Nejste přihlášen/a.
Žádám o radu, jestli mohu dobíjet teď v zimních měsících baterii italské výroby FIAMM s názvem RENAULT NISSAN 12V - L3 EFB 70 Ah, 720 A. Baterie START - STOP, nabíječkou ABSSAR BBL 12V, 5A, která je určena jen pro tzv. olověné akumulátory 12V. Na jiné dle návodu nesmí být použita. Jde mi o to, abych baterii nějak nepoškodil a také o to, jestli si mám koupit jinou nabíječku, případně jakou. Děkuji za odpovědi. Jarek.
Ta vaše "baterie" je olověný akumulátor, takže není důvod tu nabíječku nepoužít. Že na štítku píšou o speciální technologii není pro dobíjení touto nabíječkou podstatné.
Ovšem uniká mi smysl toho dobíjení nabíječkou, když by to v pohodě měla obstarat dobíjecí soustava automobilu.
Dobré zkušenosti mám s procesorovou nabíječkou Optimate 6, návod...pokud byste uvažoval o "bezstarostném"nabíjení třeba přímo v automobilu, ...ale i mimo něj...baterie po oživení touto nabíječkou fungovaly ještě poměrně dlouho, původně byly určeny k vyřazení...Největší problém s baterií nastává při častých krátkých jízdách cca 3-5km a ještě v zimním období; baterie se častými starty vybije a krátkými jízdami se nestačí dobít, pomůže jedině nabíječka, většinou stačí jednou měsíčně. Dlouhou dobu jsem používal toto, dnes výše uvedenou nabíječku, která funguje podobně...kromě běžného nabíjení a dalších funkcí
Pokud by někomu stačilo jen "konzervační"dobíjení, může použít levnou nabíječku z Lídlu. S normálním nabíjením má problém
Noneku co myslíš tím normálním nebo konzervačním nabíjením?
Co já vím, tak ta nabíječka z Lidlu má problém s oživováním zcela vybité baterie, tu vyhodnotí jako KO a neumí ji oživit. Ale klasicky slabou baterii vybitou častým startováním a nedostatečným dobitím provozem by měla nabíjet normálně.
Normální nabíjení = proud v řádu A
Konzervační nabíjení = proud v řádu desítek mA (udržování baterie v "kondici", když auto stojí delší dobu)
A k nabíječce z Lídlu...po připojení na zpola vybitou baterii začne nabíjet proudem cca 2 - 3A, po chvíli, kdy napětí na baterii stoupne na 13,8V, klesne nabíjecí proud na 0,8A a míň a tím nabíjení trvá neúměrně dlouho (hlavně v případě, že baterii potřebuji co nejdřív oživit); pokud by nevadilo nabíjení po dobu až dvou dnů, není co řešit (v případě "dobití 20Ah"). Zkoušel jsem 3ks těchto nabíječek a u všech to bylo + - stejné...jedná se o typ s displejem
Děkuji všem za rady. Opravdu mi šlo o to, že teď v zimě budu jezdit jen tak jednou za měsíc, auto je v garáži a vím, že i když se nejezdí, baterie se pomalu vybíjí. Nebyl jsem si jist právě tou nabíječkou a akumulátorem, zda je olověný. Auto mám teprve třetí rok staré. Právě proto ten dotaz. Abych ho třeba nepoškodil. Protože všude čtu, že musí být nabíječky na tyto nové baterie s mikroprocesorem. Tolik pro pochopení mé otázky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.