve správním podle zákona min. 1.500,-Kč + náklady řízení 1.000,-Kč.

zdenek1953*
hodnocení

Počítám ,že to budu mít tak za 1500,-Kč místo stovky.

hodnocení

0x

Dejte přesné místo GPS ať víme, kde to jste.

Pak lze stanovit (ne)vinu. Obávám se, že policisté mají větší znalosti.

Milane, z těch odkazů je to jasné. Jiné tak blbé dopravní značení tam není*smich*

zde jste odbočil vlevo?

Výklad zákona při dopravním přestupku

Pavle, já to tam neznám, proto se raději zeptám tazatele, nežli sdělím něco, co pak musím odvolat.

Milane, přesně tam. Ale současné dopravní značení je jiné, viz můj odkaz.

Tazatel odpověděl, že zde odbočil, tak je to jasné, vjel do jednosměrky.

Vidím dva odkazy, obojí je vjezd do jednosměrky. Která situace je správná? Proto žádám vždy tazatele, aby přesně sdělil místo, ať se nedohadujeme.

Milane, když ti sdělí místo s odkazem podle snímku z roku 2012 a současná situace je jiná (rok 2017), co potom? Místo je přitom jedno a totéž.

hodnocení

0x

S hutničem se tam může :)

google.cz/...

S hutničem můžeš i na chodník. Nebo chceš ten asfalt uplácat ručně? ;)

zdenek1953*
hodnocení

Tak to jsem asi v prdeli podle reakci na tento dotaz,raději jsem měl to stovku zaplatit a držet hubu.

Nikoliv v pr..., ale jste poučen, že se máte více zajímat o předpisy. Snad to skončí platebním příkazem, který raději ihned uhraďte.

asd1

Stane se. Policajt je vůl, měl ti ukázat tu druhou značku a ne tvrdit že zákaz platí od hranice křižovatky... Bych ho odchytl, třeba to ještě nesepsal a radši vypíše bloček než se s tim babrat víc...

Jinak jsem dohledal, že to může být ve správním jeden bod a 1500-2500. Nevím, jestli se jen to kilo už teď dá dořešit dodatečně.

zdenek1953*
hodnocení

No to je jasný ,že zaplatím hned příště si tu arogantní hubu zavřu na zámek a nebudu dělat,že vím všechno i když jezdím 35 let.

@zdenek1953 Zase není třeba podléhat depresi. Nikdo vám tady neříká, že máte pro všechny příští případy stahovat ocas. Jen to chce trochu myslet, no...

Nicméně to dopravní řešení tam dělal nějaký blbec s homoškolou a pak to takhle dopadá...

asd1

Pokud to půjde do správního, tak bych se držel že" za značku jsi nevjel a doleva zákaz není - do té pravé ulice jsou dvě značky za sebou, do levé žádná. A doleva to zjevně není jednosměrka viz ta šipka na silnici, za přechodem"

V každém případě to je paskvil a šlo to vyznačit líp.. Asi past na cizince...

zdenek1953*
hodnocení

Kdyby tam dali zákaz odbočování do leva tak naní dneska co řešit.A potom jsem slyšel,že když je tento pozemek ve vlasnictví Kauflantu tak PČR nemá právo zde pokuty vybírat.

asd1

jj. Z druhé strana je... Zkus to odchytnout před správním, že tě rozhodil tvrzením že zákaz platí od hranice křižovatky a ne od značky a že tu první jsi přehlíd...

hodnocení

0x

No pozor, ono by se to dalo rozporovat a ne že ne.

§5 odst.2 – "Stálé svislé dopravní značky se podle svého významu obvykle umísťují při pravém okraji vozovky nebo nad vozovkou; pro zdůraznění jejich významu mohou být značky umístěné při pravém okraji vozovky opakovány i při levém okraji vozovky nebo nad vozovkou."

Toto ustanovení odpovídá na důležitou otázku, zda je platná dopravní značka umístěná také na levé straně vozovky. Odpověď zní, že platí, ovšem pouze pokud je také umístěna na pravé straně.

Kde je tady pravý okraj a vozovky 1 nebo 2?

Výklad zákona při dopravním přestupku #2

Ale no tak, ernie, to už snad nemyslíš vážně*sok*

Pokud jedeš proti těm DZ, tedy tak, aby pro tebe platily, po které straně je máš umístěné?

tam, kde se sbíhají červené čáry, pokud jsem pochopil dotaz.

Milane, pozor! Ty čáry jsou ilustrační! Ony se nesbíhají, končí u těch DZ a jsou to pouze kolmice, spuštěné na osu vozovky.

@satam Nějaké pádnější argumety bys neměl? Já je chci v duchu zákona na pravé straně vozovky. A teď... Které z těch dvou vozovek? Takže vozovka je vlastně ono ústí do obou parkovišť, tak potom OK, pokuta se platí. Asi pravda...

Já nevím, proč tam jsou ty červené čáry a co mají znamenat. Ze všech odkazů je jasné, že tam nesmí vjet a čáry to nezmění.

@ernie: Nerad bych tě urazil, ale pokud se ptáš takhle, tak bohužel pro tebe už ne. Protože kdo nepochopí to, co je jasné na první, max. druhý pohled, tomu je zbytečné cokoli dále vysvětlovat.

milane, omlouvám se, trošku jsem všechny zmátl. A sám sebe taky, takže buďte v klidu. Rozporovat se to nedá.

Satame, tak se hned neposer, jen jsem nahlas uvažoval. Vidíš přece, že u prvního příspěvku k tomuto tématu jsem napsal, že policajti měli pravdu (ač nerad) :)

ernie, omluva přijata, i když asi byla zbytečná. Ničeho zlého jste se nedopusil. Já se domnívám, že takové debaty slušných lidí, jsou velkým přínosem pro neznalé řidiče.

Je pravda, že mne zamrzí, když se hned nadává na projektanty, komise atd. Je lépe přemýšlet, proč to tak je.

Přeji hezký večer a již se těším na další debatu o dopravních zákonech.

@ernie: Nechtěl jsem tě vyprovokovat k sprosté reakci. Jsem pro slušnou diskuzi, tvé názory v této konkrétní diskuzi uznávám a nerad bych, abychom se zbytečně rozkmotřili.

Takže "Mír až do příští války". Co ty nato?*mir*

@milancukrar Tak jestli jste se na projektu toho vjezdu podílel Vy, tak to vysvětlete tazateli, že bude muset pustit chlup :) Jinak Vás to trápit nemusí.

ernie, neprojektuji křižovatky, moje práce je úplně jinde. Stavebnictví. Tazeteli jsem již sdělil, poradil, navrhl, co má dělat.

@satam Aby ses neposral, že jsem ti napsal aby ses neposral. *zed*Takhle se chováš k někomu, kdo ti obodoval první post? A ještě dvěma body? No počkej, to si budu pamatovat *smich* Já s tebou válku nevedu...

@ernie: Aby ses neposral, žes mě obodoval dvěma body a já místo díků jsem ti vynadal*ua*

Neboj, příležitostně ti to vrátím*haha*;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]