Nejste přihlášen/a.
Třetí řadu octavií s motorem 1,2 a 1,4 TSI jsme měli jako služební auta, cca 20 aut. Jedny z nejporuchovějších motorů co se týče rozvodů, všechny auta vždy po 70tis km nějaký větší problém s motorem, nakonec se to prodávalo jako 3 roky staré s nájezdem přes 200tis km, už nemělo smysl do toho cpát peníze. Teď máme všechny 1,5TSI, kde už by měl být problém vyřešen. Vcelku pěkně to jede, jak jsou auta služební, tak nikdo nehledí na spotřebu, ale já jezdím okolo 6-7 litrů/100km.
Co se týče pohodlí a komfortu, tak je to pořád jenom Octavia, ale je to spíš tím, že přesedám z osobního, které je o nějakou tu třídu výš.
no pozor...Fabia 1,2 s motorem EA211 je poruchová...potom už ne..!.a Octavia s motorem 1,4TSI je jedna z nespolehlivějších..buď jste měli nějakou špatnou sadu nebo starý typ motorů...nehledě na to, že motor 1,4 TSI 110kw sbírá po celém koncernu (škoda, seat, VW) jenom samé plusy...stačí si přečíst recenze...všude závěr stejný..."spolehlivý vůz poměr cena výkon"... nová 1,5TSI je žebrák s PDF filtrem (ano u benzinu) a variabilním natáčením lopatek. Takže žádná sláva
Zdravím.
Osobně vlastním Octavii combi 1.4 tsi 110kW, Fresh ( tedy cca jako Ambition ), takže Vám rád něco napíšu.
Zakoupena nová, květen 2017 v Autostrž ( Praha ), přestože bydlím kousek od Plzně. Byla to skladovka s výbavou, kterou jsem si představoval. Tempomat, velké rádio s dotyk. display, multifunkční volant, maxi dot, vyhřívané sedačky a mnoho dalšího, prostě žádné úplné holátko.
K motoru 1.4 tsi 110 kW, 250 Nm. Nyní mám naježděno 29000 km a jedním slovem - JSEM NADŠENÝ. Každý den mi vykouzlí úsměv na tváři. Skvělý motor. Neberte to jako reklamu, to je prostě můj pocit.
Spotřeba: Dlouhodobá spotřeba 6.2 litru ( teď v zimě ) a to se vůbec neloudám, spíše limity překračuji. V létě mimo město delší trasy, bez výrazných převýšení jezdím za 5.5 litru, když se občas snažím o eco jízdu. Ale ten motor je tak skvěle pružný ( a zejména při vyšších rychlostech - tedy nad 100km na 6 rychlostní stupeň na dálnici např. ), že si ho prostě užívám, a to se vždy pohybuju kolem 6.5 litru. Ale je jasné, že např. Porsche bude mnohem lepší , ale s těmi nezávodím. Konkrétní trasa - často jezdím Plzeň - K. Vary - je to silnice I. třídy. Když jsem jel jednou maximální eko jízdu z K. Varů do Plzně ( tento směr je do nižší nadmořské výšky ) a přísně dodržoval rychlostní limity 90 mimo obec, 50 obec. Tak jsem do Plzně přijel za 4.8 litru, což jsou dieslové hodnoty, opačný směr Plzeň - K. Vary 5,5 litru. Motor zatím absolutně bez problémů a ani s autem nic dalšího není - kromě menší dopravní nehody - viz níže. Dá se s tím jezdit na nízké otáčky, zatahuje od 1500 ot/min, ale jezdit takto je sice fajn na spotřebu, ale moc se to z hlediska životnosti motoru nedoporučuje, hrozí karbonizace - údajně. Takže to udržuju asopň na 2000 ot/min a na toho radila přeřazení na palubním počítači prdim. V minulosti jsem asi týden jezdil se zapůjčenou 1.8 tsi čipnutou na cca 130 kW, byla příbuzného. Půjčený jsem to měl, protože mi cca týden před dovčou chteli ukrást auto. Zastavil je zámek řadící páky, ale spínací skříňka byla rozlámaná. A výměna v servisu trvala dlouho. Rozdíl mezi 1.4 tsi a 1.8 tsi je poznat jen při mimozákonných rychlostech nad 130 km/hod ve prospěch 1.8 tsi, kde se objevuji jen občas. Ale 1.8 tsi bych si nekoupil, protože to je děsně složitej motor, který má příbuzný a už ho tolikrát nechával opravovat, že fakt ne. Problémy jsou studený starty, ztráta výkonu apod. On má dojem, že mu něco podělali v servisu, něco s elektrikou. Já se v tom radši nehrabu a jsem jen svědomitý uživatel.
