Nejste přihlášen/a.
Vyhláška suše praví: ,,Vozidlo jedoucí po kruhovém objezdu má přednost". Samozřejmě kde je toto označeno dopravní značkou ,,Stůj, dej přednost" nebo ,,Dej přednost" a ,,Kruhový objezd". Otázka ale zní: Co je považováno za vozidlo jedoucí po kruhovém objezdu? Je to vozidlo, které se už nějakou svou částí obrysu nachází v kruháku, nebo vozidlo které je celým svým obrysem v kruháku? Jak známo, kruháky rostou jak houby po dešti a ne všechny svojí stavbou a velikostí vyhovují dnešní dopravě. Účelem kruháku je jakýsi retardér, který by měl snížit rychlost projíždějících vozidel a tím zmenšit riziko či následek střetu. Každý se už ale setkal s kruhákem, který lze projet v přímém směru bez korekce volantem. Řidič - divoch znalý poměrů, tak projíždí kruhák plnou rychlostí a hlídá si pouze svojí levou stranu. Bohužel řidič přijíždějící zprava, ač do kruháku žačne najíždět jako první, nemá moc možností střetu zabránit. Hlavně kde mu výhled vlevo brání nějaká překážka např. dům, křoví atd.
Především: Vyhláška nepraví ani suše ani jinak vůbec nic. Zákon č. 361/2000Sb. v §22 odst.5 pak hovoří naprosto jasně. Chápu vámi popsanou situaci, ale bohužel v okamžiku střetu jeden z řidičů ("divoch") už jel po kruhovém objezdu, kdežto druhý na něj teprve vjížděl. Zkuste si pozorně přečíst výše uvedený § a přestaňte vymýšlet zamotané nesmysly.
Také už jsem se setkal s "vypatlancem", který mi nedal přednost, když vjížděl na kruhový objezd a dokonce si za mnou dojel aby mi vysvětlil, že on už byl na kruhovém objezdu a tedy přednost jsem mu měl dát já. Tak jsem mu doporučil aby odevzdal ŘP a zopakoval si celou autoškolu, protože při současném stavu jeho vědomí je pro ostatní účastníky provozu na PK extrémně nebezpečný.
Jak správně napsal Satam, tuto situaci řeší zákon. .Nikdy neřeší předek zadek střed vozidla, ale vždy vozidlo. Třeba Fiat 600 a nebo návěs dlouhý 22 metrů. Hledáte problém, kde není. Případná kolize se bude šetřit individuálně, dle postavení vozidel.
Popisuje hypotetickou křižovatku, jakou si představujete. My jí ale musíme vidět. Dejte konkrétní GPS místa, pak se můžeme přesně vyjádřit.
Chtěl bych reagovat na příspěvek váš a pana "satam". Zdaleka nejsem právník, ale domnívám se, že vyhláška či zákon řeší vše pouze obecně. Případ řeší policie za využití těchto. Problém hledám, protože dle mého existuje. Sám na jeden upozorňujete a to Fiat 600 a návěs 22 metrů, kterému by pod zadní kola napochdovala rota vojáků, než by kamion natáhl svou délku do kruháku. Kde je tedy ta pověstná hranice? Popíšu tedy můj dotaz ještě jednou: Kruhák malého průměru, kde z jednoho směru lze tento projet přímo bez korekce volantem. Pro lepší argumentaci, je kruhák snímán kamerou. Na kruhák vjíždí z prava k onomu přímému směru auto. Když je zhruba předními koly v kruháku, blíží se v přímém směru auto jedoucí byť jen 50 km/hod. (t.j. asi 14 m/sec.). Auto je zjevně v daném okamžiku před hranicí kruháku (viz kamerový záznam). Oba pokračují a dojde ke střetu uvnitř kruháku.
