Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatná chladící kapalina

Od: admel1 odpovědí: 7 změna:
Zdravím,chci se zeptat,omylem jsem dnes nalil do auta do nádobky chlazení motoru špatnou kapalinu,je tam předepsaná červená G12 a já tam nalil modrou G48,ani ne půlku litrové láhve,autem jsem musel dojet domů,mám to odčerpat? Hrozí něco? Děkuji za odpověď jsem začátečník

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

0x

Když vidím, že má každé jinou barvu tak to tam snad neleju ne? Nejspíš se nic nestalo, ale odčerpáním a kompletní výměnou nic nezkazíte spíše naopak. No a taky by bylo vhodné zjistit, kde se těch 0,5l ztratilo, protože to rozhodně není standartní

hodnocení

0x

Modrá a zelená se prý míchat můžou, ale červená se mixovat nesmí - podle některých zdrojů. Také doporučím vyměnit komplet v servisu a zjistit důvod, proč jste tam musel nalít půl litru. Příčinu úbytku odstraňte, může vás to zachránit od nepříjemností v nevhodný čas.

doplněno 23.11.18 17:14:

tribotechnika.sk/...

asd1
hodnocení

0x

Ano hrozí rozleptání dílů v motoru jako těsnění pod hlavou atd. = vypustit, proplach a nalít to co tam patří. Čim dřív tim líp... Příště nejdřív zjistit co lít a když nevíš tak dolít jen destilkou. Taky hledej proč ubyla, často teče napojení hadic, vodní pumpa atd, v místě úniku to bývá berevně vykvetlé...

hodnocení

0x

Obě chaldicí kapaliny mají stejný základ (etylénglykol), liší se v použitých inhibitorech koroze. G12 je primárně určená pro moderní hliníkové chladicí soustavy, starší G48 je určená hlavně pro soustavy s železnými a mosaznými částmi. Dolitím 0,5l G48 do G12 se nestane vůbec nic, dokonce ani není pravděpodobné to naleptání a destrukce těsnicích součástí chladicí soustavy a už vůbec nic to neudělá s těsněním pod hlavou*bzum*.

Zdroj: Odborné weby.

Pro klid duše si to nechte klidně vyměnit, ale je to zbytečné vyhazování peněz;)

doplněno 23.11.18 17:05:

@dabel: Znáš víc takových případů? Z jednoho, navíc patrně s nepotvrzenou příčinou bych vůbec neděl závěr. Je to velmi nepavděpodobné.

jabraka*

Já bych asi napsal totéž,.Pokud je auto starší a hodně najeto,pak bych se nevzrušoval.

JB

hodnocení

0x
Ja mam zkušenost takovou že mu pul roku odejde těsnění pod hlavou
Uvidí sám co to časem vyvede

hodnocení

0x

nevím jak je to skutečně se smícháním různých směsí ,ale osobně bych do "červené " nelil modrou atd. a tím spíš když ani nevím co a JAK dlouho to tam je,pak bych dolli v případu akutní potřeby vodu na dojetí. Pak doma udělal důkladný proplach a nalil novou chladicí směs dle svých potřeb (osobně mám - měl jsem-ve všech třech autech G-12)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]