Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
na tento dotaz jsem prosím zatím nedostal uspokojivou odpověď.
Situace kdy autobus MHD stojí v pruhu na místě kde je zastávka a na místě je plná čára, lze stojící autobus předjet.
Někdo tvrdí, že stojící autobus je v tu chvílí překžkou v provozu a může se tedy přes plnou čáru objet. Jiný zase tvrdí, že autobus, který nabírá cestující a poté krítké chvíli odjede nelze označit za překážku v provozu a tudíž jej předjet přes plnou čáru nelze a musí se vyčkat a jet v pruhu za ním.
Jak je to prosím správně?
Děkuji za rady,
Honzič
Honziči, zkuste si vysvětlit pojem předjet a objet.
Předjíždět můžete něco, co se pohybuje, objet můžete něco, co stojí.
Takž autobus, který je v zastávce se objíždí, nikoliv předjíždí. Pokud někdo tvrdí něco jiného, musí to opřít o nějaký předpis.
Je jedna vyjímka, kdy autobus v zastávce nesmíte objet. Víte kdy?
"který nabírá cestující a poté krítké chvíli odjede nelze označit za překážku" hloupost, páč zákon nezná pojem krátkou chvíli, ať to někdo definuje, co to je.
Milane ještě je jedna situace, kdy nemůžeš objet bus v zastávce pokud je označen bus cedulí přepravující děti musíš počkat až bus odjede
sworde, napsal jsem "Je jedna vyjímka, kdy autobus v zastávce nesmíte objet. Víte kdy?"
Všiml jste si?
mikihansi, 1* a
Nejedná se o autobus, ale stejná situace s osobním autem, kdy si pan řidič odskočil do vedlejšího obchodu na nákup. Pro další automobil je to jistě překážka kterou může objet a přejet plnou čáru. Ale co řidič který tam to auto odstavil.
Šel jsem na policii oznámit jak nám cizí nákladní auta rychtují louku. Vůbec je to nezajímalo. Při té příležitosti jsem se zeptal zda jim přímo pod nosem mohou odstavovat auta kde je plná čára. Dozvěděl jsem se, že o nic nejde. Byla to vzdělaná policistka, či běžný stav, na co si přidělat starosti
Nejde o předjíždění ale objíždění, tj objet ho můžeš včetěn přejetí plné čáry. S jednou vyjímkou, a to pokud je označený že veze děti, u takového musíš počkat za ním.
Nejedná se o předjíždění,takže objet lze,samozřejmě jak vyhodí blinkr,musíte stát a dát mu přednost(i ze zálivu).
Děkuji za odpověď. Ano většinou se setkávám s tímto tvrzením, ale v tomto deníkům jsem zase četl opačně tvrzení.
Cituji: Často nastává situace, že autobus stojí na zastávce a přitom je ve vozovce. Právo ho předjet mají řidiči osobáků jen za určitých okolností. " Pokud tam je plná čára a my ji nepřejedeme, tak můžeme autobus objet,”upozorňuje tiskový mluvčí policie Ondřej Moravčík s tím, že v opačném případě je objíždění zapovězeno.
I policista může kecat nesmysly. Plete si předjíždění s objížděním.
Všichni tu zatím odpovídají správně.
Stojící vozidlo (jakékoliv i MHD) je překážkou v silničním provozu. Překážka se nepředjíždí ale objíždí. A objíždět překážku můžeme i přes plnou čáru.
Jedoucí vozidlo se neobjíždí, ale předjíždí. A předjíždět přes plnou čáru se nesmí.
Tady je přesně vidět, co dokážou mediální presstituti ve spolupráci s mluvčím policie, který je mimo mísu... A to je případ na regionální úrovni. Teď si vezměte, jak se vymývají palice na té celostátní. Poučení: kdo věří tomu, co říkaj f televízi, je trochu, ehm...
Zajímalo by mě, co by nastalo, kdyby ten stojící autobus byl např. porouchaný...
OBJÍŽDĚT se nesmí jedině autobus, který má označení že veze smrady.
Autobus stojící v zastávce je překážkou vždy. Vždy má poruchu, jinak by tam nestál.
Stát v zastávce je zakázané a řidič autobusu je prověřený profesionál a svévolně by zákon neporušil ..
No, že autobus v zastávce je možné objíždět vždy. Protože dle našeho zákona nesmí v zastávce stát nikdo. Ani autobus ..
Pletete si stání a zastavení. Autobus nestojí, ale zastavuje.
Zastavit – znamená uvést vozidlo do klidu na dobu nezbytně nutnou k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob anebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu
Stát – znamená uvést vozidlo do klidu nad dobu dovolenou pro zastavení
Co říká zákon:
Za vozidlem hromadné dopravy osob, které zastavilo v obci v zastávce bez nástupního ostrůvku nebo bez nástupiště na zvýšeném tramvajovém pásu, musí řidič jiného vozidla zastavit vozidlo; je-li v zastávce více vozidel hromadné dopravy osob, musí zastavit za druhým z nich. V jízdě smí pokračovat teprve tehdy, neohrozí-li již cestující, kteří nastupují nebo vystupují. To neplatí, zastaví-li autobus nebo trolejbus u okraje vozovky.
Vysvětlení: Pokud zastaví vozidlo hromadné dopravy osob, je nutné nechat nastoupit a vystoupit cestující, i když jdou přes silnici. Pokud zastaví u chodníku, je možné ho předjet. Je však nutné dávat velký pozor na přecházející chodce i protijedoucí auta.
Za autobusem s označením "Označení autobusu přepravujícího děti", který zastavil v označené zastávce, musí řidič jiného vozidla zastavit své vozidlo. Pokračovat v jízdě může až po odjezdu autobusu ze zastávky. Řidiči protijedoucích vozidel musí přihlédnout k možnosti vběhnutí dětí do vozovky a jízdu přizpůsobit tak, aby děti nebyly ohroženy.
Vysvětlení: Takto označené vozidlo hromadné dopravy osob se v zastávce nesmí předjíždět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.