Zasílám vám GPS konkrétní křižovatky - N 50°2115"; E 13°4819" - na které se už stalo několik nehod. Zároveň chci říci, že nechci řešit konkrétní nehodu, ale upozornit na jistý problém. K popisu kruháku: přímý směr je z ulice Josefa Fouska do ulice Fugnerova, zprava je výjezd od autobusáku a alberta. Výhled tomuto řidiči zakrývá křoví do ulice Josefa fouska
Miloši, klidně reagujte, v pořádku, klidně povedeme polemiku. Jen ale nevím nač se ptáte přesně. Ne vždy vzniklý problém řeší policie. Na Vašem malém kruháku může dojít ke kolizi, pokud někdo poruší pravidla. Kdo a kdy porušil něco ve Vašech nehodách, nedokážu odpověď. Ale věřte, že zákon někdo z nich nedodržel. Přiznám se, že nevidím na Vašem kruháku, který není tak malý, žádný problém. Zkuste položit jasněji otázku, či problém, věřím, že ho spolu vyřešíme.
Hypotetická situace, ne kterou nejde odpovědět správně. Páč vždy si někdo vymyslíme malinký rozdíl.
Asi by bylo vhodně doporučit každému, aby si nastudoval, co je dání přednost v jízdě. Páč může být na stejném méstě jednou takové vozidlo, a klidně projedu, jindy tam bude jiné a nelze projet. Opět zdůrazňuji, vždy se musí postupovat individuálně.
Honzo, je úplně jedno kdy, je zahajena jizda po kruhovem objezdu=prednost
páš Vaše = nemá logiku. Páč vjezd na kruhák, není automaitcká přednost. Nelze přesně na metr stanovit, kde je ta hranice, po které pátráte. Dej přednost je něco jiného.
Teda Milane, ty bys mohl být chytrá Horákyně.Musí přece existovat nějaké kritérium, které určuje, které z vozidel má přednost v jízdě. Zcela určitě je to vozidlo, které už jede po kruhovém objezdu. Podle definice "dání přednosti" však mohu takovému vozidlu "dát přednost" tak, že před něj na kruhový objezd klidně vjedu, pokud jede tak pomalu, že ho tím nedonutím náhle změnit jeho směr nebo rychlost jízdy.
Toníku, nemůžu být chytrá horákyně, páč nemám prsa, ale jsem chytrý Milan, který zná předpisy. Proto se nedivím různým situacím a značením, páč mají svoji logiku a právo. Jen jednou jsem zažil protiprávně umístěnou značku, kdy byla v HK umístěna 90tka..
Opět jednou debata na úrovni
Pokusím se problém osvětlit na zjednodušeném příkladu. Pro něj si příslušný úsek kruhového objezdu narovnáme do formy přehledné klasické odsazené křižovatky s hlavní a vedlejšími komunikacemi podle schématu na obrázku včetně částečně imaginárního dopravního značení. Pak vozidlo, přijíždějící po vedlejší komunikaci 2, musí dát přednost jak vozidlu, přijíždějícímu po hlavní komunikaci 4, tak i vozidlu, přijíždějícímu po vedlejší komunikaci 1, pokud tato vozidla pokračují po komunikaci 3. Asi nikdo nebude polemizovat o tom, zda vozidlo z komunikace 2, které již "částečně" vjelo na hlavní komunikaci, má přednost před vozidlem z komunikace 1. Samozřejmě ji nemá. A nyní tuto křižovatku "ohneme" do tvaru části kruhového objezdu a máme úplně jasnou modifikovanou situaci podle mého schématu.
Polemika o tom, v kterém okamžiku svého pohybu vozidlo "získá přednost v jízdě", popř. v kterém okamžiku svého pohybu vozidlo ještě nejede nebo již jede po kruhovém objezdu postrádá smysluplný efekt.
Honzo, A tak mi vysvetli, kdy ta prednost vznika, kdyz ji podle tebe vjetim ma keuhak automaticky neziskam
Zde nejde stanovit přednost dle (ne)vjetí do kruháku, ale dle momentální situace v provozu, dle vzdálenosti a rychlosti vozidel od sebe. Jak jsem již napsal, jednou zleva pojede potah, jindy rychlý motocykl a vždy to bude jinak.
Asi bychom museli stát spolu na stejné křižovatce pak se určitě shodneme.
Kruhový objezd lze chápat jako normální křižovatku.Pak do křižovatky mohu vjet jen tak,abych neomezil,nebo dokonce neohrozil ostatní vozidla.Pokud do ní vjedu bez ohledu na vozidla,.přijíždějící zleva,mohu tím způsobit havarii.Pak se posuzuje,zda jsem přijíždějící vozidlo ohrozil.nebo on nedovolenou rychlostí ohrozil mne.Totéž se bude posuzovat na kruháči.
