Nejste přihlášen/a.
Vlastním Škoda Fabia 1,9 TDI 74kW z roku 2002, najeto 260 tis. km a nyní mám na palivovém filtru najeto 59 tis. km od výměny a dle předpisu výrobce je interval výměny palivového filtru 60 tis. km, takže ho brzy vyměním. Přesto, že má filtr najeto skoro 60 tis. km, tak auto jezdí úplně normálně. Předchozí majitel měnil palivový filtr také až po 60 tis. km a vše bylo bez problémů. Proč tedy někteří radí měnit palivový filtr už po 15 tis. km nebo nejpozději po 30 tis. km, když filtr vydrží bez problémů i těch předepsaných 60 tis. km? Stane se něco, když se ten palivový filtr bude měnit až po 60 tis. km nebo i déle?
Ještě se chci zeptat na topení. Když mám v autě zapnuté topení, stává se, že při průjezdu zatáčkou krátkodobě topení fouká chladný vzduch, jakmile projedu zatáčku, opět začne foukat teplý vzduch. Není to pravidelné, stává se to jen někdy. Je to normální nebo je někde závada a čím je tento jev způsoben? Děkuji za info
Na palivák jsem kovářovo kobyla a měnim tak po 100 kkm (1,9 JTD) a nikdy problém nebyl.. Pokud se netankuje z rezavých kanystrů apod. tak je zkrácení intervalu zbytečné. Mmch. výměna samotná je i riziko nečistot v systému, tak je lepší nehrabat do toho víc než je potřeba...
Změna teploty vzduchu v zatáčce - to mi dělá víc aut, tak to je spíš normální. Přijde mi to jako když se odstředivou silou "přelévá" studený/teplý vzduch (mají různou hustotu)... Můžou být volné klapky a odstředivou silou se mění jejich nastavení.. (?)
mění se všechny filtry sopučasně, já měním na staré octavii TDi po 15 tisk olej + 4 filtry
nechápu na co šetříte, stojí to pár stokorun
ale klidně si ten filtr nechte večně...filtr možná vydřží i 61 tis km, ale raději měnit filtr než motor, ztrácející kompresi
To bys taky mohl měnit olej každých 2kkm, brzdovku každý půlrok, vodu v chladiči každý rok atd. atd. Pokud netankuješ bláto tak není důvod filtr měnit častěji. To už házíš perly sviním... Spíš je důležité ten filtr dát kvalitní aby to nebyl jen cedník. Častější výměna neškodí, ale je tu to riziko nečistot při výměně, dovedu si představit že na dílně foukne průvan a prach napadá do otevřeného filtru a máš to v čerpadle a vstřikách. Za mne je lepší dát autu co potřebuje, ale zase to nepřehánět...
Olej 15kkm je podle mne moc, měním po 10kkm nebo 1 rok
Oficiální servisní plán udává odvodnění palivového filtru po 30 tkm a výměnu po 60 tkm. Vzhledem k tomu, že dnes je kvalita nafty o dost vyšší než na začátku tisíciletí, tak těch 60 tkm to určitě vydrží. Tipnul bych, že vydrží o dost víc, ale doporučovat to určitě nebudu. Důvod, proč někteří radí zkracovat intervaly je ten, koncern VW k tomu někdy přistupuje dost laxně. U Fabie 1.9 TDI bych asi zkrátil interval výměny vzduchového filtru (motoru to neškodí, ale zanesený filtr zvyšuje spotřebu).
Co se týče topení, začal bych diagnostikou klimatizace, jestli neukazuje nějaké chyby. Takhle na dálku to vypadá, že klapka mísení studéného a teplého vzduchu už asi nebude v nejlepší formě. Pokud je to jen někdy, tak bych to neřešil. Mně se v létě párkrát stalo, že místo chlazení to z ničeho nic začalo topit. Je to poloautomatická klimatizace, má ale jenom jedno čidlo teploty, takže ta regulace nikdy nemůže být optimální.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.