Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Mohu se zeptat jak na spotřebu paliva "vyzrát".Příjde mi že na půl/celou nádrž najezdím strašně málo km.Mohl by mi dát někdo radu jak docílit lepší spotřeby nebo případně co je na autě špatně že tolik žere ikdyž se snažím jet na spotřebu. Díky Všem BlažekJan
: Mám to podobně. Yaris 1.0 (1SZ-FE, 50 kW) 4,5 l/100 km při pomalé "eko" jízdě (mimo obec do 90 km/h), 5-5,6 l/100 km při svižné jízdě s častým předjížděním s otáčkami u omezovače (110-130 km/h). S 1,5l motorem (1NZ-FE, 78 kW) to pak je 5,6-5,8 l/100 km v případně prvním a 6,4-6,9 l/100 km v případě druhém. Vše na stejné trase (FL - Plzeň mimo dálnici), se stejnými koly (disky 6,5×15" ET45, pneumatiky ContiEcoContact 185/55/15, 2,3 bar vpředu, 2,1 bar vzadu), s přibližně 15-20 l paliva v nádrži a zátěží okolo 100 kg (já + zavazadla). Obě auta jsou bez klimatizace, 1NZ má hydraulický posilovač řízení.
Škoda Felicia 1.3mpi 40kw.No buďto do práce cca 25km tam a zpět nebo do vejdlejšího města "couračky" kolem 2-5km nebo ještě na chalupu 15km.Takže žádné velké trasy.Na půl nádrže (21l) mám nájezd cca 230km.Na plnou jsem mockrát nezkoušel ale spotřeba nebude o moc menší.
Pokud chcete zjistit skutečnou spotřebu paliva, je potřeba natankovat plnou nádrž. Další tankování pak znovu do plna ideálně na stejné pumpě u stejného stojanu. Pak se dá počítat nějaká reálná spotřeba, takhle je to +/- autobus
To jsou jen orientační odhady a značně nepřesné.
Co takhle přesně spočítat a uvést spotřebu? (Tak, jak to tu někdo uvádí přesně na desetiny litru.)
Pokud nevíte jak, tak tady je návod: Natankovat plnou, až tankovací pistole sama vypne (1/2 nádrže není nikdy přesně, tak opravdu plnou). Zapsat si stav km na tachometru, nebo vynulovat počítadlo ujetých km. Potom jezdit až do dalšího tankování a opět natankovat plnou. Zapsat si kolik benzínu se do nádrže vešlo a zapsat si stav najetých km. Z těchto údajů vypočítat skutečnou spotřebu na 100 km. Teprve potom je možné uvažovat o tom, jestli je spotřeba opravdu velká.
Doplněno: Když jse vložil příspěvek, tak se koukám, že mě někdo se stejnou radou předběhl. Nevadí, lépe 2x než vůbec.
Když jezdím nějakou delší trať,sleduji spolušoféry.Hodně z nich,jedeme v koloně.On se řítí ,aby mě předjel.Stovkou předjede,zapíchne se do kolony a prudce brzdí.Pak jede 50 km v koloně.Bržděním spotřeboval veškerou vyvinutou energii(spotřeba)
Takže jsem se naučil jezdit tak,abych za celou cestu nemusel brzdit jinak,než ubrat plyn.Jedu rychle,ale v okamžiku,kdy zdáli se čeka brždění,jen uberu plyn.Před tabulí obce jen uberu plyn abych docílil padesátku přesně u tabule.Včas přeřazuji.
JABRAKA
"...na půl/celou nádrž najezdím strašně málo km"
V tom to právě vězí. Při délce Vašich cest je vyšší spotřeba pochopitelná, navíc způsob Vašeho měření je velmi nepřesný. Rozdíl mezi zimní spotřebou ve městě na krátké vzdálenosti a třeba plynulou jízdou po dálnici může dělat i několik litrů. Spotřeba nezáleží na tom, jestli máte nádrž plnou, nebo poloprádnou, ta bude v každém případě stejná. Mám sice trochu silnější diesel, ale jezdím krátké jízdy po Praze za nějakých 12,5 l/100 km, zatím co po dálnici s tempomatem to zvládnu za 7,9 l/100 km. Spotřebu měřím pravidelně a kvůli přesnosti měření (nikoliv kvůli spotřebě) tankuju vždycky do plné.
Felda 1,3 40 kW by si měla vzít kolem 7. Pokud si vezme víc, tak máš buď neekonomický styl jízdy nebo je chyba v autě (např. vadná lambda a bohatá směs). U mne Focus kombík 1,6 - spotřeba podle stylu jízdy kolísá od 5,0 ("ekorallye" po klidné okresce, ani ne pomalu, průměrná rychlost kolem 70 kmh tj na hranici rychlostních limitů - rychleji jet legálně ani nejde) až po sportovní jízdu kdy si vezme 12. Dlouhodobý průměr mám 6,4 v létě a 6,2 v zimě. (Jen u couraček se studeným motorem nebo když je hlubší sníh tak je zimní spotřeba vyšší než v létě)
Ekonomická jízda je na delší debatu.. Stručně nemusíš se loudat, stačí jet klidnou plynulou jízdu. Při zrychlení klidně využít plný výkon, pak "šolícháním" držet rychlost, využívat setrvačnost auta, např. nebrzdit až u křižovatky, ale pomaloučku lehčím plynem zpomalovat už předem. Z táhlých kopců "palchtit" z prudkých brzdit motorem. V provozu se samozřejmě musíš přizpůsobit ostatním a jet kompromis mezi ekorallye a stylem jízdy ostatních...
Dobrý den, ta spotřeba (Vaše orientační) mi vychází na nějakých 9l/100km podle toho, co jste uvedl. Spíš bych se řídil radou ostatních, ti Vám napsali návod, jak se spotřeba nejlépe měří. U Feldy benzínové na krátké trasy naprosto normální. Měl jsem tyto benzínovky dvě, fajn auta, a jezdíval jsem s nimi tenkrát alespoň 40 km, spotřeba byla okolo 6,5l/100km (lehčí nohou a spíš na spotřebu) v létě, zimě stoupla zhruba o litr na 100km. Jezdíváte-li ještě k tomu couračky po městě, často startujete a motor jede chladný, pak ta devítka mi přijde normální. Je potřeba si též uvědomit, že ten motor už není nový, kdoví, co už zažil, opotřebený je. Méně už Vám žrát nebude.
Také 3,0 TDi tedy za mě Nissan Patrol a od 9-14l. Za 9l = lehký plyn, max 90km/h a dálnice, 14l léto s klimou město, stání na parkingu s motorem ať v autě nechcípnu vedrem, neeko jízda brzda plyn. Podobně to bylo i u 1,6 Hyundai Lantra LPG - za 9-10 ekojízda, za 14 zhovadilost na cestě XD Zima je samo taky žrout a je kua rozdíl 0°C a třeba -15°C. Za mě je to normál, staré auto, starý motor... Stejně jako je rozdíl dálnice, nebo město - časté starty, krátké trasy - tomu se říká zhoršené podmínky provozu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.