Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
zajímá mě čistě teoreticky pár věcí. Je nějaký rodzíl v zadních pružinách na 1.3, 1.6 a 1.9 a případně na kombíka a na hatchback? Například když dám kombíkový pružiny na HB, tak jestli bude zadek víc tuhý nebo se zvedne? A nebo jestli je rozdíl v tlumičích. Myslím teď čistě jen na zadní nápravu.
Děkuji...
Zadní rozlišují hatchback, kombi, vanplus, favorit pickup,těžký terén.
Poslední dva zvednou zadek dost ideálně kombíkům (2-3cm)
Kombi jsou tlustější a tím tužší, ale díky nízké váze HB je na nich i zdvih cca 2cm.
Sám mám pera s combi na HB.
Combi má delší PUR dorazi a i jiný tlumič.
Zvednout zadek se dá i převařením opěrné misky na noze tlumiče . Tvrdost zůstane zachována.
Přední pera 1.6 a 1.9 jsou vesměs o tuhosti.
Opatrně na HB,aby se špatnou konfigurací nevyletěl zatáčkou s nerovným povrchem.
Pružiny z pickupa jdou napasovat na kombíka? Já myslel,že tam je úplně jiné řešení zadní nápravy?
Favorita zadek jsem měl zvednutý lešeňovou trubkou,vevařenou mezi dvě opěrné misky,celkem prasárna. Felicii jsem zvedl celou silonovýma podložkama,to mi přišlo jakžtakž fajn. Navíc to bylo snadno demontovatelné kvůli STK...
Favorit pickup má pružinu s tlumičem uvnitř.
Fel pickup to je spíš caddy náprava. A pěkně naprd. I když zvedneš Fel pickup, tak se v terénu stejně zasekneš o spodní uložení pružin, které je dost nízko u kol. No naprd.
Aha. Už je to pár let,co jsem ty káry měl a řešení favorita si už nepamatuji,jen tu feldu. A měl jsem za to,že mají zadní nápravy stejné,no. Zvedal jsem je,protože jsem ty auta občas přetěžoval a také,protože se mi to líbilo. V terénu jsem necoural.
Taky měl díky tomu Favorit nižší užitnou hmotnost. Díky FelPick nápravě se mohla zatěžovat více, ale něco za něco no.
Velkou výhodou je i u Pickupa Favorita sehnat snadno vnitřní plechy podběhů, kde jsou tlumiče. Jsou totožné s všemi modely FAV díky totožné nápravě ze všech FAV. Fel Pickup plechy zadní podběhy jsou jen pro ni a pro caddy 97. Dnes nesehnatelná věc a všichni to látají podomácku jak to jen jde a nejvíc to shání lidi na FUN.
VAN Plusy vycházející s combíků jsou na tom asi nejlépe co se týče dílů, ale je jich málo a dnes všechny utahané a zničené převozy nákladů a korozí.
Dnes ty pružiny různých typů sehnat je taky věc. Já šel do nových švédských Lesjofor na combi heavy duty. Jednou jsem musel montovat přední vika a pero se při zatížení auta na zem deformovalo ke středu tlumiče a ničilo perem doraz. Prostě se pružina bortila do strany a nedržela tvar. CS Germany jak který kus je dobrý.
Na Fabii 1 jde dnes dobře poshánět i ty pružiny pro špatné cesty v originále (zvedne dost předek jako na Fávu v origu). Na Fel už ne. Jen ty druhovýrobní švédy.
gum > Najezdil jsem s feldou pick-up přes 400tis km a nikdy jsem se o zadní nápravu nikde nesekl. Dokázal jsem odvést paletu s dlažbou, která měla cca 1,2t. Což je tedy 2x více, než je nosnost. A ještě to pérovalo. To bych do jiné feldy nedal.Hlavní výhoda té zadní nápravy byla, že pružiny byly mimo tlumič, kde to standartně hnilo. Tady pouze upadlo vrchní uložení tlumiče a mohlo se pokračovat v jízdě.
> sám jsem byl svědkem takového naložení (souhlas a vím co dovede), ale jeď do lesa na dřevo. Po dešti, měkké hluboké koleje nebo mezi stromy přes kořeny. Fav hatchback bezproblému projel, ale Felda pickup za mnou zapadla o zadek a blbě se vytahovala fávem Samosebou je to o vybrání trasy a terénu a vědomí, že na to auta nejsou určena.
Dneska to žádný Roomster nenahradí nebo caddy krom asi allroada, ale nemohu posoudit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.