Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Olej/fridex Felicia 1.3 MPI

Od: domajz odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,jaký olej do Felicie 1.3 MPI (50kw) rok výroby 1996?
Autem jezdím dálky 50% a města 50%.
Naposledy byl údajně měněný nějaký agip 10w40.
A ještě jaký fridex? Bohužel ten nevím jaký tam pán před tím dolíval.
Předem díky za odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Felda při intervalu výměny 10 - 15 tis. km zkousne skoro cokoli, nejlépe v podstatě jakýkoli olej 5W-30 až 10W-40 polosyntetiku nebo syntetiku. Nemá cenu do ní lít něco hodně drahého.

Co se chladicí kapaliny týká, jestli chceš mít jistotu, tak vypusť původní, propláchni a dej tam růžovou chladicí kapalinu, naředěnou na teplotu cca -25°C.

Píšu pro laika, takže se nezabývám ostatními parametry ať už oleje nebo chladící kapaliny.

hodnocení

0x
Olej 10W40 s normou acea A3/B3 či 505.00 výrobce je na tobě
Co se týče nemrzky lila se červená G12 ale už sem viděl i modrou či modrozelenou a míchat se tydle dvě nesmí
Popátrej po spojích hadic termostatu a chladiči většinou sou tam barevný stopy po nemrzce nebo do vody namoč papírový bílí kapesník a na tom barvu taky poznáš

olinl
hodnocení

0x
Přesně jak píšou chlapi-ideálně růžová chladící kapalina s destilkou a olej 10W40. Pokud máš vyběhaný motor a chceš trochu navýšit výkon cca 15% a trochu snížit tření součástí a spotřebu, použi od Millers oil tento(mám také ve Felicii) pipaoils.cz/... Cena je tedy okolo 1400,-Kč za 5 litrů, ale výsledek mě hodně překvapil.
yfome

Placebo efekt zaručen. *smich*

Absolutně vyhozené peníze...

olinl
-je vidět, že si se s tímto výrobkem (olejem s nanočástice mi) ještě nesetkal. Nemůžeš tedy pro vyběhanější motory hodnotit. Já tu možnost mám a placebo to není.. U nevyběhaného motoru je změna nepatrná, ale v zimě motor lépe startuje.

fik
hodnocení

0x

Interval 10tis km nebo 1 rok,prakticky jakýkoliv olej 10W-40. Doporučuju stejně jako do všech aut kvalitní olejový filtr

Chladící kapalinu vylít,propláchnout a dát novou G12 naředěnou s destilovanou vodou 1:1 Tam je interval výměny 5 roků

yfome
hodnocení

0x

Dej tam jakýkoliv 10w40, 5w40 nebo i 15w40. Všechny na trhu mají dostatečné parametry, aby stačili umazat tento motor.

Do feldy dolej klidně nemrzku G12. I kdyby tam někdo dal jinou, tak bude na bázi ethylenglykolu. Tedy jejím smícháním určitě nehrozí nějaké problémy. Jen se třeba zhořší nějaké parametry. Ředit to destilkou jedině v případě, že máš po ruce pouze tvrdou vodu či vodu z potoka. Jinak kohoutkovou.

olinl
"Kohoutkovou" vodu lil táta do stařičké Š 1000 MB a po pár letech se kamencem ucpaly obtokové kanálky u vložek válců, obalil se termostat a zanesl se chladič za vrtulí. Motor se pořád přehříval. Pro tazatele-za mě raději destilovanou vodu.
olinl
"Kohoutkovou" vodu lil táta do stařičké Š 1000 MB a po pár letech se kamencem ucpaly obtokové kanálky u vložek válců, obalil se termostat a zanesl se chladič za vrtulí. Motor se pořád přehříval. Pro tazatele: za mě raději nalít destilovanou vodu. Obdobně i destilku na ředění do nádobky ostřikovačů-neucpávají se trysky na ostřik čelního/zadního skla nebo ostřik předních skel světlometů.
yfome

"Moderní" chladící kapaliny se nedoporučuje míchat s destilovanou vodou, protože je silně korozivní. Někteří výrobci to i zakazují.

Má se používat voda demineralizovaná, nebo kouhoutková měkká.

Pokud do té 1000MB nalil pouze kohoutkovou vodu, tak se nemůže divit, že se mu usadil vodní kámen. Pokud tam následně nalil pouze destilovanou, tak se zase projevila zvýšenou korozí chladícího systémů.

Pokud by tam nalil měkkou kohoutkovou vodu třeba s G12, tak žádný problém nenastane.

bz*
hodnocení

0x

Důležitá je FELICIOVÁ norma VW 501.01. Kupuji ten nejdražší olej AVIATICON UNIQUE LL 10W-40 za 55,-Kč litr. Filtr kupuji Vika za 60,-Kč a chladící kapalinu liji G12+ taková tmavá fialová břečka za 51,-Kč/ litr. Nalil jsem tam 4 litry a mám to do -52st celsia. Do převodovky jsem nalil nalívaný 75W-80 nebo 90. Mám takovou chytrou modrou knihu s názvem Škoda Felicia - doporučuji.

ten stejný obchod jako ten Aviaticon prodává Helix HX6 za 82,-Kč/l a HX7 za 96,-/l nebo Total/Elf za 3 stovky 4 litry.

pokud máš svou Felicijku rád, dej ji 10Wéčko. Pokud ji miluješ, bude ona tebe. Auto s provozem Annblock 3,-Kč/km

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]