Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabourané úplně nové auto, jeho nižší hodnota

Od: kevin2603 odpovědí: 37 změna:
Dobrý den den 25.10.18 jsem si pořídil úplně nové vozidlo. 13.11 mě ze zadu na přechodu naboural jiný vůz.Auto má najeto 600km.
Vůz jsem kupoval nový , aby nebyl bourany a neměl stoceny tachometr.
Takže otázka. Nyní je auto v servisu, ale už je bourane. Mám nějakou možnost požadovat po pojišťovně vyplacení celé částky vozu, abych si mohl pořídit nový nebo můžu požadovat nějakou kompenzaci za ztrátu na hodnotě?
Nejlepší by byla ta první možnost.
Děkuji za odpověď
doplněno 18.11.18 11:52: Rozhodně nejsem vykuk >:) jen chci adekvátní náhradu, nikoho jsem neprosil aby mě naboural. Cena opravy je cca 80tis. Na fotce to není moc vidět ale jsou to lampy, zadní nárazník, 5té dveře a je to i uvnitř část karoserie. Takže si odpušte rady typu vykuk.

Nabourané úplně nové auto, jeho nižší hodnota

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

No...já Vás sice chápu. Ale nevím kde žijete.

Máte zřejmě "trochu" nabourané auto...a chtěl byuste po pojišťovně zaplatit celé nové? To opravdu ne, tak dobrou pojistku jistě nemáte (a pochybuji že by Vám ji kterákoliv pojišťovna nabídla). V případě "totálky" nebo odcizení vozu axistuje GAP..a tam je garance ceny nového vozu..po dobu 3-5 let (hodnota vozu se bere jako "nákupní" bez časového snížení hodnoty).

Možná...možná..pokud byste měl opravdu dobrého právníka, tak by po dlouhých tahanicích v občansko právním sporu z viníka mohl dostat "rozdíl" mezi hodnotou vozu ojetého (600km) a poškozeného. Ale i to je spíše utopie..a právník by Vás stál víc, než co byste dostal (teoreticky dostal).

jjirka
hodnocení

4x

Měl jsem vozidlo poř.cena 1 mil. stáří 3 roky, na křižovatce bourané zezadu, úhrada z pov.ručení škůdce, oprava 160tis.Oslovil jsem pojiš. škůdce o kompenzaci za snížení hodnoty vozidla a poslali mi 6 tis.Tak aby sis udělal představu.

hodnocení

3x

Shrnu to-máte nové auto, ale bourané zezadu. Je v servisu . Takže pokud to není totálka tak na to co jste psal výše zapoměňte. Poišťovna viníka z PR zaplatí opravu Vy jen můžete požadovat kvalitní opravu za použití materiálu, který se dává v prvovýrobě!

hodnocení

3x
Dej auto do značkového servisu a nech ho opravit meli by to udělat tak že nic nepoznáš
Vše se hradí z poviného ručení viníka
Mam pocit že pokud neni škoda totální nikdo ti celou částku co stál vúz nezaplatí

hodnocení

2x

Rozhodně že by pojišťovna vaše vozidlo odkoupila a dala vám celou hodnotu, na to zapomeňte v případě že je auto rentabilní opravit. Jinak si přečtěte pojistné podmínky připojištění GAP ce vaší havarijní pojistce.

fik
hodnocení

1x

Oprava malé nehody v autorizované opravně hodnotu vozu nesníží a rozhodně ti pojišťovna nezaplatí koupi nového vozu ani nějakou kompenzaci...ti zaplatí opravu auta do původního stavu. A ani nemáš žádný nárok požadovat to po člověku co do tebe naboural,od toho má povinné ručení

Nevím z čeho máš strach,neznám rozsah nehody,ale tipnul bych ti to tak na rozbitý nárazník. V takové případě jen vymění kus za kus...i kdyby byl načatý plech pod tím,odoperují celou poškozenou část karoserie a dají tam nový originální kus. Auto bude pak zase ve stavu nového

Přesně tak to je, výměna dílu za díl, ale pán je zřejmě "vykuk", tak ať se klidně ztrapní. Až řekne pojišťovně, že chce nové auto (když mu v podstatě nic není), tak se budou smát ještě na Silvestra.

asd1

Proč vykuk? "Nikdy nebourané" a "lehce bourané na zadek" rozhodně nemá stejnou hodnotu. Pojišťovna ze zákona platí skutečnou škodu a to je nejen kvallitní oprava, ale i ztráta hodnoty. Akorát ztráta hodnoty jde těžko vyčíslit, pokud to neprodává teď tak o nic nepřijde a ztráta "někdy v budoucnu" se těžko určí. Takže prakticky nemá smysl to vůbec řešit, jen ztráta času a nervů a nejspíš jediný kdo získá budou právníci...

