Nejste přihlášen/a.
Ahoj, zná tu někdo požadavky STK na opravu nosných částí samonosné karoserie? Zajímalo by mě, jestli mi projde přeplátování dílu plechem (1,5-2 mm) a následné přivaření (MIG) po celé délce, tj. bez vyříznutí původního plechu (momentálně nemám možnost vyndat motor a hořák by se tam po demontáži kladek měl vejít, ale bruska už ne).
Jedná se o spodní stranu (+ cca. 5-10 mm do výšky) předního nosníku u 1. generace Toyoty Yaris (P1). Nový se sehnat nedá a rezne to zevnitř (drží se tam voda), takže vyříznutím z jiného auta bych si s velkou pravděpodobností moc nepomohl.
Díval jsem se do příručky technika STK, ale tam je uvedeno jen to, že neodborná oprava se považuje za závadu, ale už jsem nenašel, jestli takto nazývají jenom prasárny typu montážní pěna + sklolaminát (příp. plech, ale přilepený, ne přivařený). nebo cokoliv, co nevypadá jako originál.
Olej u kladky neřešme, těsnění mám v plánu brzy vyměnit při výměně oleje.
Noo, pamatuju si plátování Š100 ipou... a jezdilo se
Osobně bych se na toto nevrhl, nechal bych to u klempíře, ať si poradí. Tj. demontáž všeho možného a po opravě samozřejmě nástřik. STK pak opravený plech řešit nebude. Vidí, že se o vůz někdo stará a není to zmíněná pěna
Tak jak to odšalujete, udělejte komplet nástřik podvozku. Jednak to bude stejně dobré pro další 2 roky, které chcete jezdit, když už chcete investovat. No a druhak to bude znak pro STK, že vůz měl generálku podvozku a nebude šťourat do jedné části nosníku... Taky to chce po zaschnutí nástřiku projet pár kaluží a bláta... - vůz na TK má přijet čistý, ale podvozek nikdo umývat nebude :D
No jo, jenže v okolí je klempíř jenom jeden a když jsem viděl, jak (ne)provedl podstatně jednodušší opravu (práh kousek od uchycení zadní nápravy - přes díru bez jakéhokoliv ošetření nabodoval kus plechu a to ještě tak, že se to sotva po roce utrhlo a stejně jsem si to musel udělat sám), takže s tímto už za ním fakt nepojedu. A to mi ho doporučilo několik místních mechaniků... To si to radši udělám sám a buď to bude udělané pořádně, nebo sice nebude, ale aspoň o tom budu vědět.
Taky si myslím, že pokud tam bude plech přibližně stejně tlustý jako původní (+ tmel a barva/Konkor 500), tak to bude OK, resp. si toho možná ani nevšimne, ale kdyby ne, radši bych to udělal vyhovujícím způsobem napoprvé.
Jinak díky za první normální odpověď...
S nástřikem samozřejmě počítám, část už mám i hotovou. Výsledek bude vypadat přibližně jako na fotce, jenom tam bude poněkud víc neoriginálního plechu a nová (resp. rok jetá) pozinkovaná nádrž. To na fotce mělo taky být na rok a TK nakonec v pohodě, ale tam ty nosníky vypadají OK (byť tedy momentálně nevím, jestli opravdu jsou).
pokud se to opraví pořádně, tak na STK to vadit nebude ani kdyby tam byly přiznaný sváry.
Za ty díry by ale vyhodili...
Za ty díry bych se vyhodil sám, s těmi bych tam ani nejel Proto to chci řešit teď a nějak rozumně a ne tam pak den před TK dělat nějaké prasárny, jenom aby to nějak prošlo.
žádnej technik tě za opravenej nosník nevyhodí.To by mohli i za prahy, příčky, sloupky, střechy a neprošlo by nic krom novejch aut...samozřejmě oprava musí být řádná a nemyslím to jak se to zapraví.Jestli se sváry přetřou kytem, tmelem nebo nechaj být a zafláká se to bodynou...
Příčky, sloupky a střecha jsou OK a oba prahy jsou z cca. poloviny úplně nové, protože byly tak prohnilé, že mi nic jiného nezbylo... Teď už není problém za ně auto zvednout, aniž by došlo k jakékoliv deformaci, takže jsem si poměrně jistý, že s nimi problém nebude. Všechny dutiny, na kterých už nebudu nic dělat, ošetřeny olejem. Auto mám jako "daily", takže se snažím to v rámci možností dělat pořádně.
edit: Vložena špatná fotka, tu díru na první fotce jsem po dokončení prahu vyplnil kusem plechu.
tohle ti nemůžu pochválit ani kdybych chtěl...sorry, ale je to hrozný,Dej si víc záležet a olejem to nevylejvej...
Ty bys to tedy udělal jak? Udělat to tak, jak to bylo z výroby, prakticky nejde, opravné plechy neexistují a kdybych se chtěl pořádně dostat k těm vnitřním vrstvám, tak bych tu vnější musel uříznout ještě o takových 10 cm výš, což se mi zrovna nechtělo - už takto jsem nakonec musel uříznout víc, než na první fotce. O vzhled mi moc nejde a drží to dostatečně.
