Nejste přihlášen/a.
A zarazilo mě, že je olej na měrce černý jak bota.
Je to ok? Celkem mě to desi. Můžu s tím zatím jezdit nehrozí problém?
Auto je na diesel
1.6 turbo motor
Já jen pro klid duše dodám, že to není na škodu.
Olej zbarví jednak starej olej, protože veškerej se vypustit nedá a pak usazeniny v motoru.Jedna z vlastností oleje je krom mazání především čištění.Olej nedovoluje usazeninám se usadit a zasrat motor.
Třeba u benzína, pokud je dodržován interval, tak olej je "čistej" , ale někdy po výmeně hned zčerná, protože nebyl dlouho měněnej olej a novej strhává usazeniny v motoru.
U nafty to ještě obarvují saze.
Takže by se dalo říct, že černej olej je známka toho, že olej v motoru funguje tak jak má.
1x
0x
A hlavně měňte olej co 15 000 km nebo po jednom roce (má-li auto ještě prodloužený interval výměny oleje 2 roky/30 000 km, nechte si to předělat na pevný interval rok/15 000 km).
Olej bude levnější a motor spokojenější. Tak ať to jezdí.
0x
Pokud tam chybělo 0.8 litru, nespal bych
Také by mohlo jít o původní náplň z výroby...jsou lidé co nioc neřeší a autem klidně najedou 80 tisíc km bez servisu...pokud je to váš případ, také bych nespal
0,8 může být u běžnejch aut rozdíl mezi spodní a horní ryskou na měrce, takže nic drastickýho.Ale už jsem zažil motory, kde se dolilo 4 litry oleje - Transit s náplní 6,2 litrů...nebo měl motor v sobě jen 1 l místo 4l - Fiat atd. atd.Samozřejmě pokud je náplň v motoru kolem 3 litrů a chybí z něj 0.8, tak olej rychle degraduje a je to jiný, než když má náplň přes 6 litrů.Nicméně pro některý třeba vysokootáčkový motory s malou náplní je i takovýhle množství smrt.Třeba u některejch V6 s malou vanou, kde může dojít k odlití oleje ve vaně - 3.0 Duratec, Nissan 3.5 V6 atd...
lidi jsou dobytek, stejně tak přetahování intervalu.Obvzláště u moderních motorů s dlouhejma intervalema a motorama napěchovanejma turba a DPF to je prostě bomba přetáhnout olej o půl roku a 5000km ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.