Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu do C1 Total Quartz 9000 Future NFC 5W30

Od: rakosnicek odpovědí: 8 změna:

Prosím o profi radu na kterou bych se mohl spolehnout ohledně oleje v motoru.Mám C1 r.v 2009 s motorem 998 cm a typ 1KR .

Ja jak jsem před dvěma roky koupil nevěděl jsem co v něm je za olej tak jsem, dal na radu v servisu ,když jezdím krátký vzdálenosti s častými starty,olej: Total Quartz 9000 Future NFC 5W 30 a teď nevím jestli jsem neudělal blbost , známými říkal že tím mohu komplet zničit motor , že to je olej do naftových Fordů .

Může mi někdo zhodnotit jestli tomu motoru tento olej nevadí nebo jestli hrozí nějaké nebezpečí zničení apod. a mám dát jinej.

Zkoušel jsem najít v servisní knížce i manuálu k autu specifikaci oleje kterou tento motor má , ale bohužel jsme nic nenaš , buď blbě koukám nebo to tam není.

Tento olej co jsem tam nalil tak má specifikaci: ACEA A5/B5 - API SL/CF

Jinak olej měním zhruba po 8-10 tisících kilometrech , tj. teď to byla třetí výměna od koupě. Před měsícem jsme byli na technické a na emisích a říkali že vše super , tak sand se motoru nemohlo nic stát s tímto olejem.

Moc moc děkuji, věřím že najdu pochopení i odpověď

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Tvůj známý kecá. 1KR-FE chce totéž, co ostatní motory od Toyoty (C1 = Aygo, stejný motor má i litrový Yaris 2. generace) z té doby, tj. 5W-30 s API SL nebo novější (SM/SN), tudíž ten Total naprosto vyhovuje. toyota-tech.eu/...

rakosnicek
Moc děkuji za odpověď, tak to jste mne uklidnil ,ale známý si stejně trvá na svém a říká mi že zničím motor , nevím kde na to přišel.
praivo*

On to je olej pro Fordy, Jaguary a /..., ale to ještě neznamená, že nesmí do ničeho jiného. A zrovna 1KR-FE moc vybíravý není, měl by zvládnout od 0W-20 do 5W-40.

hodnocení

0x

Dle stránek od Totalu do Vašeho auta,resp.motoru patří tyto oleje : Quartz Ineo MDC 5W-30 ; Quartz Ineo First 0W-30 ; Quartz Ineo ECS 5W-30 ,Jinak dejte tam jakýkoliv oelej co plní spaecifikace stanovené výrobcem auta=motoru.Normy API ; ACEA a pak normu PSA !

praivo*

Normy PSA ho nemusí zajímat, protože motory KR jsou od Toyoty, ne od PSA. A když si u Totalu najdeš 1. generaci Toyoty Aygo, tak je tam uvedený i tazatelům Future NFC.

praivo*

INEO je OEM olej a Citroën jím dělá Totalu reklamu. Toyota, výrobce motoru, normu PSA nevyžaduje, takže nevidím žádný technický důvod, proč by bylo nutné ji dodržet.

Tu oborovou normu jsem psal proto že jde o Citroen a ne Toyotu,byť je to identické auto a jinak ten musí splňovat prostě normy stanované výrobcem ať již jde o motor toyoty mercedesu audi atd. a ta norma by se měla spíše dodržet než viskózní norma ta je až v další řadě.

asd1
hodnocení

0x

Je to OK. Tvůj známý evidentně neví která bije...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]