Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám několik dotazů k pravidlům silničního provozu.
1. Při odbočování smí řidič omezit vozidla jedoucí za ním, ale už nesmí omezit řidiče na silnici, na kterou odbočuje - je to pravda?
2. V případě 2 a více pruzích na komunikacích platí v obci souběžná jízda - platí i v případě, že je v obci silnice pro motorová vozidla nebo dálnice (tj. obcí vede dálnice a na dálnici je značka začátek obce)?
3. Pokud řidič na silnici o 3 pruzích přejíždí z levého pruhu do prostředního, dává přednost řidiči, který do prostředního pruhu přejíždí zprava.
Jedu v levém pruhu. Dám znamení o změně směru jízdu, kouknu do zrcátka => zprava nikdo znamení o změně smeru jízdy nedal.
Zahájím tedy přejíždění do prostředního pruhu. Pokud by se teď někdo rozhodl přejet z pravého pruhu do prostředního, tak já už zahájil manévr, takže už bych mu přednost nedával?
1. Při odbočování smí řidič omezit vozidla jedoucí za ním, ale už nesmí omezit řidiče na silnici, na kterou odbočuje - je to pravda?
2. V případě 2 a více pruzích na komunikacích platí v obci souběžná jízda - platí i v případě, že je v obci silnice pro motorová vozidla nebo dálnice (tj. obcí vede dálnice a na dálnici je značka začátek obce)?
3. Pokud řidič na silnici o 3 pruzích přejíždí z levého pruhu do prostředního, dává přednost řidiči, který do prostředního pruhu přejíždí zprava.
Jedu v levém pruhu. Dám znamení o změně směru jízdu, kouknu do zrcátka => zprava nikdo znamení o změně smeru jízdy nedal.
Zahájím tedy přejíždění do prostředního pruhu. Pokud by se teď někdo rozhodl přejet z pravého pruhu do prostředního, tak já už zahájil manévr, takže už bych mu přednost nedával?
7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
0x
to záleží na postavení vozidel, ale podle mě pokud už jsi částečně najetý v pruhu tak platí pravidlo o jízdě v jízdních pruzích-změna.
Napsal jsmem ze neni? Pta se kdyz zacne prejizdet do pruhu a zprava do nej zacne posleze najizdet auto...
Napsal jste" "...už jsi částečně najetý v pruhu tak platí..."
ale to platí celou dobu, nikoliv když je částečně najetý. Takový pojem zákon nezná a Vaše vysvětlení je matoucí.
No dobre ale bavime se o konkretni situaci. Auta v levem davaji prednost zprava a pokud pred zapocetim manevru v zrcatku nevidim zadne auto blikajici vlevo tak prejedu a v tu chvili uz prece nikdo nemuze vynucovat prednost a musi se chovat dle zakonu o jizde v jizdnich pruzích. Tak si to vykladam ja. A pokud to tak neni, tak uz plati jen pravidlo prvni bere.
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]