I lehce drclé bývá hnuté zadní čelo a veškeré rovnání/ výměny atd. je problém, nikdy to není jako z výroby a pak to v místě opravy hnije. Obzvlášť pokud se bez čištění jen stříkne asfalt na holý plech.. Neni od věci zkontrolovat hned po opravě kdy to jde vyreklamovat (nejlíp před nasazením nárazníku). Po pár letech to shnije a servis se vysměje...

asd1 - dnešní auta mají nárazníky z plastu, ten těžko shnije, takže to může být jen kosmetická záležitost. Po výměně nikdo nic nepozná. Pouze je to zapsané v kartě vozidla. A chtít za promáčklý nárazník nové auto, to už je hodně mimo mísu.

Ferax má pravdu..., je to jen kosmetická vada, která se opraví... Všechna auta byla jednou nová, teď ještě záleží jak dlouho je považovat za nová... To by pojišťovna nedělala nic jiného než vykupovala auta... Sice se tvrdí, že už amortizace u pojišťoven není, ale v podstatě je... Ale předpokládám, že auto je nové, tak nic amortizovat nebudou... Ale hlavně záleží jaký vykuk je ta pojišťovna... Neboť také není pojišťovna jako pojišťovna...

fik

asd1...Na to mají autorizované opravny avoje schválené postupy a přípravky a stroje. Nevím jak jinde,ale u nás se to vždy dodržovalo a nikdy se nestalo že by auto v místě opravy hnilo a to ani po letech. Když to někde pepa z horní dolní v garáži odflákne a sotva něčím přetře nový sváry,je jasné že to zhnije.

Když k nám přijelo bouraný auto,postup byl vždy stejný-místo se odstrojilo až na prokazatelně netknuté části-to se měřilo i laserem jestli umístění prvků karoserie souhlasí s dokumentací výrobce. Poškozené součásty se vyhodily a nahradili novými,originálními. Když byla zasažena karoserie,auto šlo na specializovanou dílnu,kde všechny zasažené části poctivě vyměnili za použií originálních postupů. Auto po této opravě bylo znovu stejné jako by opustilo továrnu,žádná ztráta hodnoty. Že to někde dělají jinak je jen jejich problém-a samozřejmě problém zákazníka-ale autorizovaná opravna která to dělá pořádně,není žádný problém

007cz

fik...to nemá cenu:)

fik

Jen píši jak jsme to dělali my...jestli se to dělá někde v autorizáku jinak,je tu smutné

007cz

Autorizak si nemůže dovolit delat to jinak, rychle by prisel o licenci ale spoustu lidi nema predstavu jak to tam chodi, nikdy tam nebyl jen umí kritizovat

break

proč by to nemělo sedět a mělo by to hned hnít?

Tohle je ťukanec i s výměnou čela...určitý postupy jsou daný při opravách karoserií už desítky let...

hodnocení

0x
Možnost požadovat po pojišťovně vyplacení celý částky samozřejmě máš. Ovšem rád bych viděl pojišťovnu, která by to vyplatila.

re4zon
hodnocení

0x
Prvni varianta rozhodne nepripada v uvahu, do toho pojistovna nepujde, pokud nemate hodne nadstandardni pojistku. Ovsem druha ano. auto.idnes.cz/...
Ovsem pocitejte s tim, ze dobrovolne to pojistovna neudela. Pokud hodlate auto prodavat, muze vam stat za to si vyhadat/vysoudit nahradu skody. Vyzvete nejdriv pojistovnu sam a pokud neuspejete, jsou agentury, ktere se tim zabyvaji a nebude vas to stat skoro nic, reknou vam rovnou jestli to ma smysl. Pripadne pravnik.
Btw nekomu bych doporucil, aby neradil kraviny. Pri spravnem postupu a uspechu u soudu hradi vse protistrana (pojistovna) vc. nakladu rizeni.

Btw nekomu bych doporucil, aby neradil kraviny. Pri spravnem postupu a uspechu u soudu hradi vse protistrana (pojistovna) vc. nakladu rizeni.