Spolehlivost motoru: než jsem to koupil, tak jsem toho načet fakt hodně a je pravda, že jsem četl i storky o tsi motorech, které byly fakt strašidelné. Ale, podle mého názoru jsou tu tyto faktory. Tenhel typ motoru je již z řady EA 211 s řemenem místo řetězu. Strašidelné storky byly zejména o tsi motorech před rokem 2012 a to byla také jiná řada motorů. A myslím si, že je to spolehlivý motor, ale záleží jak se kdo k autu chová. Ovšem na sto procent řeknu, že je to úplně spolehlivý motor, až to budu prodávat ve 150.000 km cca a nebude tam jediná porucha. Dřív jsem měl atmosférickou 1.6 v jedničkové octavii, nalítal jsem s tím 200.000 km a to byl fakt spolehlivý motor, to můžu teď říct. Pokud by auto ( které jsem neřídil ) nemělo nehodu, kdy už to nemělo smysl opravovat, tak ho mám asi dodnes jako druhé auto. No u škodovek jsem zůstal. Ta nová 1.5 tsi nebude určitě špatná, možná i o fous lepší na spotřebu díky vypínání válců - mrkněte na spritmonitor.de , ale prej je o fous línější , ale nemám to z vlastní zkušenosti, jen co jsem četl na netu a viděl na youtubu v recenzích. Prej je to díky filtru pevných částic, ktrý již 1.5 tsi má.
Servis: Měním olej po 15.000km ( první týden v lednu jsem už objednaný na prohlídku a olej u Šmuclera v Plzni, olej byl už jednou předtím ovšem měněn ) a pravidelně leju do benzínu aditivum VIF - něco jsem slyšel o karbonizaci motoru, když jedete na nízké otáčky, takže spíš preventivně, ale občas to pořádně projedu po dálnici, profouknu tím motor, takže ok.
Závady na autě - z výroby, zatím žádné.
Ale bohužel jsem na silnici potkal blbce, kdy do mě v koloně pod kruháčem v Plzni na Roudné, při 10 km za hodinu, ťukl debil s náklaďákem - koukal na holky v tramvaji kretén prej, dodnes si myslim, že byl ještě k tomu zhulenej, dle toho, jak se choval. Odnesly to dveře od kufru - vše měněno v záruce. Promáčkl zadní dveře pod logem škoda a zatlčil motorek od stěrače, čímž prasklo zadní sklo. Vše platila pojišťovna toho druhého ( v řádech desetitisíců, cifru si nepamatuju, protože jsem to neplatil ), plus půjčili zdarma jinou octu na měsíc - to se stalo přesně před rokem. Jsem to prostě musel napsat, protože mne to fakt namíchlo )
Závěrem: jednoznačně spokojenost
PS: posílám pár foto, kdy byla ještě v "igelitu" bez značek
Ještě můžu dát zkušenost s Octavií 1.6 tdi ( něco kolem 80kW ), kterou jsem měl půjčenou, když jsem měl svojí octávku v servisu kvůli opravě dveří od kufru ( jak píši výše ).
