Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkovací místo- vyhrazení

Od: rudolf* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,zakoupil jsem parkovací místo u bytového domu.Pozemek o výměře 15m2 bude po zapsání do katastru v mém osobním vlastnictví. Chci se zeptat, jaké jsou náklady na umístění dopravního značení vyhrazeného parkování,co všechno musím doložit. Platí se za umístění značky jednorázově nebo jde o pronájem? ještě jednou podotýkám, že půjde o můj soukromý pozemek, nejsem konfliktní typ člověka a nechci na každého volat policii a odtahovku,i kdy vím, že se tomu někdy nevyhnu, protože drzost lidí nemá žádné meze. Lze vyhradit parkování přímo k bytové jednotce nebo je vázáno jen na SPZ? Pokud budu např. prodávat auto, musím značku měnit,což je nepohodlné.. děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Říkáte, že "někteří tu svoje značky o rezervaci mají" - nebylo by jednodušší se informovat přímo u někoho z nich? Určitě budou znát konkrétní požadavky, ceny atd. v konkrétním místě lépe než my.

hodnocení

1x

Rudolfe, koupíte si pozemek, nebo parkovací místo? To je velký rozdíl. Nejde o to, zdali je to soukromý, čí státní pozemek, ale zdali je veřejně přístupný. Na soukromý pozemek si můžete dát jakékoliv značení, ale pozor, nesmíte na veřejně přístupný pozemek

Víte kolik je soukromých pozemků a běžně se po něm jezdí, provozují vozidla? Nelze tam dát jen tak značku. Tu musí schválit dopravní odbor, policie a další instituce. Náklady na značku se platí za umístění a nákup značky. není to pronájem. Značka bude Vaše.

Domnívám se, že máte špatné info o pozemku-parkovacím místě.

rudolf*
hodnocení

dobrý den, pozemek jsem koupil právě jako parkovací místo, místa před bytovým domem jsou k tomu určena, někteří tu svoje značky o rezervaci mají, chtěl jsem se proto zeptat, co to obnáší a kolik to stojí, umístit značku než se vydám na úřad.

bez GPS, popisu z katastru nelze sdělit více podrobností. Bude to Váš pozemek, klidně si tam dejte sloupek zábrany a bude klid. Je to levnější, jak značka.

Že na soukromém pozemku platí pravidla je uvedeno zde: zdroj autoweb.cz

Dotaz: pokuta

Chtěl bych se zeptat, jestli mohu od policie dostat pokutu za porušení dopravního značení na soukromém pozemku. Třeba u obchodních center, kde je dopravní značení. Je to místo veřejně přístupné. Komunikace je však majetkem, třeba obchodního domu. A jak je to v případě dopravní nehody. Děkuji

Odpověď:

Pokud se nejedná o veřejnou dopravní komunikaci, tak tam pravidla silničního provozu neplatí. Pozor, to, že je pozemek nebo silnice majetkem soukromého subjektu, ale nutně neznamená, že to není veřejná účelová komunikace a že tam neplatí pravidla silničního provozu.

jabraka*
hodnocení

0x

Rudolfe.U našeho Penny marketu je pozemek,používaný jako parkovací místa(asi 10).Stejně tak si obyvatelé domu,vedle penny parkoviště tento pozemek koupili do vlastnictví.Mají tam ceduli rezervú a soukromý pozemek takže tvoje parkoviště je stejné.Značky je nutno schválit u městské policie.I když pokud to nejsou státní dopravní značky,pak si je vlastník může instalovat sám.Vždyť je to na jeho pozemku.

