Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevím, jestli jsem jel na červenou

Od: semafor odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, dnes se mi stala taková nepřijemnost, jel jsem na jednouché, přehledné křižovatce ve tvaru písmene X se semafory, kdyby tam nebyly semafory tak bych byl na hlavní, která vede rovně a křižuje ji vedlejší silnice.

Chtěl jsem jet rovně (jako by dál po hlavní) a blikla mi oranžová, asi bych to ještě projel, ale protože jsem věděl, že za mnou nic nejede, tak jsem pro jistotu trochu prudčeji zastavil. To by nebyl problém, čekám na červené sleduji semafor a čekám na změnu. Ta když nastane tak se tedy rozjedu a po projetí křižovatkou vidím ve zpětném zrcátku, že vozidla v protisměru mají stále červenou, oranžová a zelená se jim rozsvítila až odhadem 7 sekund poté, co jsem tou křižovatkou projel. Což mě bohužel znejistilo.

Moje otázka tedy zní, může se stát, že by se jednomu směru rozsvítila zelená dříve, než druhému?

Protože jsem pozorně sledoval semafor a jel jsem na zelenou, ale jelikož tyto úkony už mám jaksi zautomatizované, tak jak jsem již zmínil, pohled do zpětného zrcátka mě bohužel znejistil a teď bohužel nemám jistotu, že jsem na tu zelenou skutečně jel...

Doufám, že můj popis situace nebyl úplně zmatený.

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

3x

Aha tak ted už chápu proč někteří na zelenou pořád stojí oni čekají až budou mít zelenou i auta z dalšího směru to mě teda nikdy nenapadlo, ale zase mne napadá zda by takoví tupci měli mít řidičák;)

achjo
hodnocení

3x

Je to běžná věc, zejména pokud je tam odbočovací pruh do leva.

Znám takové křižovatky. Na jedné například je možné z jedné strany jet současně rovně a odbočovat vpravo i vlevo, a v protisměru se v levo neodbočuje. Zelená naskočí tam, kde je možné odbočit vlevo a až vozidla, která vlevo odbočovala odjedu (řízeno čidly ve vozovce), tak se rozsvítí zelená v protisměru, ale červená naskočí na obou stranách současně.

hodnocení

2x

Pokud jste zrovna třeba nepsal SMS a věnoval se dopravní situaci, nepřehlédl se a vjel do křižovatky z kteréhokoliv směru na zelenou (hlavní ani vedlejší v tom případě neexistuje), nemáte se čeho obávat. Samozřejmě - v protisměru může svítit něco naprosto jiného, než ve Vašem směru. Je to celkem běžné. Vás zajímá pouze "váš" semafor. Semafor v protisměru, ani žádný jiný se Vás netýká.

hodnocení

2x

Může a docela často i stává

hodnocení

1x

Nějak nechápu, co tě znejistilo. Máš asi problém s úsudkem nebo co... Jel jsi na zelenou, ale protisměr měl červenou a tak tedy nevíš, jestli jsi nejel na červenou? Třeba by pomohl psycholog?

hodnocení

1x
Je to naprosto běžné. Některé křižovatky mají indukční smyčky a "poznají" že v pruhu nejsou a nepřijíždějí vozidla a další zelená naskočí dříve než v opačném pruhu.

xenofob
hodnocení

0x

No já mám jiný problém, já se na tu zelenou na té hlavní rozjel, relativně pomalu...a výrostek v prostisměru také, bohužel prudce, navíc on poté odbočoval vlevo do vedlejší a domníval se, že když má tu zelenou, nemusí mi dát přednost...Můj passat totálka,. Berlingo jeho otce totálka...kdybych na tu oranžovou přidal, bylo by vše ok...ani slušná a opatrná jízda někdy nepomůže

jurajjuraj*
hodnocení

0x

a co resis? stala se nehoda? NE dostal si pokutu? NE tak co resis

hodnocení

0x

Je úplně jedno, zdali protijedoucí jel na červenou. nezkoumejte jiného.

Klidně může mít zelenou o 2 vteřiny dříve, nežli Vy. Tak jak je to v Pardubicích na křižovatce u nádraží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]