To bude zřejmě na mne..To máte jistě pravdu, že při prohraném sporu hradí náklady protistrana. Jenže za prvé ten spor vůbec tazatel nemusí vyhrát..a za druhé, nikdo mu neproplatí "ztracený čas"..Ovšem je otázka, kolik si tazatel cení svého času, pokud se hodina jeho práce počítá na desetikoruny (nebo je v důchodu), potom mu o čas nejde. Jestli si účtuje za svou práci 500Kč/h, potom bude velmi pravděpodobně ztrátový, i kdyby soud vyhrál. Jinak řečeno, to že by právník stál víc, než by tazatel dostal, jsem myslel "se vším všudy", tedy včetně všech věcí okolo..ztráty času (nervů) atd.

re4zon
Prave proto pisu, ze existuji agentury, ktere se tim zabyvaji. Mam s tim zprostredkovanou zkusenost a s jednanim s pojistovnami osobni, sice slo o jinou skodu, ale princip stejny. Nemusi to stat skoro zadny cas, jen par dopisu a pripadny soud resi agentura, plati pojistovna. Berou si procenta z vymozene castky, takze naklady take skoro zadne. Do sporu u ktereho nemaji velkou sanci nepujdou, takze vite hned na cem jste.

kevin2603
hodnocení

Ani toto jsem právě také četl a proto se na to ptám, ale chtěl bych to řešit bez soudu

auta
hodnocení

0x

Chápu vás, ale z vašeho plánu nebude nic. Pojišťovna zaplatí jen opravu, ale vy při prodeji auta budete automaticky krácen 15ti procenty z odhadní ceny z důvodu bouraného vozu. Takto to bylo u nás. A to nás nabořila ženská na parkovišti, když jsme stáli.

hodnocení

0x

Nevím jak je to u povinného ručení, u havarijního můžeš ten rozdíl ceny dostat. Ale musíš si o něj říct.

007cz
hodnocení

0x

Jen to nedávej opravit do servisu, tam ti auto zničí a ještě tě oberou o peníze

Hmm a jak to má udělat? Že by si to po odpolednách vyklepal doma v dílně? *zed*

asd1

Ještě jsi neviděl servis kde vyúčtujou těch 80k a jen to tak spytlíkujou? :D Zadní čelo vykuchá, nový tam naboduje COčkem, stříkne asfaltem a hotovo. Že to za 3 roky shnije už nevadí, po záruce tak nazdar. Jen dodá že by zrezlo i bez bouračky a nabídne kvallitní opravu zase u nich :D

Mmch. se tu neřeší kvalita opravy ale ztráta hodnoty a jak to dostat z viníka resp. z jeho ručení...

007cz

ale vždyt to říkám,,,vyklepat doma v dílně

asd®

Např. takhle vypadá ochrana proti korozi zadního čela (autorizák) Fotka je po opravě. Podobně drclý zezadu ajko tazatel, spíš ještě míň (on bude mít čelo na výměnu). Stříklý na bordel jedna vrstva, odfouklý kusy s holým plechem. Reklamace vyřešená tak že přestali komunikovat. Beztak bych jim to už nedal ani na tu opravu... Hádej za jek dlouho by tohle shnilo. Tak se nediv že se na servisy kouká jak podvodníky - ono jich je mezi nima opravdu hodně. Prostě taxikáři bazaristi autoservisy k sobě mají hodně blízko. Chápu že poctivá menšina neni nadšená že to padá i na ně.

Ano, očistil a stříknul jsem si to doma v dílně. Příště oprava rozpočtem a budu to dělát sám celý :P

Nabourané úplně nové auto, jeho nižší hodnota #2
007cz

já to znám mě nemusíš přesvědčovat

007cz - To jsi první, kdo by vyklepával popraskaný, plastový nárazník a jestli ti to uniklo, jedná se o nové auto, takže v záruce, pokud něco opravíš doma a přijdou na to při garanční prohlídce, záruka padá. Fakt fundovaná rada.

007cz

ferax..mrkni na fotku výše,,chceš mít takové auto co ti po opravě shnije,,,,nárazník nahřeji horkovzduškou nemusím klepat

asd1

Srandičky a ironie.. Ale na fotce je opravdu "kvalitní" oprava tak jak to přišlo z autorizáku. Příjemný kravaťák s kafíčkem, řeči o kvalitě a že ta se musí zaplatit, přejímání a předávání se zápisem, vysvětlení opravy jek pškně to udělají.. Ale v reálu jim musíš stát za zadkem a hlídat co kde oj...ou. Jen takové upozornění na problém s kvalitou. 007 jako automechanik si s tou ironií trošku naběhl - co říká na práci jeho kolegy z oboru? Kvalitka, že? Hlavně že vyúčtovaný to bylo komplet *zed*

Zákonná záruka nepadá (kromě vad způsobených opravou), prodloužená už má podmínky podle smlouvy s prodejcem.

