Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Životnost katalyzátoru

Od: honzaferda® odpovědí: 4 změna:
Čím je ovlivněna životnost katalyzátoru? Samozřejmě počtem najetých kilometrů. Má vliv i způsob jízdy případně městský provoz. Děkuji za odpovědi.
doplněno 01.12.18 18:11:

S autem jezdím asi 16 let. Ma najeto 140 000 km a i po velké zátěži do stoupání je výfuk černý. Přesto si nejsem vědom, že bych auto někdy roztlačoval, vždycky chytlo na první "škrtnutí". Nejsem žádný závodník ale také ne brzda provozu. Může být ještě nějaký jiný důvod, že je výfuk zasazený?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na mé Dacii Logan MCV z roku 2007 (kterou už jsem poslal dál, má ji kamarád) je najeto cca 420.000km a katalyzátor je původní. Přestože vše až na výjimky najela v městském provozu (taxislužba, ovšem s jedním řidičem), neměla dosud při emisní kontrole žádné problémy.

Přeberte si to jak chcete.

doplněno 01.12.18 18:13:

@honzaferda: Od té doby, co se přestalo jako přísada do benzínu používat olovo, jsou výfuky běžně černé. Takže nestresuj a v klidu jezdi dál.

hodnocení

0x

Katalyzátoru vadí, když se do něj dostane benzín (nespálená směs). Což se může stát snadno při roztlačování auta nebo několika delších neúspěšných startech. Když pak auto naskočí, tak to v něm blafne a může být po něm.

Vystřídal jsem asi 10 aut, některá měla najeto i přes 300 000 km a s katalyzátorem nikdy nebyl problém.

fik
hodnocení

0x

Pokud to auto není nejnovější euro 6 s filtrem pevných částic tak výfuk bude vevnitř vždy černý,s funkcí katalyzátoru to nemá nic společného. Katalyzátor přemění nebezpečné výfukové plyny na méně škodlivé-laicky řečeno-saze nezadrží.

Životnost katalyzátoru není nijak stanovena,to je čistě individuál-znám auta která mají 700 tis a katalyzátor funkční a původní

jendad
hodnocení

0x

Když jsem se zajímal o krbovky , tak jsem zjistil , že seveřani a američané dávají do krbovek katalyzátor , aby splnily emise na ruzné rychlosti hoření . Výrobci udávají životnost cca 12 000 hodin . Na diskusích se psalo cca 6 až 10 let . Jenže to jsou kamna co takzvaně nevyhasnou . Na podzim zapálíte a na jaře necháte vyhasnout. V manuálech se uvádělo velice dlouhé doby hoření - až 30 hodin . Ale pak výkon byl hrozně nízký (okolo 3 až 4kw)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]