Jen krátce k motoru a převodovce. Spotřeba super kolem pěti nebo lehce pod 5 l/100km není problém. Ale. Výkonově dostačující, ale na 1.4 tsi to prostě nemá, pružnos ta zrachlení. A co mne fakt štvalo byla převodovka ( zpřevodování ), zejména při jízdě ve městě. Když jsem jel 50tkou, tak trojka byla moc - hučelo to, protože byly vysoké otáčky, když jsem dal za 4 tak to dunělo, protože nízké otáčky. Zpřevodování mi fakt nesedělo, ale je fakt, že celej život jezdím s benzínem, takže to možná jen neumim. Jestli bych si to koupil - asi ne. Cena jako 1.4 tsi stejná, spotřeba sice o něco lepší, ale je tam filtr pevných částic a vstřiky. Jako nový auto do cca 150 -200 tisíc s tím nebude při dobrém zacházení ( kvalitní nafta a olej ) asi problém. Ale benzín je benzín - ten jede. Naftomilcům se omlouvám.
Pokud jste jezdil fabii 1,2, tak budete určitě velice spokojen. A nemyslím to ironicky. To auto s tímto motorem je fakt dobré. Smůlu na špatný kus můžete mít vždy.
Pokud by Vás zajímali moje osobní zkušenosti, tak to auto není špatné. V základní výbavě to ve své třídě - nižší střední - nabízí silně podprůměrnou výbavu. Ale nabízí nadstandardní prostor vzadu a velký kufr a na to lidé slyší. Nicméně v obrovském zavazadlovém prostoru vše lítá, protože chybí jakýkoli "simply clever" bazmek, který by tomu dal nějaký systém. K tomu zákaznicky nelogické sestavy výbavy, jako například absence tempomatu a přítomnost pověstných švihadel vzadu, ale naopak přítomnost vyhřívaných sedaček. Velký kufr je velký tahák, ale je dobré mít zkušenost i s jinými značkami, aby člověk zbytečně nelpěl na Škodě. Tempomat a skutečně automatická klima jsou na delší cesty silně návykové. Ve vyšší vybavě už je to jiná, ale cenově si to hraje už na něco mnohem lepšího, než ve skutečnosti je. Nasnadě je tedy možnost mimořádně výhodné koupě. Jinak to moc nedává smysl.
S autem jsem jezdil do jeho prvních cca 25 tis. km. Vlastní motor nabízí nadstandardní pružnost, což je jeho obrovská výhoda. Nabídne turbo. Ale pokud toto pominu, tak se objeví záplavy jiných možných aut. Jezdilo se mi s ním dobře, ale sám bych ho nechtěl. 30 tis. interval pro domácí použití je marketingový blábol. Škoda tak uměle snižuje provozní náklady, aby to vypadalo dobře. Olej je po 20 tis. černý jak noc. V tomto nájezdu bylo třeba dolít skoro 1 l oleje, což dost překvapilo. Vlastní motor je velmi pružný, ale nízké spotřeby dosahuje za cenu brutálního podtáčení. Ale nezlobme se na výrobce, snižují tak emise. To, že tak většina lidí svůj motor podtáčí a rochní si, jak mají nízkou spotřebu je jiná. Pokud se nenecháte zlákat slovy představitelů Škody, že dnešní moderní motory zvládnou klidně i 1000 otáček, ale nebudete ho podtáčet, tak se se spotřebou zázraky nedějí a bude odpovídat kubatůře.
Osobně bych ten motor nechtěl. Mimo jiné je sice krásně pružný, ale vůbec jsem se nesžil s kombinací spojky a tohoto motoru. Faktem je, že jsem 16 let aktivní řidič, měl jsem v ruce asi 7 - 8 aut různých značek a motorů a nikde se mi to nedělo.
Pokud bych si ho musel pořídit, tak jedině nové. Oktávky jsou hlavně firemní pracovní nástroje a ty olítané jsou neuvěřitelně sprasené. Ale ono když se to naleští a vymění se tomu olej, tak si ještě někdo bude blahopřát, jak dobře koupil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.