JABRAKA

Zdravím Jardo,

jen se zeptám,

pozemek koupili do vlastnictví...Značky je nutno schválit u městské policie...nejsou státní dopravní značky...je to na jeho pozemku...
cituji trošku Tvéhu textu, co myslíš tím státní značky,

na zahradu na dvorek na svůj pozemek mi musí schválit značku někdo?

jjirka

Na to,aby bylo právo na stání či případné odtažení drzého vozidla vymahatelné, musí tam být normální značky,schválené a umístěné odborem dopravy.A to vodorovné i svislé značení.Nebo si myslíte,že si každý doma udělá značku z kartonu a pleskne ji na klacek a vše je OK?Mám placené vyhrazené stání před domem,něco o tom vím,nejméně jednou za čtvrtletí volám policii protože mi tam někdo stojí.Pokud má studený motor, volám okamžitě, pokud je zahřátý, zatroubím a chvíli čekám.

jabraka*

I schválené značky na soukromém pozemku může instalovat jen městská policie.Pokud si je tam majitel umístí,nemusí to nikdo respektovat.Vlastní parkovací místo může být označeno vlastními značkami,nebo tabulemi s různými nápisy,jako "soukromý pozemek""parkování není povoleno a podobně.Majitel nemá důvod,aby používal státní,schválené značky,jako "zákaz zastavení" "vjezd zakázán".Při dobrých stycích mu odbor dopravy za patřičný obolus na jeho pozemek umístí rezervé

JABRAKA

DZ neinstaluje MP ani s ním nemá nic společného (schvalování - nesmysl). Stanovení DZ má na starosti příslušný dopravní úřad, samotnou instalaci provádí pověřená organizace. Není vyloučeno, že to může být MP, ale neměla by, nesouvisí to s jejich obecnými úkoly danými zákonem.

A dále: DZ na neveřejné účelové komunikaci stanoví majitel komunikace po vyjádření příslušného orgánu Policie (ČR). Takže i to případné RESERVÉ bez dopravního úřadu.

Bohužel se tu v souvislosti s DZ objevilo několik nesmyslů, snad se mi to podařilo napravit. A kdyby se někomu něco nezdálo, rád dovysvětlím. Byl to můj denní chléb jako dopravního inženýra Policie ČR.

Pavle, opět s Tebou souhlasím, že městská je úplně mimo v tomto problému.

Prošel jsi mapu a koukal na žlutou čáru? A značky vpravo? U toto zeleného baráku?

jurajjuraj*
hodnocení

0x

asi bude treba vyhradit na SPZ, ono v podstate kdyz tam napisete ze to patri k tomu a tomu bytu tak bych si tam zastavil a kdyby me nekdo prisel zdrbat nebo pokutovat tak reknu ze sem se byl v tom byte zeptat kolik je hodin akorat mi nikdo neotevrel, tak cekam nez prijdou domu

hodnocení

0x

V případě, že je to můj pozemek (podle dotazu ano - pozemek v osobním vlastnictví), dám si tam zamykací zábranu a maximálně požádám dopravní úřad o povolení vodorovného dopravního značení V12a před "vjezdem" na tento můj soukromý pozemek. Vyřešeno nejjednodušeji, jak může být.

doplněno 22.11.18 16:59:

Milane, ten pozemek není veřejná konumikace, je to "můj pozemek" a tu zábranu si tam klidně dám, maximálně doplním tabulkou "Soukromý pozemek". Myslím, že neexistuje předpis, který by mně v tom zabránil.

doplněno 22.11.18 17:18:

Milane, ten citát z Autowebu se vztahuje na jinou situaci. Tady se patrně vůbec nejedná o komunikaci, natož veřejnou, dokonce v tomto směru nemusí být směrodatný ani druh pozemku uvedený v KN. A pokud je to "můj pozemek", mám jej označený jako soukromý, ta sklopná zábrana by neměla být stavba ve smyslu Stavebního zákona, pak nevidím důvod, proč bych si ji tam neinstaloval. Zrovna tak když ten pozemek bude zatravněný a já si tam budu stát, nejedná se o stání na zeleni ve smyslu dopravních předpisů.

