Nejste přihlášen/a.
Felda při intervalu výměny 10 - 15 tis. km zkousne skoro cokoli, nejlépe v podstatě jakýkoli olej 5W-30 až 10W-40 polosyntetiku nebo syntetiku. Nemá cenu do ní lít něco hodně drahého.
Co se chladicí kapaliny týká, jestli chceš mít jistotu, tak vypusť původní, propláchni a dej tam růžovou chladicí kapalinu, naředěnou na teplotu cca -25°C.
Píšu pro laika, takže se nezabývám ostatními parametry ať už oleje nebo chladící kapaliny.
Dej tam jakýkoliv 10w40, 5w40 nebo i 15w40. Všechny na trhu mají dostatečné parametry, aby stačili umazat tento motor.
Do feldy dolej klidně nemrzku G12. I kdyby tam někdo dal jinou, tak bude na bázi ethylenglykolu. Tedy jejím smícháním určitě nehrozí nějaké problémy. Jen se třeba zhořší nějaké parametry. Ředit to destilkou jedině v případě, že máš po ruce pouze tvrdou vodu či vodu z potoka. Jinak kohoutkovou.
"Moderní" chladící kapaliny se nedoporučuje míchat s destilovanou vodou, protože je silně korozivní. Někteří výrobci to i zakazují.
Má se používat voda demineralizovaná, nebo kouhoutková měkká.
Pokud do té 1000MB nalil pouze kohoutkovou vodu, tak se nemůže divit, že se mu usadil vodní kámen. Pokud tam následně nalil pouze destilovanou, tak se zase projevila zvýšenou korozí chladícího systémů.
Pokud by tam nalil měkkou kohoutkovou vodu třeba s G12, tak žádný problém nenastane.
Důležitá je FELICIOVÁ norma VW 501.01. Kupuji ten nejdražší olej AVIATICON UNIQUE LL 10W-40 za 55,-Kč litr. Filtr kupuji Vika za 60,-Kč a chladící kapalinu liji G12+ taková tmavá fialová břečka za 51,-Kč/ litr. Nalil jsem tam 4 litry a mám to do -52st celsia. Do převodovky jsem nalil nalívaný 75W-80 nebo 90. Mám takovou chytrou modrou knihu s názvem Škoda Felicia - doporučuji.
ten stejný obchod jako ten Aviaticon prodává Helix HX6 za 82,-Kč/l a HX7 za 96,-/l nebo Total/Elf za 3 stovky 4 litry.
pokud máš svou Felicijku rád, dej ji 10Wéčko. Pokud ji miluješ, bude ona tebe. Auto s provozem Annblock 3,-Kč/km
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.