007cz

já to znám mě nemusíš přesvědčovat...a už se zase opakuji

asd1

Už moc nejde poznat jestli to je ironie nebo to myslíš vážně...

oo7cz - ta fotka nepatří k dotazu, ty jsi psal že bys to vyklepal, najednou zase píšeš o horkovzdušné pistoli (to jsi frajer, když chceš opravit potrhaný nárazník, aby to nebylo poznat). Tak si ujasni jak to je. Každopádně je nesmysl jakkoliv se tím zabývat, když to servis vymění v rámci povinného ručení, nebo pojistky. Sám jsem podobnou situaci zažil, rozdíl byl jen v tom, že se jednalo o předek, který mě někdo "orval". Moje smůla byla, že jsem u toho nebyl, tak to šlo z pojistky, kde jsem měl spoluúčast 5000Kč. Ten nárazník stál 18000Kč. Zdravý rozum říká, že to tu cenu nemůže mít, ale pojišťovna to zkousne. Širší problém je v tom, že taková praxe zvyšuje náklady pro pojišťovny a my se pak divíme, že se zdražuje pojistné.

radis
hodnocení

0x

Dobrý den,

ve vašem případě nemáte na nic podobného nárok. Vozidlo je věc podléhající běžnému opotřebení a s tím souvisejícím snižováním hodnoty. Vozidlo bude na náklady pojišťovny opraveno a uvedeno tak do stavu před dopravní nehodou. Jelikož stav ve kterém bude, bude stejný a nijak neovlivní užívání nebo fungování věci nelze požadovat kompenzaci.

Zvláště kdy je poškození zanedbatelné nebo téměř zanedbatelné, což ve vašem případě je. V žádném případě nejde o škodu, která by byla nikoliv zanedbatelná a ovlivnila fungování nebo užívání věci. Bavíme se fakticky o kosmetickém poškození.

Adekvátní náhradou je ve vašem případě umoření částky nutné k opravě z povinného ručení viníka dopravní nehody.

Já bych řekl, že tazatel krom snížení ceny vozu přišel i k nehmotné újmě. Jezdit s pocitem, že mám nové netknuté "auto" (je to sice jen Citroen, což mi přijde jako větší újma, ale budiž..), nebo mít bouraný vrak (jistě, poškození není vážné, ale plechy pomačkané jsou, bude to rezavět, mohou se projevit problémy se zavíráním pátých dveří, se světly ) je prostě velký rozdíl. Ta křivda tu je, zaplatil za nové netknuté auto a přitom bude mít opravovanou bouračku. A každý den, kdy do toho sedne, si to bude uvědomovat, místo fajn pocitu bude mít pocit křivdy. (Teda zas tak moc dlouho ne, je to Citroen ;), navíc, když si dám dohromady indicie, tak mu nejspíš brzy zase někdo skončí v kufru).

Takže i když je to neobvyklé a jsme zvyklí toho černého Petra přijímat jako samozřejmost, tak jedinou naději byste mohl mít u občanskoprávního sporu, samotná pojišťovna takový nárok tězko uzná. A mohl by to být zajímavý precedens. Ještě nedávno soudy nemajetkové újmy příliš neřešily, ale rozmáhá se to.

jarek11
hodnocení

0x

Jestli si auto chceš nechat delší dobu a né ho za 1-2 roky prodat, tak bych si nechal těch 80 tisíc vyplatit od pojišťovny a nechal si to někde v servisu u kamaráda opravit za 10 tisíc.

Tohle na moc drahé auto nevypadá, za 5 let bude rozdíl v prodejní ceně proti autu které bourané nebylo minimální. Takže mít dobře opravené auto po lehké bouračce + 70 000 v kapse se podle mě rozhodně vyplatí. Vždyť těch 70 000 bude tak cca 1/4 hodnoty auta. V podstatě na tom ještě vyděláš. Tři další karamboly a budeš mít auto zadarmo.

PS: Neznám pojišťovnu, která by ti dala po takové banální havárce peníze na nové auto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]