Ale obávám se, že nemáme dost informací na dořešení této diskuze. Ideální by byl výpis z KN (se znečitelněnými identifikačními údaji), popř. i výřez z katastrální mapy. Pak bychom možná mohli dojít ke konsenzu.

Pavle, že je to můj pozemek, neznamená, že si tam můžu dát zábranu. Příklad, v Pardubicích je ulice BN, která je z části města a z části fyzické osoby. Jezdí po ní množství aut. nelze říci, je to moje, dám tam něco...

Pavle mýlíš se, to určitě je předpis, nevím který, musel bych ho hledat. Ty ale takový odborník bys měl vědět o soukromém, veřejně přístupném pozemku, že nemůžeš dělat co chceš. Tolika reportáží již o tom bylo.

Viz citát z autowebu včera v 19:09

Naprosto s Tebou souhlasím, že máme málo informací. Zkusím Ti dát odkaz na ulici Boženy Němcové, kde se koukej po centimetru, čí je to komunikace.

Chvíli města, chvíli dvou soukromníků.

mapy.cz/...

Takových anomálii je mnoho.

Pavle, máte tam pěkný binec:-D Vím, že u nás byl taky, tak jsem koukl do katastru a byl jsem příjemně překvapený. Místa, o kterých jsem věděl, jsou už uvedená do pořádku a takhle letmo jsem už žádné nesrovnalosti nenašel. Ale vím o místě, kde je v KN zanesena "Ostatní komunikace", je to pozemek města a komunikaci bys tam pohledal. Je to jen okraj pole a jako pozůstatek té "komunikace" řada stromů. A našel bych jich více.

Ale to jen tak bokem, s původním dotazem to nesouvisí.

petraburdova
hodnocení

0x

Dobrý den,potřebovala bych se poradit, dnes nám instalovali rezerve na parkovací místo.Máme k tomu potřební povolení od příslušných úřadů, ale bílé označení na vozovku nám namalují až 03-04-2020.Lze již teď se domáhat "odtažení" či přeparkování vozidel z našeho rezervé nebo mi po zavolání městská polici Pardubice, řekne, že dokud není namalované i místo na komunikaci, tak máme smůlu.děkuji za pomoc.Mimochodem na úřadě mi každý řekl něco jiného, ale taxa už nám na rok 2020 běží.

Dokážete někomu, že to místo je rezervované? Jakým zákonným způsobem? Jen značkou. Oficiálním označením dle zákona. Vše ostatní je prostě nepřípustné.

re4zon
Nektere svisle znacky jsou bez vodorovneho znaceni neplatne. Abyste mohla dostat presnou odpoved, musela byste uvest kod znacky, kterou vam tam dali, nebo fotku.

petraburdova

Dobrý den,na značce reserve máme samozřejmě SPZ uvedené.Ale jak píšete, zřejmě dokud nám neudělají i vodorovné označení, což nám řekli, až budou příhodné klimatické podmínky 03*04/2020, tak máme smůlu, byť tato služba je objednána u smp.

petraburdova

označené značky-opisuji ze smlouvy : IP 12 + E13 (RZV ), V10E, RVZ vozidel ve spodní části.vše viditelně na značce je uvedeno i fyzicky-čitelně.

Paní Burdová, musíte vyfotit značku, aby bylo vidět, kde a jak je připevněná.

Je mnoho svislých značek s vyhraženým parkováním, a není vodorovné značení, nebo není vidět. Pokud ej to vyhraženo pro invalidu, tam musí být jak svislé, tak vodorovné značení.

re4zon
IP12: Značka, na které je uveden symbol zařízení nebo prostoru pro osoby na vozíku8, je vždy doplněna vodorovnou dopravní značkou „Vyhrazené parkoviště pro vozidlo přepravující osobu těžce postiženou nebo osobu těžce pohybově postiženou“.
Tomu odpovida i to co mate ve smlouve. Jinak receno, znacka bez vodorovneho znaceni neplati.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]