Nejste přihlášen/a.
Dojíždím starší zimní pneumatiky (mají už 5 let...).
Brzy ráno jsem po vyjetí zjistil, že se auto chová nějak podivně. Po vizuální kontrole mi přišly přední pneumatiky podhuštěny.
Ony vypadaly podhuštěny už před tím. Výrobce stanovuje tlak na 2.3 na přední pneu. Ty jsem foukal na vzdálené benzínce na tuto hodnotu asi při +15°C. A stejně při tomto tlaku jsem viděl "boule" po bocích - myslím stav podhuštění.
Jel jsem dnes na benzínku - jinou. Kompresor má tam jinou stupnici. Dofukoval jsem na hodnoty 5-6. Takže jsem se řídil vizuálně. Ne podle stupnice. Nechal jsem mírné podhuštění (malé "boule").
No kdybych to nafukoval na hodnoty 2.3 - tak bych ještě upouštěl už tak podhuštěné pneumatiky.
Teď nevím co dál když jsem prostě od oka naufoukl ty pneumatiky. Až se oteplí ufouknout ty pneumatiky?
Děkuji
Pneumatiky se "od oka" opravdu nefoukají...to nedokáže nikdo na světe, jste asi jediný.
Samozřejmě že tlak v pneumatice se mění dle teploty, vzduch při teplém počasí má objem větší (resp.hustotu menší), při studeném (mrazivém) počasí má vzduch objem menší (hustotu větší). Rozdíl mezi pneumatikou nahuštěnou na cca 2,5Baru při 20stC a stejnou pneumatikou při cca 0stC bude nějakých 0,3Baru...při -15stC samozřejmě bude rozdíl ještě větší.
Takže zkuste zapojit fyziku a pneu dohušťujte častěji..a při měnící se teplotě.
Tlak v pneumatice se samozřejmě mění i během jízdy..resp. dle zahřátí pneumatik.
Teplota má vliv na tlak v pneumatikách, proto se tlak kontroluje na "studených" gumách, když nejsou zahřáté jízdou. Ale teplota nemůže udělat takový rozdíl, aby to bylo na gumách vidět. Já si vždycky při koupi auta nechám hned vyměnit všechny ventilky a pak se o tlak mezi přezutími na zimní/letní nemusím vůbec starat (používám stejné disky). Ještě se mi nestalo, že by guma ušla o víc jak 1 desetinku za sezónu.
Zimní gumy vypadají podhuštěné, protože jsou i měkčí. A ano, s teplotou se mění tlak, i když nevím o kolik v pneumatice, dá se to změřit. Můžeš si to ověřit na prázdné pet lahvi. Dej ji uzavřenou na mráz a uvidíš, jak se scvrkne. Stejně opačně, na mraze uzavži prázdnou petku a pak ji přines do tepla a bude po chvíli natlakovaná.
Doplním jen, že i vytočené kolo dělá pohledově divy, jak vypadá vyboulené, ale tím se nemůžete řídit. Když je přehustíte tak si snížíte styčnou plochu - jediný kontaktní bod s vozovkou i o 30%, což pokud je to běžně udávaná plocha dlaně je celkem hodně, nemyslíte. Aby jste se nezbíral v nějaké zatáčce z příkopu. Nejlépe vidíte nahuštění na manometru a pak možná podle opotřebení dezénu běhounu - pokud je rovnoměrné je +-ok pokud jsou vnitřní i vnější strana sjeté a střed je ok, jsou podhuštěné. Pokud naopak je sjetý střed a boky ok, jsou přehuštěné, ale to poznáte většinou až je tam měřitelný rozdíl po x km jízdy. viz obrázky. Mimochodem dofoukal jsem na 5-6, tož to je na hranici únosnosti pneu, na bočnici má každá pneu napsaný max. tlak, tak pozor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.