A co se týče oleje, tam taky nechápu, v čem by měl být problém. Vosk případnou korozi nezastaví a Konkor 500 taky zrovna vzlínavý není. Neleju to tam, stříkám to pistolí na dutiny, a olej je čerstvý, ne vyjetý (jak to dělají někteří jiní). Z dutin nic neteče a nikdy neteklo.
Viděl jsem pár příspěvků na fórech s fotkami podobných oprav a většina buď měla práh zrekonstruovaný úplně jinak, než byl původně, nebo jim chyběla jedna z vnitřních vrstev, nebo obojí, a to tam měli všichni podstatně méně koroze. Moje oprava sice má k dokonalosti daleko, ale rozhodně tam mám aspoň něco ze všech 4 vrstev a drží to.
Já bych si ty díly musel vyrobit.Dělám to tak skoro pořád.Prostě takovýhle halabala kousky bych tam nedával.Že to není vidět je mi jedno, jde o funkci, tohle funkci prostě nemá.Proč myslíš, že tam jsou ty díry a prolisy?
A dostat se dá kamkoliv.
Já používám vosk, pokud tam koroze je, tak ju nezastaví nic.
Ty plechy byly původně připevněny jedním, max. dvěma bodovými sváry (tedy soudím podle jiného auta, tady už ani nebylo vidět, že tam původně vůbec něco bylo). Když si najdeš příklady jiných oprav této části, tak zjistíš, že ostatní tam taky jako druhou vrstvu dávají jenom rovný kus plechu, případně vůbec nic (viz níže).
Ano, dostat se dá kamkoliv, aby abych se dostal s bruskou a následně hořákem k tomuto, tak bych to musel uříznout tak vysoko, že bych pak už neměl šanci to udržet pod úrovní plastového krytu, který má zakrývat celý práh (specialita NCP13), nemluvě o potížích s tvarováním vnější vrstvy (protože Yaris - u Fabie bych se toho nebál, tam je to vcelku jednoduchý tvar).
Díra předpokládám sloužila k uchycení plechu při montáži (jiný důvod nevidím, protože ty plechy netvoří uzavřenou dutinu, tj. odvětrání to být nemůže). Prolis u první vrstvy (u díry) je zjevně kvůli zpevnění spodní části, kterou původně tvořil 1mm plech a v tomto místě byla výztuha z cca. 1,2mm plechu pro umístění nůžkového heveru. Já to mám celé z 1,5mm a hever nepoužívám a používat nebudu (místo něj vozím hydraulický), tudíž jsem to vyřešil stejně MetroMPG úplným zrušením této výztuhy a navařením silnějšího kusu v místě uchycení zadní nápravy, které je zároveň pevnější. To zároveň znamená, že jsem se zbavil místa, které nejspíš může za vniknutí vody do prahu a následnou korozi.
Daniel48uk zase má lépe vyřešenou druhou a třetí vrstvu, ale nevidím žádnou výztuhu pro hever.
A co se týče oleje, tak ten právě povrchovou korozi spolehlivě zastaví, což vosk neudělá. Ideální je přímo konzervační olej (např. v Americe velmi oblíbený Fluid Film nebo český Konkor 101). Kde ještě není žádná (!) koroze, tam je lepší vosk, ale to není můj případ.
Známej vás nejspíš pustí kdokoliv jiný vás nejspíš vyrazí i po té vaší "opravě" a já osobně bych vám to sebral a poslal na vrakoviště. Jedna věc je totiž jezdit starými auty, ale v dobrém stavu a druhá věc je jezdit něčím co se rozpadne už když se na to škaredě podívám...
Otázka zněla jinak. Pokud nevíš, tak laskavě neodpovídej. A jen tak mimochodem, pokud to rezne zevnitř, tak na pohled nemáš šanci poznat, v jakém stavu to je, dokud tam není díra, případně dokud na to nevezmeš kladivo. Tohle ti potvrdí skoro každý majitel Mazdy MX-5 NB, jenom ty jejich nosníky se dají sehnat... forum.mx-5.biz/...
@mathew vám odpověděl a má pravdu. Na STK to bude 50/50. Sám to asi pořádně neopravíte a otázka je, jestli to má u auta za 20 tisíc vůbec smysl - jestli se ho spíš nezbavit. Nejde snad jen o prolezení STK, ale hlavně o bezpečnost.
U MX-5ky je to úplně jiná situace - to je aspoň auto.
stepm: Přečti si to ještě jednou, tohle není běžný litrový Yaris SCP10. Tohle je T-Sport, kterých je v ČR možná ještě méně než MX-5, a fakt to není auto za 20k (což ostatně není ani hezký "normální" Yaris). Rád bych vyměnit celou karoserii, ale právě tuto variantu je dost velký problém sehnat a ještě větší problém je ji sehnat bez skryté koroze.
Auto také není bourané a nikde není nic zdeformované. Kdyby bylo, tak bych o nějaké opravě ani nepřemýšlel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.