Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posouzení křižovatky

Od: honza67 odpovědí: 22 změna:

Dobrý den.

Posím znalé o posouzení této křižovatky ( google.com/...

Jde mi o to, jestli se zde mohou auta míjet při odbočování vlevo, jak jsem naznačil šipkami. Pokud ano, tak mi prosím vysvětlete, proč (pro koho) jen tam to bílé vodorovné značení - ten "ostrůvek"uprostřed.

děkuji

Honza

Posouzení křižovatky

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Honzo,

Tu červenou čáru tam máte špatně namalovanou, ve Vašem případě vozidlo jede v protisměru. Namalování bílých ploch slouží k orientaci, kudy má vozidlo jet. Jako kdyby tam byl ostrůvek s kytičkami.

Jedete po ulici Na Táboře, odbočujete vlevo K Bělidlu, musíte "ostrůvek" objet.

Jedete Klopotovské, chcete odbočit do Na Táboře, vjedete nejdříve K Bělidlu, objedete "ostrůvek", který budete mít po levé ruce.

Jedete K Bělidlu, obočujete vlevo, zajedete kolem ostrůvku, který budete mít po levé ruce.

Samozřejmě dáváte přednost, podle značek a předpisů.

Přiznám se, že nevidím žádný problém. Snad jen odtahovka, která potáhne návěs...

honza67
hodnocení

Ale pane MIlane, zapomněl jste na tu nejproblémovější možnost: z ulice K Běidlu do ulice Klopotovská. I v tomto případě se má objet ostrůvek?

Ale nezapomněl: "Jedete K Bělidlu, obočujete vlevo, zajedete kolem ostrůvku, který budete mít po levé ruce." To platí i pro odbočení do ul. Klopotovská. Bohužel je to trochu krkolomné.

honza67
hodnocení

Děkuji všem.

Takže jak jsem pochopil, mělo by se jezdit podle tohoto obrázku, jako by tam byl skutečný ostrůvek. Problém je, že v tomto případě se teorie liší od praxe - při odbočení z ulice K Bělidlu do Klopotovská se ten ostrůvek reálně objet nedá (resp. člověk by vypadal jako blázen, kdyby se o to snad pokusil), takže to nikdo nedělá a všichni porušují předpisy.

Posouzení křižovatky #2

mathew
hodnocení

0x
Můžou, ale nevím proč by to dělali, když ta zelená může zatočit mnohem dřív. Z toho taky pak plyne, že ten ostrůvek je tam pro auta co jedou ze směru kam míří červená šipka.
honza67
hodnocení

Děkuji, k tomu ostruvku ta moje otázka směřuje - takže ten ostruvek je jen pro některé směry a pro jiné ne?

@honza67 Ale prdlajs. Můžeš si to kolem toho tvého ostrůvku, který se jinak nazývá "V 13 šikmé rovnoběžné čáry" objíždět třeba třikrát dokola z kteréhokoli směru, akorát na tu vodorovnou dopravní značku nesmíš vjíždět.

hodnocení

0x

Špatné dopravně inženýrské řešení křižovatky. Upravil bych ji podle přiloženého obrázku, kde žlutě je označený stavebně provedený ostrůvek. Ulice Klopotovská pak bude kolmo napojená na ulici Na Táboře s možností přímého odbočení vpravo do ulice K Bělidlu. Pak bude situace jednoznačná.

doplněno 14.01.19 20:06:

@ferax: A jaký to bude mít efekt? Jen ten, že se to bude porušovat a na bezpečnost provozu na PK to žádný vliv mít nebude.

doplněno 14.01.19 20:17:

Trochu neuměle narychlo, ale snad pochopitelně.

Posouzení křižovatky #3
Posouzení křižovatky #4

Pavle, domaluj, prosím, i šipky, kudy pojedou pak vozidla.

Děkuji

Já bych tam udělal cyklostezku a byl by klid :)

Pavle, špatně, Na Táboře vpravo a vlevo nemůžou odbočit podle žluté šipky, páč tam se nevejdou vozidla. Ulice K Bělidlu není široká pro tři pruhy a ještě ostrůvek. Musí odbočit doprava před ostrůvkem a doelva za ostrůvkem. Pak bude v ulici K Bělidlu dva jízdní pruhy, oddělené ostrůvkem.

Opět sděluji, že nevidím problém na součastném řešení. Klopotovská ulice má i bílou vodící čáru, aby každý pochopil kudy a kam má jet.

google.com/...

Já to vidím jako OK.

Milane, jaké 3 jízdní pruhy? Nechci se dohadovat kvůli metru nebo půlmetru, ale ta vozidla podle mého návrhu (snad s výjimkou kamionu, který se tam nevešel ani předtím) se tam pohodlně vejdou a nikde 3 pruhy nepotřebuji.

Po doplnění obrázkem uznávám, že tam není problém. Ovšem to VDZ z tvého obrázku není zřetelné na původním;)

Hm, tak to je problém, že to nevidíš. Nebo jsem Tě nepochopil v nákresu.

K Bělidlu vyjíždí vozidlo Na Táboře, do ulice K Bělidlu zajíždí vozidlo z ulice Na Táboře, to jsou dvě auta, každý musí mít pruh minimálně 3,5metrů. Pak je ostrůvek, dejme tomu, že 1 metr, ještě se tam musí vejít vozidlo z Klopotovské, které odbočuje vpravu. Zkrátka se tam nemůžou vejít. V místě, kde je slovo K Bělidlu se musí vejít tři jízdní pruhy.

zde se nevejdou.

Posouzení křižovatky #5

Milane, to, co jsem načrtl, je bez měřítka. A 3 pruhy v ulici K Bělidlu v místě nápisu nejsou vůbec třeba, z Klopotovské se tam odbočuje natvrdo na přednost. Že jsem nakreslil šipky takhle je jen ilustrační, i velikost žlutého ostrůvku je ilustrační. Rovněž předpokládám, že ta tmavší plocha v místě odbočení vpravo z Klopotovské K Bělidlu není oddělena obrubníkem a jedná se o vozovku. Pokud se pletu, vysvětli mi to.

Pavle, dej přednost je teď jedno, ale v tom místě musí být tři pruhy, udělej si model, dej tam tři auta a... nevejdou se. Z Klopotovské se nějak musí dostat do K Bělidlu.

Posouzení křižovatky #6

Milane, už jsem napsal, že současné řešení je správné, jen je zkreslený ten původní obrázek, kde není dostatečně zřetelné VDZ.

Pokud se mého návrhu týká, mohli bychom tu debatovat donekonečna a to je zbytečné. Pokud není šance se sejít na místě a vysvětlit si celou situaci (jako že není), ukončil bych debatu a dále v ní nepokračoval

Pavle, ale já jsem četl toto:

Špatné dopravně inženýrské řešení křižovatky.

že současné řešení je správné

kde není dostatečně zřetelné VDZ.

Takže znova namalovat a bude to OK.

OK, souhlasím s Tebou.

hodnocení

0x

Konstrukce křižovatky je tak neobvyklá, že s ohledem na bezpečnost, bych zakázal odbočení a otáčení z Klopotovské ulice, vlevo.

honzic
15.01.19 01:18
hodnocení

0x
Posouzení křižovatky #7

Ano, zapomněl jsem i na tuto variantu, ale Vy jste to namaloval správně, v tomto obrázku. Že to je jednoduché i bez přestavby křižovatky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]