Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maringotka-karavan-jejich přeprava bez RZ

Od: diesel® odpovědí: 17 změna:

Nikdy mne nezajímala legislativa týkající se "pojízdných"obydlí (karavany -obatnáky za OA, maringotky-přívěsy za NA či traktor.) kamarád si chce pořídit na zahradu buďto klasickou maringotku nebo starý z evidence vyřazený karavan a mne se ptal jak je to s případnýmn převozem uvedeného,Nevím jestli lze na karavan či maringotu bez RZ vydat převozní RZ aby šlo převezt po vl ose.osobně myslím že toto nepůjde jen na odtahovce na NA nebo na přívěsu..

Dotaz tedy zní-převozní číslo (RZ) nebo na "korbě "(odtahovce atd).

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

" B"je správně. Něco, co je odhlášené, nemůže na silnici, ani dočasně. Mně to tedy přívezli po ose, ale legální to nebylo. Ona taková legální přeprava maringotky může být dražší, než maringotka samotná.

doplněno 23.12.18 00:59:

Tak mě to tak zaujalo, že jsem se do problému poněkud ponořil. Přes různá fóra včelařů, bagristů a dalších jsem dospěl k

§ 25 odst. 6 a 13, Zákona 13/1997 (Zákon o pozemních komunikacích)

Teoreticky by to mohlo jít přes povolení zvláštního užívání komunikace, ale musí to táhnout traktor. Administrativně to taky nebude zrovna jednoduché, záleží, co to bude za krabici na kolech a jak bude naložen příslušný úředník.

cspsd.cz/...

zakonyprolidi.cz/...

hodnocení

2x

Určitě ne na značkách, páč to nelze. Jedině na podvalníku.

doplněno 23.12.18 22:06:

Převozní můžou být pro vozidlo, které může být provozováno na pozemních komunikacích. To znamená, že měli techničák, mají TK a podobně. To určitě Vaše maringotka nemá.

hodnocení

Jj já si to taky myslím že jinakl než po vl.ose ale ptal jsem se jak je to s převozními .Makonec kamarád ani neřekl odkud danopu věc má vyhlédnutou! Takže zatím jen teorie neboť on je takovýsvérazný takže abych jej připravil že převoz bude o něco dražší než za NA či OA!

hodnocení

Tak to je jasné-jednou zrušené.ale pokud dotyčný karavan ,maringotka nikdy nebyla v registru,jakože spíše maringotek takových může být většina z těch co je možné porůznui zakoupit.Jinak nelegálně -ano pokud je to nekde mezi Horní Dolní a Dolní Vyšší pak po ose ano ale mezi třeba TR a PE? to je dost o hubu,teda řidičák a kt omu asi ještě pěkná pokuta (raději jsem nezkoumal a rovnou to dotyčnému rozmluvil-nevím kde to sehnal teda pokud sehnal)

Teoreticky i když taky nelegálně, půjčit od někoho značku z podobného typu. Jasný při lustraci bude průšvih. Ale pokud to naprvni pohled bude nějak vypadat, bude to svítit a mít SPZ. Přeci jen to pak není takový lapač na příslušníky.

danys*
hodnocení

0x
Některé stroje TP neměly. Pak jim musí být vydano osvědčení stroje a na základě toho pojistit a může na silnici. Jestli by to šlo u maringotky nevím.

xenofob
hodnocení

0x

nejrychlejší je přeprava nákladním vtrulníkem Chinook...za jízdu s vozidlem bez RZ hrozí zákaz řízení minimálně na 6 měsíců

převozní RZ vydává oficiální prodejce k vozdlu, schválenému pro provoz na veřejné komunikaci, co není schvýleno to tam nesmí, i kdyby to vypadalo jako klasická maringoka...schválení se dokládá DOKLADEM

hodnocení

Děkuji za dobrou radu.a tím předpokládám že Boeing CH 47 Chinook vlastníte když jste jej zmínil a až to bude aktuální kamaráda nasměruji na Vás aby si toto objednal !

asd1

Jestli má tu maringotku 1:48 tak asi není problém ;)

Maringotku vzduchem zásadně tímhle ;) :

jaroslavbures
hodnocení

0x

maringotka- karavan jejich přeprava bez RZ.

hodnocení

A kde máte radu? Pokud neumíte poradit, tak sem raději ani nepište-jinak je to už pár let a je VYŘEŠENO!

tomasotc

Skoda, ze vetsina dotazu na forech konci tim, ze se to vyresilo, ale autor dotazu uz to forum nepotrebuje, tak ani neda vedet, jak se to vyresilo, Jestli umrtim kamarada treba...

Me totiz zaujalo, ze jedna firma, tusim z Berouna, prodava karavany a v jedne vete pise ,,nelze prihlasit" i ,,prevozni znacky zapujcime". Coz uplne nechapu se priznavam.

hodnocení

Máte smůlu -autor dotazu tedy já jsem zde stále aktivní ale nepočítall jsem s tím že někdo z odpovědí nepochopil jak na to!

Pokud inzerují převozky tak to asi mají ošetřené!Zeptejte se jich přímo,zde to zřejmě nikdo neví a kdo je přitentočkovaný tak takový zůstane.Někdo se s tím nepáře a přetáhne i bez RZ .

tomasotc

Smulu? V cem? V tom, ze rikam, ze jste nenapsal, jak si kamarad nakonec poradil?

Jinak ze se neco semtam pretahuje bez dokladu je jasne, ale ja mam Beroun 320 km :D

k2

@diesel+tomasotc: prevozni/trvale manipulacni znacky toho snesou hodne. Pokud je vystavi nekdo, kdo na to ma opravneni (razitko)-to ma kdejaky prodejce aut, tak je to v pripade bezne kontroly PCR "neprustrelne". Pokud se nestane nejaky pruser a moc se nevytrubuje, na co vsechno se znacky (vy)davaji, tak to problem neni...

tomasotc

Aha, diky za info. Zajimave, no :) ze si to lajznou. Ale tak dobre vedet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]