JABRAKA
Přečti si prosím tě Zákon a přestaň tu blekotat nesmysly. "Dát přednost" vůbec nemá nic společného s "omezením" a "ohrožením", "Dát přednost" znamená "povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy" - citace §2 písm. q) z. č. 361/2000Sb.
Při případné nehodě se pak posuzuje opět něco úplně jiného, a to porušení ustanovení zákona a míra zavinění jednotlivých účastníků.
Za vozidlo jedoucí po kruhovém objezdu je považováno takové, které po něm jede. Na to není potřeba dalšího výkladu.
Přednost v jízdě není ovšem absolutní. Vozidlo, které má mít přednost můžete omezit tak, aby nemusel náhle zastavit nebo měnit směr jízdy. Míra zavinění střetu by záležela na okolnostech vyšetřování nehody a také na tom, co budete říkat policii. On ten divoch taky musí jet tak, aby nevzniklo nikomu nebezpečí a ne vlítnout do kruháče hlava nehlava a ostatní mi vlezte na hrb.
Kruhový objezd je soustava křižovatek s předností danou značkami. Značka Kruhový objezd (dnes) řeší pouze povinné odbočení vpravo a neblikání při vjíždění a kroužení. Jinak by mohla být nahrazena tím Povinným odbočením vpravo. Taky naznačuje možnost objetí v případě neúspěšného hledání správné odbočky ..
Dobrý den, píšete: "Vozidlo jedoucí po kruhovém objezdu má přednost.", tak bych řekl, že je tím myšleno celé vozidlo. Jinak by bylo uvedeno: "Vozidlo jedoucí částečně (z části) po kruhovém objezdu má přednost." Zdravím!
Je fakt, že někde jsou kruhové objezdy budovány zbytečně - příklad Roudnice nad Labem, nový kruháč nad náměstím směr ke Krobiánovi. Jinak bych řekl, že rozhodující pro přednost je to, kdo dříve překročí předkem vozidla (na jeho délce nezáleží) hranici kruhového objezdu. Na kruháči jedu vždy doprava, takže musím sledovat především vjezd vlevo ode mne a pokud tam už někdo "strčil čumák", tak mu musím dát přednost a vjet tam až za ním.
Toníku, zase se mýlíš, "už někdo "strčil čumák", tak mu musím dát přednost a vjet tam až za ním" Zkus mi sdělit, jak se dává přednost.
Jasně, máš pravdu, jen se musíš rozhodnout, zdali tvoje reakce je taková, že můžeš jet, nebo dát přednost. Ale vždy z momentální situace. Páč náklaďák pojede pomalu a klidně můžu jet, aniž bych porušil přednost. V jiném případě nepojedu, páč on by byl ohrožen mým konáním. A klidně obě vozidla jsou vždy na stejném místě,
Velice jednoduché řešení,
Dobrý den, vyhláška na to žádná není, je to zákon 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. A také projektantské normy znají jen pojem okružní křižovatka, kruhové objezdy se nenavrhují, nic se neobjíždí, to je nesmysl, chci jen případně změnit směr jídy na křižovatce, a jsou různé druhy křižovatek - styková, čtyř-a víceramenná, okružní, mimoúrovňová - různých druhů.. . Ale projektanti jsou snad ještě stavební nebo dopravní inženýři, a "snaží" se ctít normu, tedy navrhují okružní křižovatky, zákon, počítám, vymysleli právníci, proto se OK říká KO - čili kruhový objezd - logiku v tom nevidím, ale dejme tomu.
Na té Vaší konkrétní OK to je projektantská chyba zcela zásadní (nevím, co za ocas..) toto mohl schválit a nechat postavit, aby Fouska-Fugnerova byla takřka průjezdná plnou rychlostí. A vůbec tu křižovatku takto umístit.
To máte podobné jako říká zákon něco o odstavném pruhu na dálnici, je to jen zpevněná krajnice, nic víc. Někde má tak malou šířku, že pro odstavování vozidel je skoro nepoužitelná... atd. atd.
A takto to máte. Nebude-li nějaká revoluce v takovýchto záležitostech, pak berte pochopitelně vážně rady kolegů, kteří Vám poradili výše, můj souhlas s nimi... Ondra
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.